torstai 20. heinäkuuta 2017

Raha-asiat ja terveys

Sain ehdotuksen kirjoittaa terveydenhuoltoalan vaatetus- ja tarvikeliikkeelle https://www.color4care.fi/. Vaikka oma blogini ei tosiaankaan käsittele terveyttä, asuu taloudessani yksi alan ammattilainen. Siksi ajattelin, että voisimme yhdistää voimat ja miettiä raha-asioiden ja terveyden yhteyttä. Tuotteiden tilauksen kanssa oli ongelmia (en tajunnut, että mittarin kanssa ei tule stetoskooppia mukana) ja lopullinen käytettävyys ei todellakaan kohtaa maallikon tarpeisiin. Sain testattavakseni pumpattavan old school verenpainemittarin ja myöhemmin stetoskoopin. Pinkkejä molemmat ;). Koska itse itseltään ei pysty tällä menetelmällä edes verenpainetta mittaamaan, uskon, että laitteisto jää meillä aikuisten lääkärileikkejä varten. Sinänsä hauska idea yritykseltä tuoda väriä usein niin harmaisiin sairaalamaailmoihin.

Miten ihmeessä terveys ja talous voivat liittyä toisiinsa?

Suomessa kärsitään sydän- ja verisuonisairauksista sekä työuupumuksesta sankoin joukoin. Sen lisäksi, että taloudellinen turva tuo henkistä rauhaa - voi se ihan uskoakseni auttaa myös fyysisen terveyden kanssa!

Ihminen on psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus ja siksi esimerkiksi huolenaiheet vaikuttavat kehoon. Kannattaakin säännöllisesti hyvien elintapojen lisäksi tarkkailla esim. verenpainetta ja aina silloin tällöin tarkistuttaa veriarvot. Henkinen stressi  harvoin on vain pääkopassa. Ainakin itselläni se tuntuu myös puristavana pallona vatsassa. Henki ei kulje, hampaat pureutuvat yhteen jäykistäen leuan lihakset ja kurkkuun nousee pala. Jatkuessaan tilanne johtaa unettomuuteen, itkuisuuteen ja panikointiin.

Sairaana ja stressaantuneena tekee helposti huonoja elintapavalintoja, ja perinnöllisen alttiuden kun lisää kylkeen - verisuonet on kohta plakkia täynnä.

Verenpainemittari ja stetarit tilattu: https://www.color4care.fi/50-verenpainemittarit


Itselläni verenpaine on usein vähän liiankin alhainen ja olen nuorena kärsinyt huimauksesta ja heikotuksesta useinkin. Nykyään olen paremmassa kuosissa ja ehkä jopa syönkin terveellisemmin (aikanaan olin melkoinen sokeripupu).

Talousasioihin huomion kiinnittäminen on vähentänyt yhden stressin aiheen listalta. Minua ei pelota tulevaisuus. Voin maksaa lemmikkien hoidon, auton korjauksen ja takuuvuokran milloin tahansa. Jos jäisin työttömäksi, selviäisin joitakin kuukausia ilman rahantuloa.

About 23-vuotiaana erosin pitkästä suhteesta yllättäen. Silloin olin todella pahassa jamassa taloudellisesti. Ei ollut yksinkertaisesti varaa valita uutta asuntoa, jäädä silloiseen asuntoon,  tai maksaa takuuvuokraa uuteen. Ero sattui vielä opiskelijalle hankalimpaan mahdolliseen aikaan: kevät oli vauhdissa, eikä kesätöistä ollut vielä tietoa. Opintolainaa kai oli vähän jäljellä tilillä. Lisäksi tulevaisuudessa oli luvassa vaihto-opinnot, joihin olisi pitänyt säästää. No siitäkin selvittiin.

Haluan vain muistuttaa kaikkia huolehtimaan hyvistä elintavoista, liikkumaan itselle sopivalla tavalla ja syömään salaattia ainakin ennen niitä grillimakkaroita. Ja mahdollisesti skippaamaan grillibisset :)

Terveydenhoitoalan työntekijät, käykää tsekkaamassa löytyisikö Color4Carelta teille jotain piristäviä työtarpeita. Minäpä lähden tästä hengittelemään hetkeksi joogamatolle :)
5 kommenttia:

 1. Ei olutta voi skipata, se on hyvää :)

  VastaaPoista
 2. Oluen voi mutta ei hyvää kuoharia😀

  VastaaPoista
 3. Aikanaan, n. 10v sitten aloitin säästämään asuntoon, tai lähinnä asuntolainan poismaksamisesi mahd. nopeassa aikataulussa. (en vielä tiennyt sijoittamisesta silloin).

  Muutaman vuoden säästin n. 75% tuloista...joka oli aivan hurjaa touhua. Söin huonosti ja sairastuin kilpirauhasen vajaatoimintaan ja erilaisiin puutosoireisiin. Tukka lähti päästä, näkö heikkeni, olin kuin zombi ainakin 6v ajan.

  Ei ehkä olisi kannattanut vetää näin tiukalle, vaikka säästäminen/sijoittaminen tärkeätä onkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, kiitos että jaoit kokemuksesi! Osaatko sanoa tarkemmin, mikä terveyteesi vaikutti tuolloin?

   Poista
 4. Huono syöminen, lähinnä mahdollisimman edullisesti, mikään ei saanut maksaa oikeastaan mitään. Ensimmäinen vuosi meni OK, kunnes ilmeisesti puutosoireet alkoivat - hirveitä päänsärkyjä, näön tarkkuuden heikentymistä, aivosumua.

  Aikanaan sitten parani hyvällä ravinnolla ja kalaöljyllä (joka on todella tärkeä asia). Kun olisin tiennyt aiemmin. Sanottakoon, että japanilaisilla on kolesterolit tapissa ja siellä poltellaan tupakkaa. Syöpä, dementia ja "vanhuuden raihnaisuus" on kuitenkin varsin harvinaista - koska japanilaiset saavat paljon kalaöljyä ja sen seurauksena elimistö ei tulehdu niin paljoa. Kalaöljy pitää ottaa ruuan kanssa, ei tyhjään mahaan, niin se imeytyy hyvin.

  VastaaPoista