lauantai 12. elokuuta 2017

Digipaastolla

Olen geeneiltäni helposti koukuttuvaa sorttia. Jään jumiin pelikoneisiin, tv-sarjoihin,  pullojen keräämiseen ja milloin mihinkin. Nyt olen tosi pahassa netti- ja tietokonekoukussa.

Jos autolla pysähdyn liikennevaloihin, en kestä siinä puolta minuuttia ottamatta esille puhelinta ja instagramia. Josta siis löytyy vain täysin turhanpäiväistä kuvamateriaalia, jonka voisi selata vaikka kerran viikossa.

Mun duuni vielä pahentaa tätä, sillä siellä on edelleen luppoaikaa (tämä toivottavasti muuttuu pian) ja tulee puhelinta selattua pitkin päivää. Yritän lukea paljon talousuutisia ja vilkaista pörssiä, mutta rehellisesti paljon tulee feediin ja sähköpostiin ihan laidasta laitaan juttuja, jotka olen joskus tilannut ajatuksella "tuokin olisi kiva joskus lukea".

Jos mulla on illalla töiden jälkeen läppäri sylissä sohvalla, saatan loputtomasti plärätä vaikka näitä säästämisblogeja tai fb-feediä, joista aina löytyy joku koukku. Milloin hauska eläinvideo tai milloin Inderesin videobloggaus. Se on loputon virta ja tiedon lähde, jota selaamalla voi oppia - mutta pääasiassa hukkuu tulvaan. Mitä enää keksisi haluta tietää ja oppia, kun räpiköi jo informaatiotulvassa?

Feedien seuraaminen on vaikuttanut myös keskittymiskykyyni siten, etten esimerkiksi saa luettua kirjoja. Ostin kesälomalle pari kiinnostavaa kehuttua kirjaa, joista toisen osalta olen puolessa välissä nyt kun lomat on jo lusittu kokonaan. Veikkaan, että addiktioni vie aikaa myös liikunnalta, sillä aika kuluu koneella tosi nopeasti.

Introvertille ihmiselle digimaailmaan on helppo uppoutua myös siksi, että on niin helppo olla vain omien ajatusten vietävänä. Eikä sosiaalisuus netissä väsytä lainkaan samalla tavalla kuin vaikka bileet, joissa tavataan uusia ihmisiä.

Miten tästä eteenpäin?

Olen lomastani lukien laittanut yksinkertaisesti läppärini pois käden ulottuvilta. Laitan sen takaisin suojapussukkaansa, ja otan esiin vain jos on tarvetta tai todellinen halu. En turhaan. Jos mulla on tylsä hetki, pitää keksiä jotain muuta. Ja esim. joogatunteja tai opetusvideoita saan puhelimelta ohjattua telkkarin ruutuun, jos niitä kaipaan.

Lisäksi mulla alkaa treenikausi ja syksyn upeat lenkkeilysäät ovat tulossa - mitään syytä sisällä datailuun ei oikeastaan ole.

Työajalla tapahtuvasta selailusta en nyt aio itseäni rankaista, sillä etsin paljon ajatuksia myös työhön liittyen. Katsotaan, mitä tästä tulee!

Miten teillä, ootteko jumissa netin palvelujen kanssa?

p.s. asuntonäytössä käyty. Etsintä jatkuu :)


9 kommenttia:

 1. Ja moni tutkimus sanoo että tämä nykyajan pläräily vie myös paljon aikaa pois parisuhteelta. Oletko siinä suunnassa huomannut parannusta dieetin aikana? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lomalla mulla ei edes ollut konetta osan aikaa mukana matkassa, joten ehdottomasti on enemmän läsnä. Toisaalta lomalla muutenkin on enemmän yhdessä. Aika näyttää! Parisuhteessa vaan sen toisenkin pitäisi olla pois koneelta yhtä aikaa ;)..

   Poista
 2. Minulla on myös huono tapa, seurata liikaa netin kautta elämää.... Digipaasto voisi olla myös minun juttu!

  VastaaPoista
 3. Itse jätän puhelimen kotiin tullessani eteisen pöydälle. Suosittelen kokeilemaan.

  VastaaPoista
 4. Tuttua tuttua. Mä otin puhelimesta lähes kaikki ilmoitukset pois käytöstä ja olen alkanut pitää sitä taskun sijaan repussa. Kirjojen lukeminen onnistuu paremmin, kun laittaa puhelimen riittävän kauas käden ulottuvilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kans hyvä. Mä oon jättänyt nyt facen asentamatta kokonaan nykyiseen puhelimeen. Selaimen kautta ei tule ilmoituksia :D

   Poista
  2. Joo mä poistin kans sen kokonaan puhelimesta. Ja monta muutakin turhaa aikasyöppöä. Twitteristä ja instagramista en oo malttanut vielä luopua.

   Poista
 5. Mä lopetin Facebookin, Twitterin ja Instagramin. Lisäksi vaihdoin älypuhelin tavalliseen Nokian kapulaan. Helpotti jo todella paljon ja suosittelen lämpimästi.

  Ps. Cal Newport Googleen.

  VastaaPoista