torstai 31. elokuuta 2017

Jos lainanottokyky ei riitä unelmakämppään?

Saisin alustavan pikaisen keskustelun perusteella lainaa n. 140 000 euroa.

Käyttäisin asunnon hankintaan 15 000 euroa omaa rahaa (asp-säästöä).

Kaikki asunnot, joissa toiveominaisuudet natsaa, tuntuvat olevan vähän kalliimpia.

Olen valmis tekemään pientä remonttia, mutta en kaikkea, enkä ainakaan kylppäriä.

Etsintä jatkuu ja jostain voisi tietysti tarjota rohkeasti alakanttiinkin. Mutta säästäminen on niin hidasta :(.

Ja kyllä, vaatimustaso on aika korkealla. Haluan hienon asunnon ja sijainnin pitää olla lähellä sekä minun että puolisoni työ- ja opiskelupaikkoja. Vastikkeen pitää olla järkevällä tasolla ja tontin mielellään oma. Autolle pitää olla vähintään tolppapaikka (mies tulee tarvitsemaan tulevaisuudessa keikkahommiin autoa).

Mun pitää ottaa laina itselleni yksin, koska mies opiskelee ja hänellä säästyisi sitten ensiasunnon ostajan hyödyt, kun mahdollisesti vaihdamme suurempaan tulevaisuudessa.

Mitä te tekisitte minun housuissani? Onneksi neuvottelut ovat parin viikon päästä tulossa ja näytöissä olen parissa käynyt, ei ole hyvää vielä löytynyt niistä..

27 kommenttia:

  1. Kannattaa tarkistaa tuo ensiasunnon oston määritelmä. Muistaakseni siihen riittää alle 50% omistusosuus. Miehesi voisi ostaa asunnosta esim 10%, 20% tai 30%, sen mukaan miten paljon opiskelijana pystyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tuo ei ole ainoa peruste. Ollaan nyt kuitenkin sovittu, että hän ei tähän kaupantekoon lähtisi, vaan maksaisi mulle vuokraa.

      Poista
  2. Tehkää puolison kanssa selvä sopimus siitä, kuka ostaa ja kuka omistaa mitäkin. En muista, oletteko naimisissa/kihloissa/seurustelleet pitkään, mutta jos sinä otat lainan ja maksat sitä pääosin itse niin mieti tarkkaan mitä omaisuudelle käy, jos ero tulee. Kirjallinen sopimuskin voisi olla ihan hyvä idea. Tapoja ratkaista yhteisomistajuus on monta, mutta niissä verot käyttäytyvät hieman eri tavalla.

    Laina-asiasta en osaa muuta neuvoa antaa, kuin ettei lainaa kannata ottaa enempää, kuin oma maksukyky riittää. Myös työttömyyden kohdatessa.

    Toivottavasti mieleinen asunto, sopivalla hinnalla löytyy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun oma omistus on selkeä ratkaisu, mies maksaisi vuokraa. Ei olla naimisissa. Kiitos vinkeistä!

      Poista
  3. Minä miettisin mahdollisuutta tinkiä jostakin vaatimuksesta, jos kuitenkin on aikomuksena jo muutaman vuoden päästä vaihtaa suurempaan asuntoon. Jos asunto vain on sillä tavoin järkevällä paikalla, että asuntojen hinnat alueella ovat nousussa, niin siitä pitäisi saada myydessä enemmän kuin ostaessa, mikä taas helpottaa lainansaantia seuraavaan asuntoon. Tietenkään ei pidä ostaa sellaista kämppää, mitä suorastaan inhoaa, mutta tekee jonkin kompromissin. Toinen strategia voisi olla laajentaa asunnonhakua halvemmalle alueelle, sillä niissä voi myös olla hyviä yksittäisiä sijainteja, taloyhtiöitä ja asuntoja. (Tällä tavoin itse toimimme aikoinaan ensiasunnon kanssa, ja mielestäni saimme rahoillemme hyvin vastinetta.) Toki tuolloin arvonnousu voi olla maltillisempaa tai olematonta, mikä pitää myös ottaa huomioon.

    VastaaPoista
  4. Muistaakseni 51% /49% jaollakin säilyy ensiasunnon määritelmä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kyllä, mutta nyt on muitakin syitä miksi minä ostaisin yksin tuon mitä nyt haetaan.

      Poista
  5. Kuten muutama on maininnut niin ensiasunnon määritelmä säilyy vaikka olisikin ollut asuntolainaa jossain vaiheessa ja omistusasunnon osa-omistaja. Raja menee 50% kohdalla eli alle sen kun pysyy omistussuhde niin on vielä mahdollisuus saada ensiasuntovähennys.

