sunnuntai 30. huhtikuuta 2023

Kultainen häkki? Mitäs seuraavaksi.

Mitä mitä mitä! Tekee mieli kirjoittaa Ekonomimminä jotain, puolitoista vuotta edellisestä tekstistä.

Sormeni himoavat näppikselle ja mieli tahtoo tyhjentyä ja selkiytyä. On aika.

Kuka minä olen nyt? 

Vielä kolmenkympin junnupuolella oleva perheenäiti. Etsin mielekästä työtä ja pohdiskelen, miten yhdistää jatkossa perhe ja ura. Minulla on tiettyjä kiinnostuksen kohteita liike-elämän teemoissa, joiden parissa haluaisin työskennellä, mutta en tiedä, miten aloittaisin. Toisaalta kaikki on avoinna, ja uskon, että asiat järjestyvät hyvin. Oikeaan aikaankin. 

Viime aikoina olen saanut kiitosta ja kannustusta, kehuja ammattillisesta osaamisestani ja vakuuttavuudestani puhujana. Voisinko pärjätä konsulttina, siis puhuen ja kirjoittaen? Mihin rahkeet riittävät, miten lapset voivat? Miten oma palautuminen?

Kalenterin mukaan minulla on ollut 1-2 sairastumista per kuukausi, ja näiden lisäksi toki ylä- ja alavireisiä päiviä. Oma palautuminen ja vointi ei siis ole aivan kohdallaan. Onko tämä normaalia elämää, minkä läpi on vain elettävä kuten muutkin, vai pitäisikö minun pysähtyä kunnolla? Tavoittelisinko unelmiani liikunnallisella puolella? Miten voisin suojella luontoa ja viettää siellä enemmän aikaa?


Talo

Asuntolainaa on paljon, mutta toivottavasti asunnon arvo asettuisi suunnilleen ainakin sinne ostohintojen tasolle. Uskon kyllä hintojen aikanaan tästä taas nousevan, ja tarkoitus ei ole muuttaa useampaan vuoteen. Maksetaan lainaa pois, ja tehdään tästä hissukseen meidän näköisemme koti. Vähän hitaan puoleista on ollut laittaminen, mutta mikäs kiire tässä. Tavaraa on ihan hirveästi, ja sitä pitäisi saada organisoitua säännöllisesti, jotta pysyisi jokseenkin järjissään.

Aikaa talon ylläpitoon saa kyllä kulumaan, ihan perusasioita värkkäillessä, näin lasten ollessa pieniä. Kylpyhuoneen saumat huutaisivat säännöllisempää puhdistusta ja ikkunat kausipesua, mutta niiden aika on sitten jossain vaiheessa. En aio uhrata itseäni pelkästään kotitöille tai jättää lapsia vaille syliä niiden takia. 


Talousteemat

Instagramista on tullut viime vuosina yhä tärkeämpi kanava myös raha- ja talous-aiheisille tileille ja seurailenkin muutamia. Omat taloudelliset haaveet ovat olleet vähän toissijaisia, kun on näitä kausia kun rahaa ei juurikaan tule, vaan elelen säästöillä. Lähinnä ehkä toive siitä, että tulevan työn palkka olisi entistä suurempi. Sitten kun säännöllinen palkkatulo taas alkaa, toiveena on aloittaa säännöllinen säästäminen itselle, lainanmaksuun vähän lisuketta päälle ja säästäminen sijoituskohteisiin esim. asuntoon yhdessä miehen kanssa. 

Olisi ihana saada tiukka roti esimerkiksi ruokamenoihin, mutta meillä on jonkinlainen balanssi nyt. Ei wolttailla, mutta lounastetaan ulkona tarpeen mukaan ja kokkaillaan kotiruokia oman fiiliksen mukaan. Monipuolisuus ja terveellisyys ovat tärkeitä arvoja, mutta herkuttelullekin on vähän liikaa tilaa ja nälkää. Herkut varmasti maksavat enemmän, kuin hyvä salaatti...

Sikäli taloustilanne on stabiloitunut, että puoliso on ollut työelämässä nyt pari vuotta. Se on mahdollistanut myös tämän vähän pidemmän ajan "kotihoidon tuella".


Lasten kustannukset

Lapsista aiheutuvat kustannukset ovat toistaiseksi kohtuullisia. Käytämme tavaraa loppuun, annamme eteenpäin ja ostamme käytettyjä tuotteita. Nyt kun on kaksi lasta ja esim. vaatteet todella kuluvat puhki, saatan ostaa myös uusia ihan käyttökertoja taatakseni. Esim. housuissa siis jotkut kestävät n. 6 käyttökertaa, eli ostan mieluusti uusia valmiiksi polvipaikallisia housuja. Lapsilla on useampi harrastus ja harrastusmaksut tulevat jatkossa varmasti olemaan suurempia. Ne kuitenkin ovat tärkeitä, sillä huomaan jo nyt, miltä tulevaisuus näyttää, kun isompi hengailee pihalla kavereiden kanssa. Tarvitsevat fyysistä haastetta ja tärkeää puuhaa, ettei hölmöläisten hommat nouse pintaan. Varhaiskasvatusmaksujen keväällä tehty uudistus ei näkynyt meillä, vaan edelleen maksamme suurinta maksua. Tai siis tällä hetkellä puolisoni maksaa. Ja meillä on vielä piltti-ikäinen, ja vaikka kaikkiruokaisiksi kasvatetaankin, niin aina kannattaa varata jotain lapsille maistuvaa, jotta hyvä vire säilyy.


Haaveet

Oikeastaan omaan itseeni liittyvät haaveet tällä hetkellä koskevat uutta työtä ja kouluttautumista omassa liikuntaharrastuksessa. Voisiko siitä kehittyä sivubisnes? Ehkä jonain päivänä voisimme asua isommalla tontilla ja saisin puutarhan. Tai meillä voisi olla mökki. Tärkein haaveeni on lasten terveys ja turvallisuus. Materialistinen haave saada ihana vaatekaappi, ehkä kivampi (sähkö) auto joskus. Että lähiluonto säilyisi, että sepelille keksittäisiin korvaava ratkaisu, että mehiläiset voisivat paremmin.. ;)


Mitä te haluaisitte kuulla lisää? Avaisinko numeroita tarkemmin? Perustaisinko uuden perhe-aiheisen talousblogin tai instatilin? Mitä teille kuuluu nyt etenkin inflaation laukatessa?

1 kommentti:

  1. Mahtavaa että olet takaisin! Numerot ja työelämän kiemurat & haaveet kiinnostaa.

    VastaaPoista