lauantai 29. lokakuuta 2016

Kuinka säästin vähintään 100€ ruokakuluissa?

Otin huvikseni verkkopankista ulos tiliotteet elokuulta ja lokakuulta (en mene enää kauppaan tässä kuussa) vertaillakseni, onko uusi kauppastrategiani tepsinyt eurojen tasolla.




Tulos ei ollut niin dramaattinen kuin ajattelin, mutta se on silti n. 20-30% säästöä. Käytännössä yli 100 euroa! Täysin vertailukelpoisia kuukausia on vaikea löytää, mutta tässä karkeat luvut. Luvut sisältävät kaikki ravintoloissa nautitut jutut, eli myös alkoholin (muutama drinkki molempina kuukausina). Luvut eivät sisällä elokuussa miehen synttäreille ostamiani pizza- ja herkkuvuoria (n. 150-200€ yhteensä), mistä johtuen ero olisi oikeasti vieläkin suurempi.


Elo Loka
Työlounas veloitettu palkasta 81,9 100,8
Kaupat, ravintolat ym. 437,7 311,1
Yhteensä 519,6 411,9

Säästön olen saanut aikaan syömällä lounaan vain halvimmassa työpaikansopimuspaikassa, jossa annoksen hinnaksi lounaspassiakin hyödyntäen tulee alle 6€. Lokakuussa olen myös saanut yhden ilmaisen lounaan ja syönyt kolmesti eväitä. Olen ottanut kauppareissujen suunnittelun käyttöön ja käynyt parhaimmillaan vain kerran viikossa. Lokakuun luvuista puuttuu kyllä käteisellä lähiruokapiiristä haetut kananmunat ja lähes koko vuoden hunajat (yht. 30€), mutta toisaalta luvut sisältävät tänään tehdyt ostokset, joita taas syödään marraskuunkin puolella. 

Uusi kauppataktiikkani: 
- kulje pyörällä (reppu/rinkka ja kaksi kassia)
- palauta samalla viikon aikana keräämäsi pullot
- tee ennakkoon Foodie-sovelluksella kauppalista, ja lähetä se sähköpostiisi
- osta edullisemmat tuotteet lidlistä
- ne mitä ei ole valikoimassa tai on halvempaa, hae Prismasta
- Tai osta kaikki Lidlistä
- suunnittele reseptit sesongin mukaan siten, että pidät ruoista ja pystyt laskemaan annosmäärät
- leivo itse herkut tai tyydytä makeanhimo vaikka lisäämällä hunajaa joka paikkaan :)
- älä osta turhia herkkuja tai yksittäispakattuja rahkapurkkeja
- yksinkertaista reseptejä ja muista mitä sinulta jo löytyy kaapista

Lukema on edelleen hurja, ottaen huomioon, että siinä on käytännössä yhden (no ehkä 1,5) ihmisen ruoat ja n. 10-15€/vko koiranruoat. Tässä kuussa sairasteluviikko aiheutti sekaannusta ostoksiin, ja sekä mies että minä ostelimme ruokaa Stockan ja Sokoksen Herkku-myymälöistä (super kallista!!). Mies on syönyt tavallista enemmän kotona. Ruoan laadusta en halua tinkiä, sillä terveys ja jaksaminen arjessa on kaiken a ja o. Mutta ehkä voisin opetella hieman irti ruokariippuvuudestani, eli jokailtaiseen mässäilyyn ja annoskokoihin pitää kiinnittää huomiota. 

Hain tänään Lidlistä hiki virraten ison yli 11 kilon läjän ostoksia. Ruokalistalla on kurpitsakeittoa, tortellineja, pizzaa kukkakaalipohjalla ja uuniperunoita jollain päästä keksityllä täytteellä. Hedelmiä, kauraleipää, pähkinöitä, muutama itse puristettu tuoremehu. Lidlissä aika tuoreissakin leivissä on jo -30% tarrat, eli niitä voi huoletta ostaa pakkaseen. Samoin lihoja. Proteiininlähteitä omissa resepteissäni on vähän heikosti, mutta maitotuotteet, kananmunat, linssit ja pähkinät varmaan yhdessä kuitenkin riittävät.

Mukavaa viikonloppua, syökää hyvin :) 

17 kommenttia:

  1. Ainut tieto mikä postauksesta puuttuu on että mihin tuo 100€ meni, kulutukseen vai säästöön :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma rahankäyttöni on niin sekavaa, että vaikea oikeasti sanoa. Tässä kuussa hankin urheiluharrastuksen kortin, muutaman vaatekappaleen ja aiemmin mainitun design laukun :) Säästöön taisi mennä ihan tavallinen määrä.

