lauantai 1. syyskuuta 2018

Elokuun kulukatsaus ja mistä säästöjä loppuvuoteen?

Tänä vuonna tammi- ja helmikuu olivat erityisen surkeita säästökuukausia ja kesä-heinäkuussa kului runsaasti rahaa koiran eläinlääkärikuluihin. Elokuussa olin kesälomalla ja tässä realisoituvat majoituskulut sekä bensat. Reissussa ostin runsaasti (edullista) kosmetiikkaa talvea varten ja parit farkut.

Surettaahan tämä surkea säästöaste. Tämä vuosi menee säästämisen kannalta ihan alamäkeä. Nimittäin vielä yksi kallis matka on tulossa ja oikeastaan pitäisi saada säästettyä siihen! Olen kyllä menettänyt otteen ihan täysin tästä pihistelyn ideasta.

Lisäksi tein juuri vaatekaapin inventaarion ja totesin, että minulla on siellä aivan surkea tilanne. Minulla ei ole kuin muutama hassu vaate ja samat mekotkin on olleet jo jopa kymmenen vuotta. Vanhimmasta päästä lähtee nyt kassi odottamaan, että kertyisi riittävästi kirpparille (tai sitten heitän lumppukeräykseen). Mun pitäisi varmaan kuitenkin hankkia uusia vaatteita. Nykyään vaan en viitsi etsiskellä kirppiksiltä, kun ei ole aikaa. Käytän vapaa-aikani mieluummin kuntoiluun ja luonnossa liikkumiseen.

Tulot 2311,71
Menot
Asuminen
Lainanlyhennys ja korko 405,00
Opintolaina 115,00
Ruokakauppa 358,00
Muu ravintolaruokailu 246,00
Vaatteet ja varusteet 75,58
Kosmetiikka 128,00
Kulttuuri 52,00
Koirien menot 144,00
Mobilepay status (+&-) 22,00
Puhelinlasku 27,00
Auton kulut 205,00
Vakuutus 101,00
Lahjat 58,40
Puhelimen korjaus 39,00
Matkustelu 184,00
Yhteensä menot 2159,98


Mitä teen?

1. Peruutin parturiajan. Edellisestä leikkauksesta on vasta 3 kuukautta, voin pidentää väliä vielä, vaikka peilikuva tympiikin... Säästöä 50 € syyskuulta. Menen vaikka loka- tai marraskuussa sitten.
2. Vaihdoin kalliiksi kokemani Telian Moi:n liittymään. Katsotaan pärjäänkö sillä minimillä kun sim-kortti saapuu. Säästöä n. 17 €/kk. 
3. Yritän nyt vaihtaa lounasruokailut ulkona syömisestä mikro-aterian tai salaatin hakemiseen, jopa itse tekemiseen joskus... Säästöä 30-50 €/kk.
4. En osta tuleviin juhliin uutta asua, vaan menen vanhalla. Säästöä n. 100 € syyskuulta.
5. Pitkän aikavälin ajatuksella korjautin elokuussa jo kaksi asiaa: puhelimen ja erään vetoketjun. 

Mitä voisin tehdä vielä lisää?

Penni ajatuksistasi, mitä voisin tehdä säästääkseni vielä lisää tai mikä metodi mun pitäisi ottaa käyttöön? 
Käteiskassa viikkokäyttöön? Palata takaisin Visa Electronin käyttöön ja jättää rajoitettu summa käyttötilille? Taitaa olla pakko myöntää, että BN:n luottokortin käyttö voi aiheuttaa holtitonta ostoskäytöstä...
Ruokaanhan mulla menee edellisen listan lisäksi lounasruokailut, jotka on vähennetty palkasta. Eli oikeasti mulla menee ruokaan kuussa ihan järjetön summa! Mutta roskiin ei kyllä mene kuin silloin tällöin homehtuneita hedelmiä. Ehkä pitää alkaa velkomaan mieheltä enemmän ruokaostoksista tai sitten suunnitella ruokalista vain erittäin edullisista ruoista.. 

