maanantai 5. joulukuuta 2016

Aloita säästäminen tänä jouluna

Haluaisitko alkaa säästämään? Voit aloittaa säästämään milloin tahansa - tänään, huomenna tai sitten kun lapset muuttavat pois kotoa. Kuluva juhlasesonki on kuitenkin ehdottomasti paras hetki tehdä säästeliäitä valintoja. Jouluna rahaa saattaa nimittäin kulua ihan huomaamatta niin, että luottokorttilasku hirvittää vielä kesälomallakin. Joulun ei tarvitse säästäessäkään olla missään nimessä minimalistinen tai ankea. Kohtuullisuus yltäkylläisyyden sijaan lisää asioiden arvoa. Oikeilla valinnoilla ilahdutat aidosti läheisiäsi, lompakkoasi ja ympäristöä.



Mihin rahaa jouluna kuluu?

  • Pikkujoulujuhlat ovat etenkin naisille taas iso menoerä: uusi mekko, kengät, laukku ja tietenkin kampaaja. Toki myös kynsiin uutta jouluista väriä ja punainen huulipuna. Uusi tuoksukin olisi i-ha-na! Usein vielä pitää viedä pieni lahja. 
  • Joulunajan konsertit ja muut tapahtumat ovat usein maksullisia. 
  • Lasten joulutarvikkeet, joulujuhla-asut ym.
  • Kyläily: joulukukkia, suklaarasioita ja muita tuliaisia kuluu. 
  • Kodin sisustus: jouluverhot, joulukukat, koristeet, adventtikynttilät, koristevalot, trendikäs pöytäkuusi, muovikuusi, aito kuusi, kuusen koristeet, ovikranssit...
  • Joulukalenterit. Kalenterit ovat viime vuosina muuttuneet yliampuviksi ja ovat melkoisen kalliita.
  • Joulukortit ja postikulut
  • Matkakulut: sukulaisten luokse ajellaan tai matkustetaan kauemmaksikin aina jouluna. 
  • Joululahjat: väkisin jokaiselle jotakin, vähintään joku kynttilä tai suklaa
  • Herkuttelu: glögiä, suklaata, pipareja, joulutorttuja ym.
  • Jouluruokailut: ennemmin överit kuin vajarit ja tietenkin myös erityiset juomat.
  • Vieraileva joulupukki
  • Välipäivien alennusmyynnit: koska shoppailu.
  • Uutena vuotena sama juttu eri muodossa: raketteja ja skumppaa tietenkin.

Mieti, voisitko toteuttaa tänä vuonna joitakin seuraavista vinkeistä ja säästää rahaa?


Pukeudu pikkujoulujuhlaan johonkin kaapistasi jo löytyvään mekkoon tai asuun. Ei kukaan muista mitä sinulla on ollut viime vuonna ylläsi. Jos sinulta ei kerta kaikkiaan löydy mitään, panosta pikkumustaan, jota voit käyttää jatkossa kaikenlaisissa tilaisuuksissa. Käytä vanhat kynsilakan jämät (liota lakkaa pullonreunoilta tarvittaessa muutamalla tipalla kynsilakanpoistoainetta) ja meikkaa niillä meikeillä, joita sinulta löytyy. Säästä 50 - 150 € ja laita hiukset itse. Ihastu uudelleen niihin tuotteisiin ja tavaroihin, jotka olet jo hankkinut. 

Kehittele joku "oma juttu", jota viet tuliaiseksi ja annat lahjaksi. Esim. itse tehty sinappi, hillo, chutney, kinuski, suklaa, keksit. Leivo, laita lasipurkkiin ja koristele purkki. Vaihtoehtoisesti, osta edullisia kynttilöitä isossa paketissa ja pakkaa niitä nätisti lahjoiksi koristenauhan ja kortin avulla. Stockalla on tänä vuonna ollut myös ihania söpöjä joulukukkia hintaan 3,50 € ja heidän pakkauspalvelunsa avulla edullinen ja sopivan pieni tuliainen tuntuu luksukselta. Naisena ainakin itse olen aina iloinen kukista, sillä ne eivät vie tilaa kaapeista ja ovat aina kauniita. Edellisinä vuosina olen antanut lahjaksi viikunahilloketta ja omenachutneyta. 

Laita kotia maltillisesti. Joulukoristeita ei tarvita paljoa ja monilla meistä on mahdollisuus saada joulukoristeita "ennakkoperintönä" vanhemmilta tai hankkia kirpputoreilta. Panosta laatuun ja tunnearvoon. 

