maanantai 7. marraskuuta 2016

Liikunnan merkityksestä (ja miten harrastaa edullisesti?)

Taloudessani ei ole tapahtunut viime päivinä kummempia. Mitä nyt perjantaina vietettiin eksklusiivista herkutteluiltaa erittäin pitkän kaavan kautta parin kaverin kanssa. Herkut olivat viineineen sitä luokkaa, että kulut ravintolassa olisivat olleet lähempänä 150 € /hlö, mutta kotona ne tekivät vain 30 € /hlö. Pyhäinpäivä sotki kaupparutiinini, mutta ehkä tässä syödään taas vähän vanhoja pois ja tehdään pakollista täydennystä. Palkkapäivä on tulossa perjantaina, jolloin on taas hyvä hetki täydentää kaappeja.Haluan kirjoittaa hieman liikunnan ilosanomasta! Aloitin muutamia viikkoja sitten uuden raskaamman kuntoilumuodon ja olen ainakin toistaiseksi edelleen innoissani. Arjessani rauhalliset pitkät kävelylenkit ja esimerkiksi jooga ovat olleet mukana pitkään, mutta ai että kuinka hyvää vähän rankempi liikunta tekeekään! Kropassa herää ihan uudenlaisia hormoneja ja tuntuu, että sopivassa määrin tällainen liikunta vähentää unen tarvetta ja virkistää. Koneella oleskelua ja istumista tulee aivan liikaa, ja yläkroppani lihaskunto on ihan surkea. Päästä, hartioista ja olkapäistä kuuluu rutinaa, vaikka olen vasta 27-vuotias. Pelkään oikeasti työkykyni puolesta, sillä koen jo nyt tietokonetyön olevan äärimmäisen kuormittavaa. En tiedä kauanko voin sitä kestää. Jotain on siis tehtävä lihaskunnolle. Tämän uuden lajin lisäksi sain kuntosaliohjelman ja käytössäni on myös Yogaia. Aion harrastaa raskaampaa liikuntaa 1-3 kertaa viikossa ja lisään hieman säistä riippuen koiralenkkien pituutta tai määrää. Jos lunta saadaan, hiihto tulee mukaan kuvioihin :)

Kuntoilu vaan ei ole aina ilmaista. Edellinen työnantajani tarjosi ilmaisen kuntosalin käytön ja sen lisäksi vielä tyky-setelit. Nykyisessä sain tilattua osittain tuettuja Smartum-seteleitä pienemmän määrän. Sijainniltaan läheisin kuntosali maksaa minulle kertamaksuna 5,50€ tai kymppikortilla/kk-kortilla 4,50€ kerralta. Jos käyttöä olisi yhtään enemmän, mikä tahansa kuukausijäsenyksinen sali tulisi halvemmaksi. Nyt kun kuitenkin on muutakin liikuntaa ohjelmassa, niin en aio salijäsenyyttä ottaa. Lisäksi olen huomannut, että kannattaa aloittaa muutokset liikunnassa lisäämällä kertoja viikkoon hiljalleen. Kuntoilupaikan läheinen sijainti koiranomistajana erityisen tärkeää, ettei siirtymisiin mene turhaan aikaa. Meillä on myös muutama ulkokuntosali lähellä, mutta saa nähdä tuleeko niitä pakkasilla enää käytettyä. Joskus olen käynyt kalliilla joogatunneilla, ja ne olivatkin ihania. Mutta kertamaksuna esim. 15 € tai jopa 30 € on liikaa.

Täysin ilmaisia liikuntamuotojakin olisi: juoksu, ulkokuntosalit myös talvella, youtuben erilaiset kuntoiluvideot, työmatkaliikunta, pyöräily, siivous, pihatyöt, uinti kesällä, sienestys, metsässä liikkuminen jne jne.

Kuntoiluun tulee menemään nyt talvella edelleen 30-50 € kuussa, ehkä joskus enemmänkin. Aion hyödyntää mahdollisia kuntosalien kokeilukertoja ja ammattiyhdistyksen järjestämiä tilaisuuksia. Sanoisin, että aika pieni hinta työkyvyn ylläpitämisestä, kohentuvasta ulkomuodosta ja iloisesta mielestä! Liikunnan yhteys tulevaisuuden työkuntoon ja vanhuuden sairauksien riskin alentamiseen on selvä. Liikunta on siis yksi parhaimmista sijoituksista tulevaisuuteen.

Ja sallittakoon myös sohvalle jääminen etenkin näin marraskuussa!

6 kommenttia:

 1. Voi, älä jaa liikunnan ilosanomaa. Minulla on ihan veto pois. Normaalisti liikun paljon, mutta kyllä saan näköjään liikuntainnon poistettuakin. (ostin torstaina yksiön, vaikka sijoitussuunnitalma sanoin muuta ja aika menee nyt sen laittoon, vaikka mitää isoa en laita niin olen vissiin tullut laiskaksi, en vaan saa tehtyä). Tai älä varsinkaan laita postausta elämäntapojen terveellisyydestä... söin koko viikonlopun ihan kuraa, kalliilla... Ei, ei. Uppoan nyt ihan suohon. Laitoin jo urheilukamat kaappiin (huono merkki, normaalisti ne on kodinhoitohuoneessa). Lenkkaritkin laitoin eteisen kaappiin eteisestä... Ai, jai!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Remppahommathan käyvät parhaasta liikunnasta! Ja kuule tuli itsekin kumottua porukalla useampi pullo viiniä ja herkuteltua huolella. Yöunetkin pilalla valvomisen, alkoholin ja rytminvaihdoksen takia.. Ensi viikonloppuna paremmin :)

   Poista
  2. Välillä pitää olla myös irtiottoja arjesta. Muuten käy tylsäksi ja lipsuu helpommin. Pieni morkkis on siis vain hyvä asia, tietää että tätä lipsumista ei ainakaan haluta jatkuvalla syötöllä.

   Poista
 2. Työpaikan kuntosali on kyllä parasta, mitä voi olla. Meilläkin on työpaikalla sellainen ja etenkin iltaisin siellä ei ole ketään minun lisäkseni. Ja duunisali kuitenkin maksaa vuodessa yhtä paljon kuin esim. Elixian yksi kuukausi. Jotenkin ahdistaa pelkästään ajatus siitä, että vaihtaisi työpaikkaa salittomaan...

  Maksetussa urheilussa on usein se, että kun se on usein ohjattua ja ryhmässä niin motivaatio siihen on suurempi myös näin marraskuun pimeinä kuukausina. Itse kuitenkin alan kävelemään ympyrää asunnossani, jos en liiku viikkoon. Johtunee siitä kun liikunta ollut aina erittäin suuri osa elämää, ja ilman sitä elämä kyllä tuntuisi oikeasti ontolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun tuli häpeäkseni käytettyä duunisalia todella vähän. Mulla taitaa olla treenikaveri tärkein motivaattori. Ainakin osalle kerroista olisi hyvä saada kaveri tai tuttu treeniporukka. Aiemmin jaksoin herätä joogaan arkiaamuina jo 5.30, kun tiesi, että siellä odottaa ihana porukka ja seesteinen tunnelma.

   Poista
 3. Ilmaiseen duunisaliin treenaamaan ja sitten vähän tennistä tai sulista työpaikan liikuntaseteleillä. Halpaa on =D

  VastaaPoista