21 kommenttia:

  1. Voisit kokeilla eväiden syömistä töissä ainakin muutamana päivänä viikossa. Ruoka- ja ravintolakulut ovat yleensä sellaisia, joissa on helppo säästää :) Toki jos omassa ystäväpiirissä käydään paljon ulkona syömässä, on tylsää jäädä ulkopuolelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisaalta, koska mun kaupasta ostetut ruoatkin näyttää olevan kalliita, täytyy miettiä sekin tarkasti, että annoshinta jää työnantajan lounasedun alle. Tosin veikkaan että mistä vaan jää..

      Poista
    2. Mun salaatti jää selvästi alle. Puoli pussia edamame papuja, vähän fetaa, tomaattia, kurkkua, paprikaa. Tuoretta ja hyvää :)

      Poista
  2. Ruokakulut ovat kyllä aika korkeat, joten varmaan siinä kategoriassa olisi helpointa tehdä säästöä. Viikkobudjetti toimii tavallaan ihan kivasti ja sen avulla on helppo kontrolloida mihin se raha menee, mutta paketti menee ihan sekaisin heti jos tekee kerralla isompia hankintoja (esim. itse ostan kerralla useamman kilon lihaa tuottajalta jolloin viikkobudjetti sekoaa sen vuoksi). Eli ehkä kahden viikon budjetti voisi olla toimiva tapa seurata ja budjetoida ruokamenoja? Oletko saanut kopin että mikä alakategoria erityisesti nostaa noita kuukausittaisia ruokakuluja? Joku pahe, josta voisi luopua vaikka kokonaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luovuin jugurtin ostamisesta kokonaan hetkellisesti. En tiedä auttaako se? Työmatkoilla tulee ostettua hiton kalliita tuotteita kun ainut vaihtoehto syödä on lentokenttä, mutta sille ei oikein voi mitään kun ei koko päivää voi eväitäkään kantaa mukana. Ehkä luovun BN:n kortin käytöstä ja siirryn käyttötilin käyttöön suoraan.

      Poista
  3. Samaa täällä olen vähän miettinyt, mulla menee edelleen ihan kohtuuttomia määriä ravintolaan, kahvilaan tms. Näihin mun tarvitsee joku ratkaisu keksiä - mahdollisesti käteiskassa. Ja nyt talven lähestyessä itse päätin vähentää sokeroinnissa käyntikertoja, ei enää kerran kuussa. Harrastuksista en suostu säästämään, tanssitunnit on mulle tärkeitä. Vaatteita tulen tarvitsemaan, kolmista farkuista kahdet ovat haaroista rikki. Ideoita otetaan myös vastaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kahvilassa valita aina edullisin vaihtoehto? Eli tavallinen kahvi/tee ja vain edullisin keksi/pulla kaveriksi? ;)

      Poista
    2. Olen jo siirtynyt taviskahviin, mutta ehkä ne kakut voisi vielä vaihtaa joksikin muuksi :D Tai sen viinilasin vissyksi...

      Poista
  4. Kuuluuko noihin ruokaostoksiin ja ravintolakuluihin minkä verran puolisosi ruokia? Kuten sanoit, ruokaan menee todella paljon rahaa. Uskon että siinä pystyisit helposti säästämään. Minkä tyylistä ruokaa teet kotona?

    Kosmetiikkakulut ovat myös korkeat, kuuluuko niihin aineiden lisäksi myös esimerkiksi kosmetologilla käyntiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikea arvioida puolison kulutusta, hän toki ostaa myös ruokaa ja toisinaan pyydän häneltä puolet ruokakuluista mobile paylla. Nyt minulla oli tsemppikausi ja tein ohjeiden mukaan (kasvis)ruokia, esim. nuudelikeittoa ja summer rollseja. Usein teen salaatteja, vegekebabia ja riisiä, nyt tein kvinoasalaattia jääneistä vihanneksista. Juustoja ja tofua tai sen kaltaisia kuluu, mutta lihaa sitten taas ei. Nyt ruokakauppakuluissa ei ole varmaan lainkaan koirien ruokia.