Sähköiset joulukortit ja lahjat toimivat ainakin silloin tällöin käytettynä. Sähköiset lahjakortit ja e-kirjat ym. ovat ympäristöystävällisiä ja hyödyllisiä. Vie kortti ja lahjat samalla kertaa, tai jos postitat niin lähetä kerralla ja säästät postikuluissa.

Päätä joululahjabudjetti jo ennakkoon. Voisiko perheen aikuisten kesken sopia, ettei lahjoja osteta tai lahjaksi annettaisiin palveluksia (asunnon tai lemmikkien hoito loman ajaksi, ruohonleikkuu, ikkunanpesu, lastenhoito, illallinen, brunssi, mökkiviikonloppu)? Säästä saatujen lahjojen kääreet ja pussit ja hyödynnä ne itse tulevana vuonna paketointiin. 

Sopikaa joulunviettoporukan kesken, kuka laittaa mitäkin ruokaa. Joka ruokailussa ei tarvitse olla kaikkea. Jouluruoat sinänsä ovat hyvin edullisia valmistaa: juureslaatikot, rosolli, kala, leipä, kinkku (jos syö lihaa). 

Vietä raitis joulu! On mielestäni tylsää pilata tämäkin aika vuodesta alkoholille. Viini kuuluu juhla-aterioille ruokajuomaksi, mutta lasillinen riittää. Glögi maistuu yhtä hyvälle ilman terästystä ja jälkiruokaa voi nauttia ilman avecia. Alkoholijuomiin menee helposti 10-50 € per henkilö, jos oikein "nautiskelee".

Älä mene alennusmyynteihin! Sen sijaan, siivoa vapaapäivinä kaapit ja myy tai lahjoita ylimääräiset vaatteet ja tavarat. Tai vietä mukava päivä hiihtoladulla, lautapelien, kirjojen tai ystävien kanssa. Jos sinulla on siivouksen jälkeenkin selvä tarve esim. talvivaatteille, on alennusmyyntejä tietenkin hyvä hyödyntää. Älä sorru "skeidan" ostamiseen, vaan osta laatua ja sellaisia vaatteita, joita uskot voivasi käyttää 10 vuotta. 

Älä osta itse raketteja uudeksi vuodeksi! Kaupunkien omat ilotulitukset ja naapurien paukuttelut yleensä riittävät. Tähtisädetikut tuovat iloa ja riittävät lastenkin viihdykkeeksi. Raketit aiheuttavat monille eläimille turhaa voimakasta stressiä, joten rajoitathan myös ammuskelun sille määrätylle ajalle. 


Minkälaisia säästäväisiä joulutapoja sinä olet omaksunut? Vietätkö jollain tapaa poikkeuksellista joulua?



3 kommenttia:

  1. Listasi oli pitkä ja olipa ihana todeta että meidän perheellä toteutetaan jo oikeastaan kaikkia mainitsemiasi kohtia. En ole varsinaisesti jouluihminen, vaikka kyllä meillä jouluverhot, kuusi ja koristeet ripotellaan paikoilleen. Aina ne ne samat jotka on aikojen alussa ostettu ja joille on kertynyt tunnearvoa. Seinille ja ikkunoihin laitetaan lasten askartelemia joulukoristeita, niissä kaikista suurin tunnearvo. Ja joka vuosi lapset itsekkin niitä ihastelevat, tuo on minun tekemä!

    Alennusmyynneissä ei käydä, en jotenkin usko niihin, arvelen että hintoja on kuitenkin rukattu.

    Rahaakaan ei taivaalle ammutta, riittää naapureiden pommit.

    Siis oikeasti... kuulostaapa elämämme tylsältä😊. Sitä se ei kuitenkaan ole, saamme ilot ja hauskuudet kavereista ja harrastuksista, siihen ei överikerskakulutusta Joulunakaan tarvita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa kivalta! Lapsille traditiot ja yhteinen aika tärkeintä. Meillä lapsettomassa kodissa joulu ei juurikaan edes näy, muutama koriste löytyy ja jouluvalot varmaan viritellään parvekkeelle.

      Poista
  2. Niin uskomatonta kuin se onkin, minä en ole tehnyt vielä joulubudjettia. Ihme kun raha hupeneekin vauhdilla. Hyvä muistutus!

    VastaaPoista