torstai 2. helmikuuta 2017

Ekonomimmi tutkivana journalistina: uhkapeliyhtiöihin sijoittaminen

Sain tällä kertaa yhteistyöehdotuksen, jonka soveltuvuutta blogiini piti pohtia. Haluan kuitenkin kirjoittaa vain sellaisia juttuja, jotka syntyvät suhteellisen luontevasti ja kaikki osapuolet (minä, toimeksiantaja ja erityisesti te lukijat) hyötyvät. Kirjoitus syntyikin sen motiivin ympärille, että pääsin tutkimaan uhkapeliyhtiöihin sijoittamista, joka ei minua ehkä muuten ensisijaisesti kiinnostaisi. Affiliate-linkin olen merkinnyt *-merkillä.Liittyykö uhkapeliyhtiöihin eettisiä ongelmia?

Uhkapelaamiseen liittyy isoja eettisiä ongelmia, kuten pelaajien riippuvuushäiriöt ja rahanpesu. Suomessa uhkapelaaminen on monopolisoitua, mutta netissä voi pelata suomeksi käännetyillä sivustoilla kaiken tyyppisten firmojen ylläpitämiä pelejä. Suomessa Veikkauksen toimintaa valvoo Poliisihallitus. Ruotsissa pörssinoteerattuja Bettsonia ja Unibetia (konserni Kindred Group Plc.) valvotaan pörssiyhtiöstandardien mukaisesti. Kaikki isoimmat pelifirmat pyrkivät ainakin näennäisesti torjumaan peliriippuvuutta, mutta valitettavasti oikeasti riippuvainen henkilö kyllä löytää uuden pelipaikan valtavasta tarjonnasta. Uhkapelaaminen on myös hyvin tyypillinen keino rikollisille pestä laittomilla keinoilla ansaittua rahaa. 

Uhkapelit ovat olleet osa kulttuuriamme iät ja ajat, joten ei niitä missään nimessä voi kokonaisuutena tuomita. Esimerkiksi viime vuonna nähtiin jännittäviä hetkiä mm. politiikan tapahtumien (Brexit, Trump) osalta, joista luonnollisesti halutaan myös lyödä vetoa ja monelle urheilun ystävälle pelaaminen on osa kannatusharrastusta. Pelaamisen voi siis nähdä tapana osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun politiikan/urheilun/musiikin saralla. Yksilö voi kiinnostua seuraamaan ajankohtaisia tapahtumia pelaamisen kautta. Itse ehkä suosittelisin sijoittamista pelaamisen sijaan, sillä sijoittajien rahat ovat sidoksissa yhtiön menestykseen, kun taas pelitalo ottaa aina omansa pelaajan rahoista. Mutta esim. Saara Aallon menestystä ei olisi voinut sijoituksilla spekuloida.

Sijoittamiseen kuitenkin liittyy toisinaan samanlaista spekuloinnilla pikavoittojen tavoittelua kuin pelaamiseenkin. Inverstor Guiden artikkeli avaa sijoittamisen ja uhkapelaamisen eroja. 


Onko pelitoimialassa jotain erityistä sijoittajan kannalta?

Useampi kanssabloggaaja on kirjoittanut omia analyysejään pelitoimialasta: SijoitusrahastotIkiholdaajaFyysikon osingotNallen tassunjäljissä. Pelitoimialan yhtiöt ovat menestyneet Tukholman pörssissä keskimääräistä paremmin (perustan kommenttini tämän hetken näkymiin esim. Nordnetin antamilla tunnusluvuilla esim. tulos / opo Bettsonista). 
Maalaisjärjellä ajateltuna pelitoimiala kehittyy jatkuvasti, ihmisillä on enemmän vapaa-aikaa ja rahaa käytettäväksi hauskanpitoon ja globaalin tason poliittiset ja urheilutapahtumat kiinnostavat laajoja yleisöjä, jotka haluavat myös osallistua veikkaamiseen. Uhkapeliyhtiö tuo salkkuun mielenkiintoisen erilaisen toimialan ja ilmeisesti moni on innostunutkin lisäämään sellaisia osaksi portfoliota. Myös Arvopaperissa on analysoitu uhkapeliyhtiöihin sijoittamista. 

Näen itse, että EU:sta tulevan tiukemman sääntelyn (rahanpesudirektiivi kehittyy jatkuvasti koska esim. terrorismi on yleistä) vuoksi on olemassa vaara rajulle valvonnan lisääntymiselle. En tiedä mitä sääntely voisi "pahimmillaan" aiheuttaa pelialalle, mutta se on varmaa, että rahan alkuperän valvonta kiristyy. Toisaalta sääntelyn ja valvonnan lisääntyminen pitkässä juoksussa hyödyttää myös sijoittajia ja vähentää toimialan epävarmuutta. 