      Poista
    2. Me syömme kotona hyvin kasvispainotteisesti ja ruuanlaittotyylini on muuttunut paljon kasvisruoka"kauden" aikana. Alkuun sain ruokaan kulumaan hyvin paljon rahaa, ostin hienoja raaka-aineita, useita erilaisia liemipurkkeja tms joita tuli yhteen ruokaan ja jotka lopulta vanhentuneina jouduttiin heittämään lähes täysinä pois. Nykyään teen simppeleitä, todella maistuvia ruokia satokausikasviksista. Omia lemppareita ovat mm paahdetut lanttupalat kikherneillä, pensaspavuilla ja pähkinöillä, punajuurifetakastike kvinoan kanssa, erillaiset vuokaruuat (viime aikoina yhdistelminä ollut kesäkurpitsalinssi, bataattimustapapu ja nyhtökaurabataatti). Lisäksi erilaiset curryt maistuu meillä.

      Turha "hifistely" etenkin arkiruokailussa saa rahaa kulumaan usein raaka-aineiden vuoksi mutta myös siksi, että silloin herkästi lähtee ulos syömään (tai Woltista tilaamaan) jos suunniteltu ruoka on liian suuritöinen töiden jälkeen tehtäväksi.

      Poista
  5. Ruokakulut onki tosiaan ne mistä ehkä helpoiten saa säästettyä. Paitsi että juuri kirjoitin itse miten voisi säästää ja lopputulos oli se, ettei lähes mikään niksi toiminut mulla ;)

    Lopetin muutaman turhan vakuutuksen meidän perheeltä, säästin siinä 300e/vuosi. Eli en siis kilpailuttanut, vaan otin pois turhia. Meillä oli siis esimerkiksi matkavakuutuksissa päällekkäisyyksiä, koska ammattiliitolla ja luottokortissakin on vakuutukset. Onko sulla mahdollisuus samaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiukan on kyllä päällekkäisyyttä matkavakuutuksissa, mutta toisaalta me ei makseta kuin yhdestä, loput on ilmaisia.

      Poista
  6. Olen supersimppelin lounaan puolesta liputtaja, en halua tuhlata aikaa ruoanaittoon, mutta yritän, että minulla on lähes aina omat eväät töihin. Sosekeitot on helppoja, nopeita ja halpoja tehdä (varsinkin jos saa miehen pilkkomishommiin avuksi). Kattilaan kiehumaan, mausteita, kookosmaitoa yms maun mukaan, linssejä jos haluaa tuhdimman version ja sitten vaan blenderiin. Sama salaaattien kanssa, uunissa voi paistaa ison kasan kasviksia kerralla ja lisätä purkkilinssejä/papuja, keitetty kanamuna ja muutama pähkinä sekaan. Olen myös kohta vuoden leikannut, ja ajoittain värjännyt omat hiukseni ja voin suositella lämpimästi! Olen vielä juuri se tyyppi, joka ennen kulutti omaisuuden kampaajalle. Tämä tosin riippuu millainen malli/väri tukassa on, mutta jos sattuu olemaan pitkä, perussuomalainen maantienvaalea kuontalo, niin kannattaa kokeilla. Youtubesta löytyy ohjeet vaikka mihin! Miehen laitoin ekoilla kerroilla tasaamaan takaa mihin en ite ylettänyt. Oli kauhuissaan, mutta selvisi heinosti. Kukaan ei ole huomannut mitään eroa, päinvastoin, saan kehuja omien saksimisieni jälkeen. Tällä tavoin voi ainakin yrittää pidentää kampaajaväliä jos haluaa kokeilla.

    VastaaPoista
  7. Moikka, ymmärrän että säästöasteen alhaiseksi jääminen harmittaa vaikka mielestään on parhaansa tehnyt. Koita herättäisikö Kaikkien Aikojen Säästövinkkilistan (KAS) läpiluku uusia ajatuksia säästämiseen. Ja saa lisätä jos ja kun vielä monia hyviä vinkkejä uupuu. https://eurotarkka.blogspot.com/2018/09/kaikkien-aikojen-saastovinkkilista.html

    VastaaPoista
  8. Kuten moni kommentoinutkin, niin ruokakulut ovat tosiaan tosi korkeat. Itsellä menee ruokaan se 100-150e kuukaudessa, niin tuntuu jännältä, että sulla menee yli 3 kertaa enemmän. Mietin lähinnä kuinka usein käyt kahviloissa/ravintoloissa viikossa? Perus kahvilakäyntikin kun on sama kuin kahden päivän tavallisen ruuan budjetti.