    Itseäni hirvittäisi virittää lainamäärä ihan tappiin saakka, varsinkin jos toinen osapuoli on vielä opiskeluelämässä kiinni ja lainanhoito nojaa vahvasti siihen työelämässä olevaan osapuoleen. Voisitteko kenties tinkiä joistain ominaisuuksista, tai ostaa tässä vaiheessa esimerkiksi ns. väliasunnon jossa on suurin osa vaatimuksista toteutettuna, ja sen täydellisen unelma-asunnon sitten myöhemmin kun talous kestää 'varmuudella' sen mukanaan tuoman velkataakan? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta tuo lainan pelottavuus myös. Kyllähän se pienempi luku tuntuisi paremmalta.

      Poista
  6. Samaa mieltä muiden kommentoijien kanssa. Lainan otto tappiin tuntuu aika riskaabelilta, koron nousu, työttömyys, rempat. Mitä vaan voi sattua joten olisi hyvä että sellaisiin varautuisi.

    Ite oisin varmaan sen 90000 saanut lainaa jos oisin väkisin ottanut minkä saan, mutta turvallisuushakuisena otin vaan 50000, jonka maksaa vaikka työttömänä. Ja kämppä on kuin unelma, melkein...

    VastaaPoista
  7. Ei mitään järkeä ottaa lainaa tappiin saakka. Kannattaa vaan ostaa joku kämppä ja sitten maksaa sitä pois. Samalla kun haaveilet siitä "unelmakämpästä" niin maksat vuokraa kun voisit maksaa uuden kämpän lainaa pois... Samalla lailla sielläkin voi sitten haaveilla :D

    Meille tarjottiin sellainen 280k lainaa, otettiin karvan verran yli 200. Ei ole unelmakämppä mutta mukavahan täällä on lopulta asua. Mukavaa on että asumiskulut ei ole tapissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei.. Hmm :P Nykyisessä opiskelija-asunnossa on niin halpa vuokra, että ei juuri eroa vastikkeen maksusta.

      Poista
  8. Asp-lainan määritelmänä on, että pitää omistaa vähintään 50% jotta saa asp-lainan. Mutta ensiasunnon ostajan edut säilyy, jos omistaa asunnosta alle 50%.

    En siis myöskään kannata liian isoa lainaa yleensäkään, mutta saisiko miehesi esimerkiksi 25% asunnon hinnasta lainaa ja itse ostaisit asunnosta 75%? Toki miehesi menettää asp-lainan edut, mutta oliko hänellä edes ko. tiliä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on tosiaan muitakin syitä mietitty tälle, että osto vain minun nimissä. Tai mies ei ole innokas osallistumaan nyt tähän, muuten kuin vuokranmaksajan roolissa.

      Poista
  9. Miksi sun pitäis ostaa oma just nyt, jos teidän asumiskustannukset on tosi pienet? Kumminkin lentänette ulos opiskelija-asunnosta kunhan avopuolisosi valmistuu. Ja sit vois molemmat ottaa lainaa = isompi laina = hienompi asunto.

    Mä olen ostanut kaksi asuntoa, joista toinen oli ollut tosi kauan myynnissä ja tämän nykyisen tuulikaapista moni kääntyi pois - mun onni! Mä etsin asuntoa sijainnin ja pohjaratkaisu perusteella, koska niiden muuttaminen on mahdotonta/kallista ja hankalaa. Pommikämpistä tehtiin pintaremonttia ja uusilla keittiöillä ihanat kodit, joista eka myytiin päivässä.

    Joten mä neuvoista laskemaan vaatimuksia ja keskittymään niihin puitteisiin. Edes se kylppäriremppa ei ole mahdottomuus ja vähän rumankin kanssa voi elää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei meidän tarvitsekaan. Nyt jos ostaisi oman, ehtisi vain rauhassa maksella noin parin vuoden ajan ja olisi jo kertynyt vakuusarvoa seuraavaankin, ja sitten tän ekan voisi jättää sijoitukseen.
      Hyviä löytöjä oot tehnyt!

      Poista
  10. Asia ei varsinaisesti minulle kuulu, mutta jotain on sanottava. Ei kannata laittaa "liian isolleen". Kun itse ostin kämpän, ostin halvimman mahdollisen. Sama juttu auton kanssa, kelvollinen ja vähän kuluttava aluksi.

    Olen itse varastomiehen työllä saanut sijoittamalla/säästämällä aikaiseksi n. 260 000 eur omaisuuden vähän yli kymmenessä vuodessa, mitään perimättä. Mikä tässä on taustalla ja se punainen lanka, on kohtuullisen elintason tavoittelu.

