lauantai 4. maaliskuuta 2017

Elämän suunta hukassa ja ensimmäiset osakeostot

Työstin mielessäni uutta tekstiä ja tämän vuoden tavoitteitani. Alkoi nimittäin vaikuttaa siltä, että tälle vuodelle asettamieni tavoitteiden epämääräisyys enemmänkin hämmensi kuin lievitti elämän tuskaa. Pyörittelin lukemia tullen vain tyytymättömämmäksi käytössäni oleviin tuloihin ja elämäntilanteeseeni.

Sitten, kuin salama kirkkaalta taivaalta, P.Ohattakin kirjoitti olevansa "hukassa". Tunnen niin sen tunteen. Haluaisi tehdä jotain suurta, mutta ei tiedä mitä. Käy töissä, kun ei muutakaan voi (ja elättääkseen itsensä). Olen yrittänyt täyttää tyhjiötä hankkimalla vapaa-ajalle aivan hurjia aikasyöppöjä: kaksi aktiivista koiraa, harrastuksia ja yhdistysaktiivitoimintaa. Selaan avoimet uudet työmahdollisuudet ja iltaisin kaiken päälle yritän vielä esittää kiinnostunutta ja haen erilaisia työpaikkoja, saamatta niitä. Sitten olen usein keskellä arkea ihan uupumuksen rajamailla, kyynel silmässä huhkittuani päivän hommat valmiiksi. Eikä uni auta kehoa palautumaan, vaan näen painajaisia siitä, olenko unohtanut jotain, tehnyt virheen tai sanonut huonosti jollekulle. 

Vincent Guth, Unsplash

Työpäivän aikana henkilökohtaiseen mailiin saapuvista asioista on tehtävä post it-lapuille listoja, jotta muistan ne vielä kotiin päästyäni. Mitä on pakko tehdä tänään ja mitä pitäisi tehdä päästäkseen "kohti unelmia". Ei vaan meinaa aika riittää kaikkeen. Vaikka kuvittelen ainakin valinneeni to do-listoilleni innostavia asioita, innostuskin voi aiheuttaa liikaa huonoa stressiä. Olin tällä viikolla taas yhdessä unelmointiseminaarissa, ja vaikka tuntui kivalta unelmoida, jotkut sisäiset jarrut eivät anna periksi. Olen ottanut uravalmennusta ja yrittänyt ties mitä haaveilu- ja tunnista omat vahvuudet-kirjoja ja testejä. Pääsemättä juuri mihinkään. 

Sanoista tekoihin siis!


1) Olen jostain saanut päähäni yrittää perustaa yrityksen tähän kaiken hässäkän lisäksi! Yritysidea olisi verkkokauppa, jota voisin päivittää mistä käsin tahansa. Tilaukset veisin postiin päivittäin iltaisin ja tuotteet olisivat sen verran pieniä ja helposti varastoitavia, että voisin hoitaa homman (ainakin aluksi) omasta kodistani käsin. En tiedä olenko hullu, vai onko tämä nyt aito askel kohti sitä "tavoittele unelmiasi"- hömppää? Jos idea mitenkään päin toimii, ja tilauksia tulee, aion luoda oman brändin. Otin ensiaskeleet tämän suhteen tilaamalla testikappaleita mahdollisista tuotteista omaan käyttöön. Välillä tuntuu, että ei kannata kokeilla, onko noloa edes yrittää ja vähemmällä pääsisi kun lopettaisi nyt. Mutta toisaalta, ei sitä mitään saa, jos ei kokeile. 

2) Ostin juuri minuutti sitten ensimmäiset osakkeeni. Tai siis tein välitystoimeksiannot, jotka toivottavasti maanantaina toteutuvat. Hatusta heitin Comptelia ja Amer Sportsia salkkuun. Tästä se lähtee! Oli ehkä elämäni nopeiten tuhlattu tuhat euroa. Aion ostaa jatkossa 1-3kk välein noin tonnilla osakkeita. Ehkä nyt kun omistan ensimmäiset, alan seurata pörssiä tarkemmin ja mietin mitä haluaisin omistaa. Jossain vaiheessa täytyy myös siirtyä ostamaan jenkkimarkkinoilta. 