    En tiedä, milloin kilpailutit vakuutuksesi viimeks, mutta jos siitä on aikaa, se varmaan kannattaa katsoa myös kun yhtiöillä on aina jotain alennuskamppiksia menossa.

    Koiran kuluista tulee mieleen kun luin juuri jostain toisesta blogista, kuinka kotiin hankittiin koira, mutta ei koiralle vakuutusta... Säästää lyhyellä ajalla, mutta etenkin koiran loppumetrillä vakuutus maksaa yleensä itsensä ihan järjettömän nopeasti takaisin.

    Kosmetiikasta ja vaatteista en osaa sanoa muuta kuin, että oletan, että tässä oli one-off ostoksia, jotka eivät ole joka kuukausi toistu. Itse ostin viimeksi uusi vaatteita yli puoli vuotta sitten. Varmaan kannattaa tarkastella sitä, tarviiko uusia vaatteita tosiaan oikeasti. Veikkaan, että suurin osa meistä ei oikeasti tarvitse uusia vaatteita moneen vuoteen, koska kaapinperällä on läjä käyttämättömiä. Mutta jostain syystä haluamme. Hienostihan aloitit jo tuolla, että et ostanut juhlamekkoa! Eiköhän tuo tuosta käänny kun alat kiinnittää asioihin vain yksitellen huomiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arjen alettua ei täytyy sanoa, etten käy lainkaan kahviloissa tai ravintoloissa. Kesällä oli toinen juttu :) Vakuutukset on halvat duuniedun puolesta... Koirat on niin vanhoja että niiden vakuutukset olis jo menneet pois voimasta ja aikoinaan olivat niin kalliitakin, että katsoin järkevämmäksi lopettaa ne ja säästää ne rahat.

      Poista
  9. Hei! Kannattaisiko ottaa käyttöön yhteinen ruokatili johon kumpikin maksaa samanverran kuussa? Ja sitten ne ulkona syömiset kumpikin maksaisi omasta pussistaan.
    Minusta arkiruoka kannattaa olla mahdollisimman yksinkertaista, monesti tulee edullisemmaksikin. Tarkkaan suunniteltu kauppalista ja mieluiten käy vaan kerran viikossa kaupassa :)
    -Leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mies syö vähemmän kotona kun hän nauttii 2x päivässä opiskelijaruokalassa lounaan. Siksi ei ehkä mene ihan 50-50.

      Poista
  10. Meillä ostetaan ruoat yhteiseltä S-tililtä kahden aikuisen talouteen. Ruoat (sis. myös marketeista ostetut shampoo, hoitoaine, saippua, pesuaineet ja alkosta viinit) on noin 300 e/kk. Joskus voi olla vähän yli, jos on ollut esim. viikonloppuvieraita ja ostettu enemmän alkoholia ja herkkuja. Syödään arkena kalapainoitteista perusruokaa, viikonloppuisin yleensä viiniä/erikoisoluita ja esim. simpukoita, rapuja, kalliimpaa lihaa jne. Ravintoloissa lounaat ja noin 4 krt/kk ulkona, nämä eivät sisälly tuohon 300 euroon. Teillä on siis todennäköisesti aika paljon mahdollisuutta säästää ruokakuluissa... Laskimme aika vasta itsekin tarkat luvut ruokaan liittyen, koska tuntui hedelmien, kalojen ja oluiden takia olevan aina niin isot kertaostokset. Mutta lopulta ruokakulut olivatkin todella kohtuulliset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en juuri koskaan osta edes kalaa, vaan pelkästään papuja ja juustoja/tofua/nyhtökauraa jne. En osta alkoholijuomia kuin harvemmin ja silloinkin spesiaalitarkoitukseen viiniä.

      Poista