maanantai 10. lokakuuta 2016

Kohti tavoitteita - syksyn katsaus

Syksy on taittunut ja on syytä tarkistaa, olenko oikealla tiellä kohti tavoitteitani.

Pitkän aikavälin suunnitelmissa on sijoittaa asuntoihin lähestulkoon ammattimaisesti. 10-20 vuokra-asuntoa olisi pitkän aikavälin tavoite yksin tai yhdessä miehen kanssa, mutta sijoittumisalue on vielä epäselvä. Myös muut passiiviset tulonlähteet kiinnostavat. Osakkeet tai siis osinkotuotot eivät ole poissuljettuja tulonlähteitä, vaikka juuri nyt sijoitankin  (tai oikeastaan säästän) ns. helpompiin kohteisiin, eli rahastoihin. Kirjoittaminen on aina kiehtonut minua, mutta kirjoitusteni ja älykkyyteni taso tuntuu vain laskeneen lukioajoista (ehkä tää kaikki kosmetiikka on imeytynyt aivoihini..). Haluaisin kuitenkin kirjoittaa jonkin verran myös puoliammattimaisesti ja saada siitä lisätuloja. Yksi mahdollisuus lisätuloille olisi myös verkkokaupan pyörittäminen tai jonkun harrastuslajin opettelu ja ohjaaminen. Tavoitteena toki on kasvattaa myös omia palkkatuloja.

Lyhyen aikavälin tavoitteita:
1. Opintolainasta eroon. Jäljellä 11700€. Toivon maksavani tämän vuodessa pois. En tiedä onko se realistista, mutta ainakin olisin sitten velaton.
2. Säästäminen omaan asuntoon tai sijoitusasuntoon. Oman ostaminen ei ole nyt järkevää, koska asumme niin hyvin&halvalla vuokralla. Kun opintolaina on maksettu, keräilen lisää rahaa ja kyselen pankista miten tämä mahdollistuisi.
3. Ensi keväälle haluaisin myös jonkin verran ihan fyrkkaa tilille mahdollista työttömyyttä varten, kun määräaikainen työ päättyy. Olen haaveillut hieman "vapaudesta", eli voisinko ehkä sitten säästöjeni turvin matkustaa ja viettää kesälomaa..?
4. Tavoite marraskuulle on saada tutkinto täydennyskoulutuksesta kasaan, eli siihen pitää panostaa lähiviikot. Myös iso lasku koulutuksesta on tulossa.

Kohti tavoitteitani pääsen tekemällä arjessa järkeviä taloudellisia valintoja. Olen aloittanut ruokalaskun järkevöittämisen. Saisinko näin enemmän varoja säästöön tavoitteitani varten? Toivotaan. 

Aloitin tarkastelemaan kulutustani kuukausiraporttien avulla myös Penno.fi-palvelussa, mutta koin palvelun hankalaksi käyttää vs. excel. Kannattaa kuitenkin kokeilla, jos kaipaa systeemiä rahankäytön seurantaan. 

Unelmani olisi irtautua oravanpyörästä, lähteä reissuun ja olla pitkä kesä perheen, ystävien ym. kanssa ensi vuonna. Olla enemmän luonnossa, kerätä ja hyödyntää luonnon antimia. Valitettavasti tässä voi käydä ensi keväänä niin, että a) jään pitemmäksi aikaa työttömäksi, b) saan uuden työn, mutta en voi pitää yhtään lomaa c) nykyisessä työssä määräaikainen sopimus jatkuisi, mutta saan työstä tasan 4 viikkoa lomaa. Yksikään vaihtoehdoista ei tunnu hyvältä, mutta taloudellinen epävarmuus saa kyllä minut varmaankin suostumaan noihin vaihtoehtoihin unelmista viis..




Syksyn säiden viilettyä olemme nostaneet pöydälle ajatuksen auton vaihdosta, sillä nykyinen rotiskomme on ollut enemmän korjauksessa kuin käytössä ja sillä alkaa olla huomattavia vaikeuksia päästä katsastuksesta läpi. On selvää, ettei kyseisellä romulla ole turvallista ajella maantienopeuksilla pimeissä talvi-illoissa. Nousipa mieleeni jopa ajatus, pitäisikö veronpalautusrahoilla ostaa uusi auto. Rahat on kuitenkin korvamerkitty opintolainan lyhennykseen, enkä saa nyt kusta tätä suunnitelmaa.

Tällaisia mietteitä. Palkkapäivä on liian harvoin ja pihalta löytyy liian vähän palautuspulloja :o)

12 kommenttia:

  1. Omalla kohdallani kirjoitustaidot ovat todella paljon rapistuneet sen jälkeen kun koulumaailma oli ohi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työelämässä muutenkin sähköpostikulttuuri on aivan karseaa ja pienissä organisaatioissa kieli muodostuu omanlaisekseen. Kiva kun kommentoit, löysin tieni sinunkin blogiisi!

      Poista
  2. Hei!
    Käy kurkkaamasta blogistani ajatuksiani säästämissuunnittelussa hyödyllisen oman taseen rakentamisesta.