      Poista
  2. Hyvä säästöprosentti! Ja toimenpiteetkin varsin järkeviä. Minulla menee myös aika paljon lounaisiin rahaa ollessani töissä. Nyt kun palaan alkuvuodesta, aion ottaa enemmän eväitä mukaan. Ennen en ole juurikaan eväitä syönyt, koska kaikki muut ovat menneet ruokalaan. Töihin on onneksi tullut uusi sääntö, että eväitä ei saa enää syödä kahvihuoneessa vaan nimenomaan ruokalassa. Eli sosiaalisesti on sama syökö eväät vai kalliin lounaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä hyvä pointti! Nimittäin lounas on mulle ainakin oikeastaan päivän ainoa hetki, jolloin pääsen rupattelemaan ja tutustumaan kollegoihin. Muuten istun omassa huoneessa.

      Poista
  3. Heippa! Löysin blogiisi, kun etsiskelin vinkkejä ruokakauppalaskujen pienentämiseen. :)

    Mietin tuota lounasruokala-laskua, olisiko sitä (halutessa) mahdollista pienentää ottamalla eväät useammin mukaan töihin? Itse pyrin sillä säästämään, että en käy työpaikkaruokalassa syömössä kuin korkeintaan 3-4 kertaa kuukaudessa. Säästöä koituu siitä noin 100 euroa kuussa. Ja työpaikan eväät puolestaan on huomioitu perheen kuukausittaisessa talousbudjetissa (550 €).

    Meidän työpaikkaruokalan ruoka sattuu siis olemaan aika ala-arvoista. Ei tee mieli maksaa 7 euroa Saarioisten lämmitetyistä valmis-kebakoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun löysit tiesi tänne! Toivottavasti tulet toistekin ;)
      Varmasti otan jatkossa aina silloin tällöin myös eväitä, mutta mulle yksinäistä työtä tekevänä lounasruokailun sosiaalinen puoli on tärkeä. Lisäksi ainakin vielä koen ruoanlaiton kokonaisuuden helpompana, kun ruokien pitää riittää vain päivällisiin. Mutta miksikäs ei kasvattaisi keitosten kokoa hieman! Meillä ei ole omaa ruokalaa, mutta lähellä ihan terveellisiä ja sitten myös nautinnollisempia paikkoja :)

      Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla menee kuukausittain ruokaan 440 euroa ja joka toisella viikolla ruokapöydässä on kaksi alakouluikäistä lasta, jotka syövät saman verran kuin minä (ellei jopa enemmän). Lisäksi lämpimällä ruualla on usein miesystävä. Lapsiviikoilla teen siis lähes päivittäin ruokaa, koska otan siitä sitten eväät töihin. Työpaikan ruokalasta haen ruokaa ehkä kerran tai pari kuussa. Tuossa 440 eurossa on myös pyykinpesuaineet, tiskiaine, tiskikonetabletit, sampoot ja hoitoaineet, vessapaperi, roskapussit, oma kosmetiikka (kasvovoiteet, putsarit yms., jotka ostan marketista) jne. Pitäisi varmaan joku kuukausi laskea mitä pelkkään ruokaan menee.

      Mutta joo, meillä töissä suurin osa tuo omat eväät ja hyvin läheisesti ollaan tekemisissä muukin työaika, että työpaikan ruokalalla ei ole sellaista sosiaalista merkitystä. Sinänsä teen mielestäni ihan terveellistä perusruokaa. Tosin marjoja ja kalaa saan usein vanhemmilta. Toki laadukkaaseen ruokaan on hyvä satsata ja minulla taas ovat asumiskulut suhteessa korkeat, koska asun yksin lasten kanssa aika kalliilla alueella.

      Äh, jäi ärsyttämään kirjoitusvirheet ja laitoin siksi uusiksi :).

      Poista
    2. Olisi kyllä mielenkiintoista nähdä teidän perheen ruokalista. Tällä viikolla meillä syödään vielä kukkakaalipitsan loppuja, uuniperunoita, tortellineja ja kasvis/linssikeittoa. Ei sinänsä korkeita annoshintoja missään.

      Poista
    3. Ruokalistat teen tosiaan aina viikoksi kerrallaan. Tänään on syöty itse tehtyjä hotdoggeja ja muffinsseja (juhlimme Halloweenia, viikonloppuna lapset olivat isällään), tiistaina ja keskiviikkona uunikanaa ja riisiä, torstaina mantelikalaa (seitiä) ja lohkoperunoita, perjantaina ja lauantaina makaronilaatikkoa sulatejuustolla ja lauantaina lisäksi rieskapitsoja (joihin ajattelin täytteeksi fetaa, pinaattia, pestoa ja juustoraastetta).