3) Jäljelle jäävillä rahoilla (n. 7000 € puskuri) pystyn todennäköisesti rahoittamaan tämän vuoden matkahaaveet ja jää vielä mahdollisuus tarvittaessa perustaa osakeyhtiö, jos firmahommat lähtee oikeasti käyntiin. Tai sitten jos löytyy unelmakämppä, niin saan kaiken aspille siirtämällä todennäköisesti riittävän lainan.

Näin se menee, että tunteet heittää voltteja vuoristoradalla. Pitäisi varmaan pitää offline-aikaa enemmän. Välttää kaikki ylimääräinen netissä surffailu ja somettaminen. Antaa ajatuksen kulkea vapaammin..? Tehdä enemmän sitä, mistä haaveilen? Jos vain keksisin sen :) 

23 kommenttia:

 1. Iso JES ekoille osakeostoille! Amer on mullakin listalla, niillä on huikea määrä kovia brändejä.

  Yritysjuttuihin kannustan myös! Suurin virhe on se et jos ei edes kokeile. Sellaisesta vaan katkeroituu. Parempi kokeilla ja siinä sit oppii mikä vois toimia.

  Ja tunnistan myös ton hukassa olon tunteen josta sinä ja Pohatta puhutte. Korostuuko tää jotenkin meidän sukupolvella vai onko aina kriiseilty tähän tyyliin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla, että nyt kun kaikki tieto ja mahdollisuudet on meidän "silmillä" netin avulla (ja luoduilla imagoilla), emme tyydy ikään kuin mihinkään?

   Poista
 2. Comptelissähän on Nokian ostotarjous hintaan 3.04. Ihan hirveästi nousua ei ole luvassa jos ei tule kilpailevaa ostotarjousta. Otitko tämän asian huomioon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En odota mitään pikanousua. Kieltämättä Comptelista tuli mielenkiintoinen minusta vasta tuon ostotarjouksen jälkeen, mutta toivon, että Puttosen Vesa on oikeassa ja parempi ostotarjous vielä tulee. En pelannut sen kortin varaan tokikaan, vaan rakennan salkkuani todella pitkällä tähtäimellä.

   Poista
 3. Aattelin just samaa, comptelia turha ostaa. Kannattaisko panostaa vaikka ilmaisiin indeksi rahastoihin jos osakkeet valitaan arvonnalla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Indeksirahastoja toki on :) Ei se nyt ihan arvonnalla toki mennyt, mutta mun tapaan/luonteeseen ei kuulu aina ihan tavalliset tutkailut. Luotan omaan arvioon.

   Poista
 4. Tunnistan hyvin ton hukassa olemisen tunteen. Mulla ongelma on ollut positiivinen: liikaa vaihtoehtoja toteuttaa itseään, liikaa innostavia ideoita, aika ei riitä.

  Yritysjuttuja en voi kommentoida, kun en tiedä, mistä on kyse. Toimii varmasti ainakin, jos vastaa selkeään tarpeeseen. Mun oma yritysideahan lähti siitä, kun huomasin, että kaikkihan mun kollegat kaipaa tällaista palvelua… Ja plussana vielä se, että kovin monella ei olisi pokkaa perustaa samankaltaista toimintaa, saati pitkäjänteisyyttä niin, että sillä voisi elääkin. Eli lähes monopoliasemalla mennään… Nettikaupan kanssa pääset ainakin harjottelemaan markkinointia. Ite oon huomannut ja kuullut, että kannattaa kaupitella tuotteitaan mahdollisimman monessa FB-ryhmässä niin saat käyntejä kauppaasi. Yhdellä tutun tutulla on korukauppa ja hän kertoi, miten suurin osa diileistä tulee loppujen lopuksi lyötyä lukkoon FB:n yksityisviesteissä. Ja yrittäminen on hauskaa, vaikka siinä riittääkin puuhaa! Ja on kivaa päästä ostelemaan hyvällä omatunnolla vaikka mitä, kun kohta myy ne kuitenkin voitolla pois (oletettavasti) niin ei tarvitse olla mitään shoppailumorkkista...