    Tilanteessasi jättäisin opintolainan osalta ainakin nopeutetut lyhennykset kauempaan tulevaisuuteen. Rahan ollessa nyt halpaa, ryhtyisin tavoittelemaan haaveitasi #2 ja #3 eli simuloimaan asuntosäästämistä (rahan kerryttäminen ASP-tilille) ja keräämään kassaa. Oman kokemukseni perusteella käteisen rahan kartuttaminen tuo "taloudellista turvaa" enemmän kuin olemassa olevan lainamäärän vähentäminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Tämä on hassua, sillä kun kirjoittelin aiheesta aiemmin, suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, että laina ensin pois vaan. Lainanmaksu menee nykyisillä tuloilla kivuttomasti ja huomaamattomasti, joten pelkäänkin vähän, että onko tämä tuottojen kannalta huonompi strategia. Koska kuitenkin olen vähän pelkuri ja haluaisin pelata varman päälle, luulen, että ainakin kaikki veronpalautukset käytän lainanmaksuun ja sen jälkeen annan summan olla ja elää :)

      Poista
  3. Ei se johdu kosmetiikasta. Itse en ole käyttänyt koskaan ja silti älykkyystaso vain laskee vuosien vieriessä. Vai onko se älykkyyttä, kun ymmärtää ettei ymmärräkkään kaikkea? :)

    Komppaan nimimerkkiä Avain talouteen, että opintolainan nopeutettu lyhentäminen ei ole mielestäni järkevää. Nykyisillä euriboreilla maksettavaa jää käytännössä marginaalin verran tai negatiivinen euribor saattaa jopa syödä tuota marginaalia pienemmäksi. Sijoittamalla rahalle saisi paremman tuoton. Tai jos haluaisi pelata varman päälle, niin Bank Norwegianilta saa talletuskorkoakin 1,75 % (oletan, että opintolainan korko on matalampi).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisit olla tätä mieltä ehkä aiemminkin kun pohdin tätä, jos muistan oikein. Miksi vain tuntuu, että olen nyt vellihousu ja haluan vastuut pois. Mitähän tavalliset pankit näistä ajattelevat, vaikuttaakohan yhtään asuntolainan saantiin? Satanen olisi sen jälkeen vapaana asuntolainan maksuun taas lisää.

      Poista
  4. Saatko kuitenkin ansiosidonnaista jos uutta työtä ei heti löydy?

    Ymmärrän tarpeen päästä opintolainasta eroon, olenhan samaa pohdiskellut itsekin :) Eikö sulla ole myös ASP-tili? Siitähän saat 5 prosentin tuoton verottomana (1% korko + 4% lisäkorko), joten se saattaisi kyllä ole hyvä kohde myös. Lisäksi ASP-tilillä säästöt ovat mukavasti turvassa kun niihin ei pääse heti käsiksi, mutta toisaalta hätätapauksessa säästösopimus on mahdollista purkaa.

    Mutta tee kuten itse näet parhaaksi ja mikä tuntuu hyvältä :) Olen tosiaan nyt syksyn maksanut opintolainaa pois normaalisti sijoituksiin menevällä summalla, ja kyllähän tuokin hyvältä tuntuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ansiosidonnaista saan, mutta käsittelyajastahan ei tiedä ja työttömyyden alkuhan olisi hyvä hetki myös pitää "lomaa" samalla.. ehkä.. no rahaa kuitenkin tarvii :) Ja aspi on tosiaan.

      Ehkä pitäydyn strategiassa ja makselen lainaa pois, koska aspilla ei tarvii ihan vielä olla niin paljon kun osto ei lähellä.

      Poista
  5. Itse tunnen pari asuntosijoittajaa ja he ainakin toimivat näin aikanaan: noin 20-25-vuotiaana oman kämpän osto. Pari vuotta tästä ja sitten ostetaan uusi kämppä ja vanha vuokralle. Pari vuotta ja sama. Rince and repeat.

    En tietenkään sano että nyt kun et ole näin vielä tehnyt niin et tähän pystyisi aikanaan. Ethän ole vielä edes kolmeakymmentäkään. Se on vain siinä että mitä aiemmin tämän homman aloittaisi niin sitä paremmin pääsisi haluttuun lopputulokseen. Nimittäin tuo 20 asuntoa alkaa olla jo aika paljon ja mielestäni pitäisi jo aloittaa/olla aloittanut jos haluaa tuohon pyrkiä. Toki kaikki on mahdollista.

    Toivon ettet pahoita mieltäsi tästä hieman kriittisestäkin kommentistani =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän, että aika mahdottomalta se 20 asuntoakin vaikuttaa. Mutta se on sitten ihan ehdottomasti yhdistettynä miehen kanssa (hänellä tulevaisuudessa todennäköisesti kovat tulot). Mutta tavoitteet pitää pitää korkealla :) Ostotahti ei voi olla tuo verovoitollinen kahden vuoden systeemi, kun itse tuskin enää päälle 35-vuotiaana haluan sit asua yksiöissä tai kaksioissa. Jotain luojanlykkyähän tuohon myös pitäisi tulla. Toisaalta nyt tuntuu, että siirränkö vain riskin ottamista - vai muuttuuko elämäntilanne tosiaan koko ajan tällä tavalla.. No oli miten oli, en voi kuin yrittää parhaani :)

      Poista
    2. Voisi myös kuvitella, että kun on päässyt alkuun ja jaksaa puurtaa 5 - 10 vuotta niin tahtikin alkaa siitä kiihtyä.

      Onko jotain konkreettisia askelia joita voisit ottaa jo tässä vaiheessa? Seurata jonkun alueen asuntomarkkinoita vähän tiiviimmin tai tehdä alustavia laskelmia eri kohteista?

      Poista
    3. Joo, aloitettiin keskustelu nyt miehen kanssa, että olisiko mahdollista yhdessä tai minun yksin ostaa tässä vaiheessa sijoitusasunto. Se mitä voin tehdä on seurata ainakin oman paikkakuntamme asuntomarkkinoita ja tehdä laskelmia. Ehkä käyn myös pankissa juttelemassa, miten unelmasta voisi tehdä totta.

      Poista