    Jos olisin ostanut niin kalliin kämpän, kuin olisin voinut ja auton, niin kalliin kuin olisin voinut - olisiko tänä päivänä yli 200 000 euroa osakkeissa, tuskin. Tuollaista salkkua on vaikea ottaa "säästämällä kiinni", keskimäärin osakkeiden tuottohan on ollut 2x 7v, eli karkeasti 200t salkku tuottaa 7v aikana 200t lisää. Pitäisi säästää 2380eur/kk...

    Mieti, mitä varten tarvitset asuntoa, tarvitseeko sen olla hieno? Monesti vaatimattomuudella pääsee pitkälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syvällisiä kysymyksiä jakke! Minä taas haluaisin kiinteistöihin kiinni jollain aikavälillä, en tiedä sitten onko uusi vai vanha oikea ratkaisu.

      Jotenkin kyllä silti kallistun, että olisi vihdoin mukava asua silmää miellyttävässä asunnossa.

      Poista
    2. Asunto sijoituksena onkin hyvä juttu, kun joku muu maksaa sen kulut. Oma asunto on pelkkä kuluerä. Suosittelen järkevän hintaista asuntoa, ei tuo lainamäärä aivan valtava ole kuitenkaan.

      Yleisesti ottaen näissä kulutus-asioissa, liikaa pääsee ympäristö ja kaverit asettamaan paineita siitä, miten pitäisi elää. Lomamatkat, asunnot ja autot tunnetaan kaveripiirissä ja niillä saatetaan nokitella.

      Pakko vielä todeta, että eräs vaimoehdokkaani halusi tyhjentää salkkuni, kaikki rahani ja ostaa ison asunnon, sisustaa sen ja vielä auton päälle. Kaikki olisi tuhlattu heti, koska tämän naisen kaveriporukka vertaili toisiaan whatsappissa... no, tästähän tuli no deal, kehukoon omilla rahoillaan:D

      Poista
    3. Hauska tarina sinänsä ;).. En mä halua sellaista materiaan perustuvaa elämää missään nimessä, mutta kaunis ympäristö luo hyvän pohjan arjelle. Naiset, miehet, ja eri persoonat toki kokevat nämä asiat tosi eri tavalla.

      Poista
  11. Mitä jos ostaisit esim. yksiön puhtaasti sijoituskäyttöön ja jatkaisitte puolisosi kanssa opiskelijakämpässä asumista? Opiskelija-asunnot ovat kyllä niin edullisia, että mielestäni niistä kannattaa ottaa ilo irti niin kauan kuin sellaisessa pystyy asumaan. Samaan aikaan vuokralainen kuitenkin kartuttaisi varallisuuttanne. Sitten kun puolisosi valmistuu, voisitte ostaa itsellenne mieluisan hienomman asunnon omaksi kodiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noin vuosi sitten tätä suunniteltiinkin ja silloin työtilanteeni ei mahdollistanut sijoituasuntolainaa. Nyt tämäkin ajatus on relevantimpi.

      Poista
  12. Mä olen ostanut kaksi vuokrayksiötä sekä sijainnin että naisen logiikan perusteella :). Eli sellaisia missä voidin itsekin asua. Hyvin onnistui.
    Terv. V

    VastaaPoista
  13. Paljon miehesi maksaa sulle vuokraa? Entä muut kulut mitä asuntoon tulee ? Remontit? Sähköt? Puoliksi vai kattaako vuokra ne kulut sitten? Minulle on sanottu ettei puolisolta sais pyytää vuokraa :0

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä asumme vuokralla eli en ole tarkkaan miettinyt noita kysymyksiä. Etsin asuntoa, jossa hoitovastike vähän yhtiön remonteista riippuen max. 200 € ja julkisivu+lvi-remontit pitää olla takana päin tai kaukana edessä. Tarkoitus olisi, että puoliso maksaa sitten yhtiövastikkeen osuuden ja sähköt ym. puoliksi kuten tähänkin asti.

      Poista
  14. Kuulostaa ihan mahtavalta ratkaisulta. Asunto on sinun nimissä, mutta poikaystäväsi osallistuu juokseviin kuluihin :) Suosittaisin ettei asunnon ostoon käytä koko saatavissa olevaa lainaa vaan jättää jonkin verran säästöön. Yllättäviä kuluja tulee aina. Mun sisko osti miehensä kanssa turhan kalliin asunnon ja koska kaikki rahat meni siihen, hoidettiin sisustaminen kulutusluotolla. Ihan järjetöntä jos multa kysyy!

    VastaaPoista