  Osakkeista: no, edelliset voi olla oikeassa, itse en tiedä asiasta mitään. Mutta älä myy nyt kun kerran ostit. Yksi tutun tuttu, joka ostaa osakkeita elääkseen ja elelee osingoilla ja on tehnyt niin jo parikymmentä vuotta, kuulemma sanoi, että ainoa mikä häntä kaduttaa on että ikinä myi yhtään mitään! Niin että anna olla salkussa ja ota osinkoa jos tulee, äläkä ikinä myy. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, E, kun kävit ja kommentoit! Hauska kuulla, että olet yrittäjä ja erikoisella idealla vielä.

   Osakekaupassahan on aina kyse siitä, että jonkun mielestä on hyvä hetki myydä samaan aikaan kun toisen mielestä on hyvä hetki ostaa ;)... Mä haluan sijoituksilleni toimiala- ja maantieteellistä hajautusta ja mielenkiintoisia yrityksiä seurattavaksi.

   Poista
 5. Menee ajatukset aika lailla yksiin. Olin kirjoittanut huomiselle vähän samasta aiheesta jutun... mikä minusta isona tulee...

  VastaaPoista
 6. Hei

  Pilkunviilaaja tässä terve, kirjoitat:
  "Oli ehkä elämäni nopeiten tuhlattu tuhat euroa"

  Pois nuo ajatukset, et tuhlannut vaan sijoitit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai sijoitus ;) Ja eihän se summa toki mihinkään hävinnyt, toivottavasti kehittyy vaan suuremmaksi ajan myötä.

   Poista
 7. Kyllä se suunta aikanaan löytyy kun vaan elää elämäänsä :D Ja toisaalta voisi sanoa että onhan sinulla nytkin joku tietty suunta elämässäsi, vaikka tuntuu olo vähän suunnattomalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Malttamaton ainakin olen :) Tuntuu, ettei tapahdu mitään, vaikka tapahtuisi kuinka paljon.

   Poista
 8. Vaikuttaa kiireeltä ja ylikierroksilta, nuppi voi palaa pohjaan. Uusien hommien haaliminen kaaokseen on varoitusmerkki.

  Itse ottaisin vaikka viikon aikalisän, menisin metsään ilman somea ja vempaimia ja nukkuisin ja lukisin tylsiä kirjoja, jos jaksaisin. Koirat juoksuttaa, hanki kimaltaa tai laineet liplattavat ja saunan lauteilla voi kokea, että tulevaisuus on nyt.

  Ja jos on syitä, miksei noin tai vastaavalla tavalla voi toimia, ne ovat tekosyitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran huono tilanne työpaikalla, ja lomia kertynyt liian vähän, etten voi tähän nyt ottaa. Kesälle olen jo suunnitellut rentouttavaa reissua ja toki esiin tullut aurinko auttaa nauttimaan nykyhetkestä.

   Poista
 9. Joskus vähemmän on enemmän... eli rauhoitu, kuten Kinskikin ehdottaa, niin ehdit ajatella ja ehtii joku mieskin sinut nappaamaan kiinni😃

  Itse olen sellainen tilanne kerrallaan ja kyllä asiat järjestyy-tyyppiä. Mitä tuota liian tarkasti suunnittelemaan kun kumminkin tulee jotain mikä muuttaa suunnitelmat. Kuten n. 20v sitten mies ja liuta lapsia peräperää.

  Koko ajan kuitenkin olen pitänyt kiinni säästäväisyydestä/nuukuudesta ja tavoitteesta jäädä pois töistä ennen eläkeikää.

