tiistai 20. joulukuuta 2016

Kummalle puolelle suomalaista varallisuusmediaania osut?

Tilastokeskuksella on vuodelta 2015 ihan mielenkiintoinen havainto: "Kotitalouksien nettovarallisuuden mediaani oli 110 000 euroa vuonna 2013, ilmenee Tilastokeskuksen vuoden 2013 varallisuustutkimuksesta." Onhan tuostakin jo "vettä joessa virrannut", mutta kotitalouksien tilanne tuskin on radikaalisti muuttunut. 

Statseja omasta tai kansantaloudesta... Olu Eletu, Unsplash

Nettovarallisuus=varat-velat. Omassa ikäkategoriassani emme edusta puolisoni kanssa (olemme kotitalous) mediaania, vaan olemme sen alapuolella, mutta olemme kuitenkin ikähaitarin alkupäässä. Nyt minä saan säästettyä parhaimmillaan n. 10 000€/vuosi ja kun puolisokin siirtyy työelämään 2-3 vuoden kuluttua edes osittain, olemme aika pian mediaanissa. Paitsi, jos hullaannumme ostamaan kalliita asuntoja tai hulppean omakotitalon :)

Nettovarallisuuden mediaaniluku tuntuu ihan järkeenkäypältä, tavallisen työssäkäyvän asuntovarallisuudelta + ehkä jotain pientä likvidimpää säästöä. Yllättävän korkeat nettovarallisuusluvut mielestäni jo ikävuosien 45-54 kategoriassa, heillä kuitenkin vielä yli 10 vuotta työelämää jäljellä ja tuskin vielä perintöjäkään monelle jaettu. 

Jos nyt tunnet piston sydämessäsi, että haluaisit päästä mediaaniin tai sen yli, on aika opetella uusia taloustaitoja. Ensin pitää vain vähän säästää (mm. puskurirahastoa) ja sen jälkeen voi alkaa sijoittamaan. Säästäminen on taitolaji, jota oppii vain tekemällä ja ajan kanssa. Jotkut tosin vaikuttavat luontaisilta taitureilta (en kuulu tähän ihmisryhmään :D). 

Miten pääsisit alkuun säästämisessä? Huippukattavan listan säästövinkeistä löydät Financerin sivuilta: 195 säästövinkkiä jokaiseen tilanteeseen!

Osuuko kotitaloutesi mediaanin alle, suoraan siihen vai sen yli? 


11 kommenttia:

  1. Tekemällä töitä 20v ja säästämällä😊Yksinkertainen resepti.

    VastaaPoista
  2. Perheenä ylitämme mediaanin, mutta haluan ylittää sen pelkästään omin avuin. Ikäluokkani mediaani on tuo n. 110t ja siihen haluan päästä. Kahden vuoden päästä se on toivottavasti saavutettu ja ylitettykin.

    VastaaPoista
  3. Taisin innostaa sinutkin tutkimaan samaa :)

    Minusta tuo 45-54 vuotiaiden nettovarallisuus vaikuttaa hyvin pieneltä, jos mietitään että olisivat olleet esim. töissä 25 vuotiaasta saakka ja keskimäärin 50-vuotiaita, olisi heidän talouden nettovarallisuus kasvanut vain reilut 6000 euroa vuodessa.

    http://tienimiljonaariksi.blogspot.fi/2016/12/kotitalouksien-varallisuus-2013.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katos perhana, enpä ollut ainakaan rekisteröinyt tekstiäsi! Itse osuin ihan muuta ajatusta hakien tuonne, olitkin onneksi avannut tuon asian tarkemmin :)

      Poista
  4. Kotitalouteni, kahden hengen lapseton pari, 25-34 v, osuu;
    - yleisen nettovarallisuusmediaanin (110 000) yli, mutta yleisen keskiarvon (195 300) alle,
    - ikäryhmämme mediaanin (15 800) yli reippaasti, ja keskiarvonkin (70 700) yli, ja
    - kaikkien lapsettomien parien mediaanin (173 500) alle, mutta alle 35-vuotiaiden lapsettomien parien mediaanin (15 000) yli reippaasti.

    Kiinnostava linkki, pitääpä tutustua tekstiin oikein kunnolla ajan kanssa myöhemmin!

    VastaaPoista
  5. Itse en paljoa tuosta tilastosta perusta. Tuohonhan lasketaan mukaan oma asuntokin. Miten tuossa arvostetaan esim asunto alueella jossa kämpät ei liiku mihinkään? Itse pitäisin listasta joka ei ottaisi huomioon omaa asuntoa jossa asuu. Ainoastaan muut omaisuudet =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Tästä voi jotain tutkia http://www.tilastokeskus.fi/til/vtutk/2013/vtutk_2013_2015-04-01_kat_002_fi.html

      Poista
    3. Nojoo, pitää suhteuttaa aihe siihen, että kämppä on varallisuutta missä tahansa yhtä arvokkaasti.

      Poista
  6. On tuo tilasto kyllä surkeaa luettavaa. Huonosti saavat ihmiset mitään säästöön. Käytännössä nuokin luvut on vain asuntojn arvonnousua ja lyhennystä, eli pelkkää passiivista asumista, johon on verohelpotuksilla kannustettu.

    VastaaPoista
  7. 290k sijoitusvarallisutta plus 26k asuntovarallisuutta.

    VastaaPoista