lauantai 29. syyskuuta 2018

Parempien aikojen on parasta olla lähellä

Tein jo etukäteen syyskuun katsauksen.

Tulot 2412
Muut tulot 21,4
2433,4
Menot
Lainanlyhennys ja korko 405 €
Opintolaina 110 €
Ruokakauppa 334,5
Muu ravintolaruokailu 111,4
Vaatteet ja varusteet 258
Harrastukset 330
Kulttuuri 25
Koirien menot 648,35
Puhelinlasku 35,46
Auton kulut 60
Matkustelu 240
Yhteensä menot 2 558 €

Syyskuulle osui Matkustelu-kategoriaan lennot perheen luokse, kuntosalikortin koko vuoden maksu, koirien eläinlääkärikäyntejä sekä ruokatäydennyksiä. Oli useita eri tapahtumia, yksi mökkiviikonloppu jonne onneksi bensat jaettiin. En ymmärrä miten ruoka- ja ravintolakulut edelleen olivat noin korkeat. Varsinaisesti ravintolassa muuten kuin lounaalla söin vain kerran (käytiin oikein miehen kanssa hampurilaisella). Muuten tuo summa koostuu jostain random jutuista, en oikeesti edes tajua.

Vaihdoin liittymää, joten sekä uuden starttimaksu että vanha lasku tulivat nyt.
Autoon meni vain yksi tankkaus.

Mulla on tosi huono olla kun nyt on mennyt jo älyttömän monta kuukautta alamäkeä. Oikeastaan koko vuosi on mennyt alamäkeä. Ja meillä on tosiaan kallis matka tulossa talvella, jonne olin aikonut säästää koko syksyn.

Rahankäytön puolesta olisin tietenkin voinut olla tiukempi. Jättää ulkoiluasun ostamatta ja tarkkailla jokaista suupalaa. Työn puolesta oli aika karsea kuukausi ja lohdutin itseäni käymällä yksin vähän paremmalla lounaalla.

Lokakuustakin on tulossa kiireinen ja sinnekin tulee jo suunnitellusti yksi n. 50 € arvoinen eläinlääkärikäynti. En tiedä tekisinkö nyt niin loka- ja marraskuussa, että pakottaisin itseni elämään käteisellä ja tekisin jo sunnuntaina koko viikolle safkat tai jotain? Arjessa energia ei jotenkin riitä enää järkeviin valintoihin.

Lueskelin netistä yhtä keskustelua, kuinka paljon ihmiset tienaavat ja paljonko heillä on säästössä. Monilla minua nuoremmilla duunareillakin oli paremmat palkat ja säästössä ihan järkkyjä summia! En voi tajuta.. ärsyttää ja tulee huonommuudentunne. Tätä menoa en todellakaan pääse nauttimaan korkoa korolle ilmiöstä enkä koskaan tule olemaan taloudellisesti vapaa.

Kuukausi vaan tuntuu eri vaiheineen niin älyttömän pitkältä ajalta, sinne mahtuu vaikka mitä. Toisaalta elän varmaan normijanaria huomattavasti aktiivisempaa elämää. Ei tule kotona istuskeltua...

14 kommenttia:

 1. I feel you. Istun ja mietin miten moni asia menee korkoa korolle efektin edelle. Ruokakaupassa tulee ostettua liikaa. Kahvilla ulkona ei saisi käydä koskaan. MÄ oon 30 ja mulla on enemmän negatiivista rahaa kuin säästöjä vaikka olin tosi säästeliäs nuorena.ärsyttää.

  VastaaPoista
 2. Minusta ei kannata hirveästi vertailla omaa tekemistä muihin. Aina löytyy se joku kellä on vielä enemmän, hienompi koti, parempi auto jne. Ikinä ei ole tyytyväinen vaikka jonkun tason saavuttaisi. Aina jollain on vielä parempi. Kannattaa vain olla tyytyväinen siihen mitä on saavuttanut :)

  VastaaPoista
 3. Duunareilla on ihan syystäkin kova palkka kun joutuvat tekemään vuorotöitä huonoissa oloissa. $taycold sen sanoikin

  VastaaPoista
 4. Komppaan $taycoldia. Joillakin voi olla taloudellinen pesämuna parempi myös perintöjen takia. Mieluummin vanhemmat hengissä kuin kymppitonneja tilillä jne. Koirien pito on kyllä kallista, mutta on niistä toisaalta iloakin. Sama koskee sitten myös mahdollista jälkikasvua. Talous vaan pidettävä ylimääräisenä niin aika tekee tehtävänsä. Tsemiä! -tomppa

  VastaaPoista
 5. Ei kannata olla katteellinen. Tuossa on muutama kohta mielestäni jotka kaipaavat työstöä jos haluat enemmän säästöön: vaatekulut, matkustelu, ravintola, harrastukset. Ainakin kaikki nuo ovat sellaisia kuluja joihin voisit itse vaikuttaa aika paljonkin jos niin haluaisit päättää. Ei se taloudellinen riippumattomuus itsestään tule :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan totta. Taitaa olla joku pohjimmainen arvokysymys, miksi en niin tee kuitenkaan.

   Poista
 6. Pakko tunnustaa, mutta olen kurkkuani myöten täynnä näitä SÄÄSTÄJIÄ, joilla on sijoituksia siellä täällä ja tuolla ja joka kuukauden säästöprosentti hipoo taivaan lakipistettä. Luen paljon mieluummin ihan "tavallisten tallaajien" rahankäytöstä (onnistumisista ja epäonnistumisista) kertoavia blogeja ja tarinoita, kuin näitä kuukaudesta toiseen supersäästäviä taloudelliseen riippumattomuuteen pyrkivien sijoitustarinoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihanasti lämmitti kommenttisi :)

   Poista
  2. Nuo huippuprosenteilla säästävät ovatkin yleensä niitä, joiden talouteen kuuluu max 2 ihmistä. Perhe, jossa on vaikka pari kouluikäistä lasta, kulkee vuosia aivan eri kulurakenteella. Homman pointti onkin siinä, että kun aikanaan rahaa alkaakin jäämään enemmän yli niin sitä ei laiteta surutta kulutukseen vaan sijoitetaan. Mistään ei tarvitse tinkiä kun elintaso pysyy samana kuin aiemminkin.

   Poista
 7. Vertaaminen ei kannata.
  Mutta jos vertaamaan lähtee, niin tilastokeskuksen mukaan sähän oot omassa verrokkiryhmässä tosi kivassa vauhdissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan osua aika tarkkaan keskimääräiseen mun ikäkategoriassa: https://www.stat.fi/til/vtutk/2016/vtutk_2016_2018-06-05_tie_001_fi.html

   Poista
 8. Pakko toimia pienenä cheerleaderina. Maksoit tässä kuussa lainaa pois 515 euroa pois (opintolaina + asunto) eli olet taas askeleen lähempänä riippumattomuutta pankista lainojen muodossa. On kuukausia jolloin tulee enemmän menoja, mutta jos onnistuit karsimaan vaikka vaateostoksia (edellisen postauksen mukaan) pois, niin olet tehnyt tietoisia päätöksiä ja ostanut vain tarpeeseen. Baby steps ja etiäpäin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos cheerleadauksesta, auttaa aina ja taatusti! :)

   Poista