  Tsemppiä sinulle, carpe diem

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun jaoit ajatuksesi :) Mies löytyy kyllä jo taloudesta.
   Musta tuntuu, etten haluaisi tyytyä vain tavalliseen perhe-elämään. Mutta toisaalta onko ne lapsetkaan este loppuviimein muille unelmille.

   Poista
  2. Ei ole este, pikku hidaste korkeintaan, mutta mitä aiemmin lapsukaisia saisitte, sitä aiemmin pääset toteuttamaan omia juttuja, omaan tahtiin. Alle kouluikäiset vielä vähän jarruttaa mutta aah kun ovat kouluikäisiä, niistä tulee vihdoinkin omatoimisia ja harrastukset ja kaverit täyttää heidän elämän. Tässä vaiheessa sitten vaan päätös, oletko aktiivisesti harrastuksissa mukana vai korkeintaan sponsorina.

   Ja mitä isompia ovat, sen mukavampi niiden kanssa on touhuta yhdessä. Meillä yksi tykkää kokkailla, tehdään ruokia hänen kanssaan. Yksi on mukana kauneusjutuissa, hänen uraansa edistetään yhdessä. Sitten on näitä urheilijoita, joiden kanssa käydään salilla, luistellaan, hiihdetään...

   Kuulostaako esteeltä😉 Ja voisin toki tehdä omiakin juttuja, enkä tunkea heidän juttuihin mukaan. Mutta kun seura kelpaa, (teineillekin) niin mikäs siinä.

   Poista
 10. Hyvä juttu, että päätit sijoittaa. Itse en halunnut jakaa omia ensisijoituksiani blogissa siksi, että vaikka olin taustatutkimusta tehnyt, en halunnut kenenkään eriävän mielipiteen vaikuttavan liiaksi sijoittamiseeni. Meni syteen tai saveen, ainakin sijoitit ja opit sijoittamisesta jotain. Mitä tulee yrittämiseen, niin mahtijuttu sekin. Hyvä toteuttaa nyt ennen kuin lapset vievät liiaksi vapaa-aikaa tai taloudellinen turva on tärkeämpää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huutelijoita ja "viisaampia" varmaan aina riittänee, mutta meistä jokaisen on pakko kulkea omaa polkua ja tehdä omia valintoja. Kummiskin on niin, että lähes kaikki pörssiyhtiöt pitkällä aikavälillä keskimäärin tekee ihan hyvää tuottoa, joten ei haittaa vaikka salkussa joku joskus sakkaisi. Ostan ja pidän :)

   Poista
 11. Päädyin nyt lukemaan blogiasi (aiemminkin on pitänyt kun kaksi seuraamaani bloggaria sinua suosittelee omilla listoillaan ;) ) ja pakko sanoa että hukassa oleminen iski! Itselläkin hukkunut olo kaikkien mahdollisuuksien alla, on omaa projektia, vaurastumista, terveyden edistämistä ja päälle vielä kodin pyöritys ja lapset (ylempänä mietittiin perhejuttuja, niin kyllä nämä alle kouluikäiset hidastaa tätä omien tavoitteiden saavuttamista :D Mutta hyvällä ajankäytön suunnittelulla eteneminen on mahdollista!). Tänään juuri purin sydäntäni aiheesta, kun aika ei tunnu riittävän. Siskoni neuvoi keskittymään siihen mikä tällä hetkellä tuottaa eniten iloa ja samaa suosittelen sulle! :) Ehkä kun sitä pysähtyy oman ilonsa äärelle tankkaamaan akut täyteen, jaksaa taas suunnata huomiota tasaisemmin muihinkin asioihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa vaan, kiva kun tulit :) Sun blogia olinkin joskus selaillut. Joo niinhän se on, että parasta vaan nauttia iloa tuottavista asioista ja yrittää nauttia niistä mitkä on vaan pakko tehdä. Iloa ja tarmoa sulle!!

   Poista