      Lapsiviikoilla ruokaan menee yleensä 100 euroa tai vähän yli ja sitten ei-lapsiviikoilla jonkin verran alle satasen. Perusruuan lisäksi lapset syövät omasta halustaa usein aamu- tai iltapalaksi puuroa omenasoseella tai marjoilla, leipää ja hedelmiä ja vihanneksia vähän kauden mukaan. Itse syön aamupalaksi täysjyväleipää ja maustamatonta jugua marjoilla, lähes joka päivä väli- tai iltapalaksi maitorahkaa. Erillistä salaattia en yleensä tee, mutta lisään lämpimiin ruokiin reilusti vihanneksia ja pilkon niitä lisäksi lautasen reunalle. Meillä syödään sekaruokaa ja kerran viikossa on kala- ja tai kasvisruokapäivä. Mutta mun ruokabudjetti on vielä aika reilu, kun vertaa monen muun ruokabudjettiin :).

      Poista
  5. Kuulostaa hyvältä suunnitelmalta. Itselle pitää olla tosin armollinen esim. kovilla pakkasilla, räntäsateessa tai superkiireisenä viikkona ei ehkä halua pyöräillä kauppaan saatikka kahteen.

    Ruokien suunnittelu ja kauppalistan tekeminen (ja siinä pysyminen) on ehdottomasti toimineet ainakin mulla. Ja jos siellä kaupassa kävisi vain kerran viikossa ei tulisi niin paljon houkutuksia ja heräteostoksia! :) Itsellä ruokakaupan budjetti on 150€/kk ja toivon että toi riittää. Jos tuntuu että aina menee yli budjetin meinaan nostaa 200€/kk.

    Minä odotan innolla sitä, että muutan ja Lidl on lähellä/työmatkan varrella. Aikaisemmissa asuinkaupungeissa on lähikauppana ollut aina lidl ja nyt ensimmäistä kertaa olen käyttänyt s-ryhmää ja lähinnä s markettia. Eron Lidliin huomaa kyllä joka kerta kassalla. PIenistä puroista syntyy suuri virta näköjään ruokakaupassakin.

    -Neiti Nuukailija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pieneltä kuulostaa omaan ruokintamäärään nähden tuo budjettisi, mutta ei ollenkaan mahdottomalta. Kun karsii kaiken ylimääräisen ja koiran kulut maksaa muualta. Prisman hinnat ovat aika lähellä Lidliä, mutta ei ihan siellä kuitenkaan. S-market on tosi kallis kun hintoihin kiinnittää huomiota!

      Poista
    2. Koiran ruoan budjetoin erikseen kun ostan 15kg säkin aina kahden kuukauden välein (59€). Ja Mulla on erillinen summa budjetoitu ulkona syömiseen eli ei toi mun 150 ole kokonaisuudessaan se millä syön kuukauden. Töissä meidän on "pakko" syödä työpaikan ruokaa ruoka-aikoina asiakkaiden kanssa, eli se lähtee suoraan palkasta, olikohan se jotain kolmisen euroa per ruokailu se verotusarvo... Nämä siis tulee tuon 150€ päälle mutta suurimaan osan tuo kattaa.

      Ja s-market on kyllä yllättävän kallis. Lidl suosioon! Siellä on vaan houkutuksena paistopiste mistä tulee huumavat tuoksut ja houkuttelee ostamaan lämpimäisiä. :)

      -Neiti Nuukailija

      Poista
    3. Onpa sulla hyvä työpaikkaruokailuetu! Tiukasti vaan paistopisteen ohi, vaikka eipä sekään nyt niin kallis ole. En kyllä itse osta itselleni sieltä, terveeellisyys ennen kaikkea :D

      Poista
  6. "Osta Lidlistä" on kyllä meidän kahden hengen taloudessa tuonut ihan huimat säästöt ruokakuluissa. Samoin se, että käydään kaupassa kerran viikossa ja suunnitellaan mitä hankitaan. Jos keskellä viikkoa pitää käydä vaikka hakemassa maitopurkki K-Supermarketista, niin se on ihan selvä, että alle 30 euron ei sieltä ulos pääse... :D

    Lisäksi noi työpaikkaruokailut on jäätävä rahanreikä. Meillä maksaa lounas Sodexon ruokalassa yli 10€ ja ihan oikeesti, jotkut työkaverit käy siellä päivittäin. Siis yli 200€ kuukaudessa Sodexon pöperöihin!! Itse sallin itseni käydä lounaalla kerran viikossa, jos huvittaa, mutta muuten kyllä pärjään omilla eväillä :D

    Mielenkiintoinen blogi sulla - lisäsin lukuluettelooni :)

    YT. A-M
    http://moneypenny85.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo toi on kyllä niin tuttua huttua, että jos ei suunnittele ja pysy suunnitelmassa, niin äkkiä on hurahtanut satasia pikkukauppojen herkkuihin. Ja hyi *elv miten kallis työpaikkaruokailu!! Miten tuo on edes mahdollista pitää noin kalliina? Kiva kun kävit vierailulla ja sain vinkin blogistasi :)

      Poista