Yhtiöistä

 • Kindred omistaa useita eri pelibrändejä, joista iso osa toimii Suomessakin. Näistä esimerkiksi Unibetin pelejä* on tarjolla hyvin monenlaisia. 
 • Bettsonilla on vastaavasti laaja valikoima erilaisia pelejä netissä. 
 • Mr. Green on kolmas vastaava Maltalle rekisteröity nettipelisivusto.  

Tässä vielä Sijoittaja.fi-palvelun artikkeli aiheesta, eli miten ja mihin yhtiöihin kannattaa mahdollisesti sijoittaa.

Yhteenveto

Aihe on ollut selvästi pinnalla blogeissa ja mediassa, joten sijoituskohteena se herättää mielenkiintoa. Toimialan riskisyyttä yleisesti ajatellen en itse aloittelijana ostaisi salkkuuni pelkästään uhkapeliyhtiöitä. Eettisyyden kannalta esim. tuikitavallinen H&M voi olla osakkeena ongelmallisempi, kun huomioidaan työolosuhteet alihankkijoilla ja tekstiilijätteiden kerääntymisen. Tai vaikkapa ruoan/öljyn/veden/lääkkeiden hinnoilla johdannaiskaupan käyminen menee kyllä epäeettisyydessä pitkälti yli pelialan...mun mielestä.

Tiedän lähipiirissä paljonkin harrastettavan urheiluveikkausta ihan huvituksena. Meillä on työpaikallakin kimppalotto (miettikää mikä riski, jos voitettaisiin, kukaan ei ilmaantuisi maanantaina enää paikalle :D). Itse harrastan silloin tällöin esim. lottoa tai ostan raha-arpoja. Ehkä jossain tilanteessa voisin osallistua jonkin tapahtuman (euroviisut tms) voittajan spekulointiin, jos kyseessä olisi vaikkapa tuttu henkilö. Tunnistan kuitenkin itsessäni ongelmallisen puolen: esim. pelikoneeseen tai arpoihin voi jäädä koukkuun! En tuhlaisi ikinä satasia, mutta joskus on voinut varmaan kymppejä hurahtaa johonkin luontoarpoihin kun voitonhuumassa ostaakin lisää... Nykyään, kun tarkkailen rahankäyttöäni muutenkin kriittisemmin, on pelaaminen jäänyt kokonaan. Varmempaa voittoa saan sijoittamalla rahat erityyppisiin rahastoihin.  Olisi mielestäni kyllä ihan ok, jos rahasto-osuuksissani olisi mukana uhkapeliyhtiöitä. Pieni maailmanparantaja sisälläni on osittain tämän tyyppistä toimintaa ja siihen sijoittamista vastaan, mutta toisaalta alan tuotot tavallisille sijoittajille ja työllistävä vaikutus ovat plussaa. 

No onko se Ekonomimmi myynyt sielunsa mainostajille?

Ei hätää, en ole. Uskokaa tai älkää, niin tutkivan journalistin roolissa oli kivaa, kun siitä sai pienen korvauksenkin. Kirjoitus oli ensimmäinen analyysi pörssiyhtiöistä ja luulenpa, että nyt niitä saattaa tulla lisääkin. Analyysini on vain omia ajatuksiani eikä niitä ole tarkoitettu sijoitusvinkeiksi tai -neuvonnaksi. 

10 kommenttia:

 1. Onnittelut yhteistyöstä! Tuntuu, että viime aikoina itse kukin on saanut yhteistyökuvioita tulille, mikä on mielestäni hienoa.

  Omiin sijoitusguidelineihin kuuluu suoraa, että en uhkapeliyhtöihin sijoita, koska ne aiheuttavat yhtä suuria ongelmia yksilölle ja yhteiskunnalle kuin tupakka tai alkoholi, jotka ovat myös pois sijoituslistaltani.

  Valitettava fakta tällaisen viherpiipeerryksen ohessa kuitenkin on se, että addiktiot ovat usein huomattavan hyviä sijoituksia tasaisen tulovirran takia. Absoluuttisen parasta tuottoa hakevalle uhkapeliyhtiöt ovatkin mielestäni erittäin hyviä sijoituksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvostan, että olet laatinut omat rajasi ja tiedät mihin sijoitat. Voisin myös kuvitella, että tuntuisi edes vähän pahalta, jos salkussa olisi uhkapelillä ansaittuja rahoja. Ja jos joskus päätyy julkiseen asemaan työn / politiikan tms kautta, ei tällaisia omistuksia katsottaisi hyvällä.

   Poista
 2. Joo, uhkapelifirmoihin sijoittaminen on kyllä kiinnostava tapaus eettiseltä kannalta.
  En silti tiedä, mihin kohtaan itse ne pahis-hyvis jatkumolle sijoittaisin, kun monesti tosiaan "tavallisillakin" aloilla toimivat yritykset on yllättävän ongelmallisia...
  On tullut pohdittua myös esim. sitä, kuinka eettistä on edes pelata pokeria, kun ei tiedä, onko ne voitetut rahat joltain huvikseen pelailevalta rikkaalta vai joltain peliriippuvaiselta hölmöltä, joka on talousvaikeuksissa. Itse en siis pelaa, mutta olen pohdinnoissani päätynyt siihen, että voisin kyllä hyvin pelata, jos vain osaisin paremmin. Tuuripelejä en rahasta pelaisi, vain taitopelejä, jos vain mulla olis niihin sitä taitoa. ;)
  Jännä huomio muuten, en ole huomannut yhdenkään säästö-/sijoitusbloggaajan kertovan pelaavansa pokeria, vaikka esim. monet pohtivat lisätulojen saamista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aki Pyysing kirjoittaa viikoittain kolumnia sijoitustieto.fi:hin. Joskus 2000-luvun alkupuolella Pyysing oli tunnettu nimenomaan pokeriammattilaisena ja minulle olikin yllätys kun bongasin hänen kirjoittavan sijoittamisesta. Melko napakasti ja osin provosoivasti kirjoittaakin.

   Poista
  2. Aikoinaan kun pelasin pokeria, niin pidin silloin blogia pokerifoorumilla. Silloin monissa keskusteluissa oli myös osakkeet esillä. Eräänlaista gämbläystähän se on ja pakko ne voitot johonkin on tungettava :) Itse entisenä pelaajana en näe mitään eettistä ongelmaa esim. Betssoniin sijoittamisessa.

   Poista
  3. Pyysärin joo tiedänkin, oon jotain yksittäisiä tekstejä siltä lukenut (ehkä Ray:n lehdestä Raymondista). :)
   Ja niin, on varmaan muuten joo pokeriblogeissa melko yleistä keskustella sijoittamisesta, enpäs tajunnut. Tai siis että sijoittava ja pokeria pelaava ihminen ehkä todennäköisemmin kirjoittaa pokeriblogia kuin sijoitusblogia.

   (En mäkään siis pidä tätä alaa kovin pahana. Ja pelaisin kyllä itekin nettipokeria, jos musta ois siihen. (Nyt vaan livepelailen huvikseni puolisoni kanssa ilman rahaa.)
   Mutta mä nyt pohdin kaikkea, mm. lääkealaan ja öljyyn sijoittamisen eettisyyttä, vaikka niihin roposiani sijoitankin. Ja mun moraalipohdinnoistani huolimatta lopulta hylkäisin ehkä vain ase-, tupakka- ja turkisteollisuuden.)

   Poista
 3. Itselläni ei ole mitään ongelmia sijoittaa syntisiin osakkeisiin; päinvastoin nehän ovat juuri niitä tuottavimpia osakkeita. Altria olisi parhain nk. "666"-osake (tupakkatuotteet, alkoholit ja spekulaatiossa vielä huumeet), mutta tyydyn tällä haavaa Brown Formaniin. :)

  VastaaPoista
 4. Ehkä nettikasinot pysyvät ainakin toistaiseksi poissa omasta salkusta. Siellä on jo aika täyttä :D

  VastaaPoista
 5. Tämä oli tosi mielenkiintoinen postaus! Minä kun täällä pikkuhiljaa haaveilen siitä ajasta, jolloin voisin kenties jotain johonkin osakkeisiin (vaikka sitten synnillisiinkin) sijoittaa.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen analyysi

  Itse en ehkä lähtisi sijoittamaan oikeastaan mihinkään, joka voi olla vähänkään eettisesti arvelluttava. Mutta kuitenkin vain ja ainoastaan siitä syystä, että niihin liittyy tutkimusten ja oman ajatukseni mukaan enemmän riskiä, jota ei yleensä ole hinnoiteltu riittävän hyvin kursseihin.

  PS: Kyllä blogikirjoituksista aina korvaus pitää saada:) Aikaa ja vaivaahan tässäkin saa kulumaan.

  VastaaPoista