sunnuntai 5. marraskuuta 2017

Missä mennään ja minne ollaan menossa?

Jupinaa ja kokonaisvaltaista katsausta luvassa, taattuun päiväkirjamaiseen tyyliin :)

Vuosi 2017 lähestyy loppuaan. Ekonomimmi, eli minä, olen 28 v ja risat, työskentelen finanssipuolella konservatiivisissa tehtävissä. Työ on oikeastaan maittavaa ja mielekästä tällä hetkellä, mutta haasteita riittää ja työpäivät voivat olla rankkojakin. Spontaaneille reppureissuille ei ole sijaa tällä hetkellä.

Elämänlaatuni on hyvä: minulla on edulliset asumiskustannukset ja lyhyt fillarilla taittuva työmatka. Harrastan paljon lenkkeilyä ja kuntokeskuksen tarjoamia lajeja. Löydän ihan mukavasti aikaa myös rentoutumiselle ja olen taitava nukkumaan, joskin yöunet saisivat olla aina pidemmät arkena. Tänä vuonna loman aikataulutus kesän alkuun ja loppuun, sekä joululoma tarjoavat mahdollisuuden tavata kaukana asuvaa perhettä aikaisempaa useammin. Kesäloman päättyessä lähdin taas porukoilta käymästä kyyneleet silmissä, 10 vuotta tulee ensi vuonna täyteen poissa lapsuuden paikkakunnalta. Miehen opintojen vuoksi kuitenkin asutaan vielä nelisen vuotta todennäköisesti täällä kauempana. Vuoden alkupuolella luovuin hormonaalisesta ehkäisystä ja mieliala koheni huomattavasti.

Säästämisen ja sijoittamisen osa-alueilla ei ole kehumista, sillä tänä vuonna olen panostanut aika paljon itseeni:
- Ihana kesälomamatka tai oikeastaan matkoja
- Muutamia uusia vaatteita, tennarit, talvikengät, siisti villakangastakki ym.
- Maksoin koko vuoden kuntoilut kerralla saaden näin lisäalennusta
- Laitoin hiuksia 160 €:lla keväällä
- Hotelliyö kavereita moikkaamassa ym. ym.

Asunnon osto lienee tämän vuoden isoin steppi taloudellisessa mielessä. Sain säästettyä ASP-tilille 15 000 €, jolle kertyi mukava n. 1100€ lisäkorko.

Jatkossa nettotuloistani ~2200 € kuluu asumiseen n. 450 € / kk lainanlyhennyksen ja koron kera. Säästämisen ja sijoittamisen mahdollisuuksia on runsaasti, jos vain saisin taas otettua itseäni niskasta kiinni. Nyt pitäisi kerryttää kassaa, kun on työssä ja menot ovat alhaiset.

Nettovarallisuuteni on about 12 000€, kun arvostetaan asunto ostohinnan arvoon.

Sivutuloja en ole loppuvuonna onnistunut saamaan mistään, kun blogiyhteistyötkin ovat hiljentyneet kokonaan. Johtuu kyllä ihan omasta innon ja ajan puutteesta, ja osittain identiteetin suojelemisen tarpeesta.

Mihin tästä? 

En ole koskaan ollut hyvä suunnittelemaan tulevaisuutta, mutta nyt pystyn katsomaan jo ensi kesään asti - lomaa odotellessa ;). Lomien ohella toivoisin, että pystyn reippaasti lyhentämään asuntolainaa ja siten hankkimaan vakuusarvoa seuraavaan asuntoon: oli se sitten oma tai sijoitusasunto. Sijoituspuolella toivoisin kasvattavani nykyistä 80 €/kk summaa. Työtehtävää pitäisi vaihtaa viimeistään parin - kolmen vuoden kuluttua: lisää liksaa ja vaihtelua. Jonain päivänä olisi upeaa voida panostaa enemmän yhteen harrastukseen ja matkustaa opiskelemaan sitä lisää. 

Tunnustan, että olen hyvin keskiverto myös taloudellisesti. Pikkuhiljaa ajatus taloudellisesti riippumattomammasta elämästä on alkanut kiinnostaa, mutta somessa tuntuu, että kaikki muut ovat jo kaukana edellä. Siksi kai tarvitsisin jotain lyhyen aikavälin tavoitteita, mitähän ne voisivat olla?

(Edellisessä virkkeessä oli myös ehkä vanhuuden haavekuva: riippumattomamma :D..)

Säästöprosentin rehellinen mittaaminen ja asettaminen? Nettovarallisuuden kasvattaminen x €/kk?

Opintolaina elää aika omaa elämäänsä eikä kummittele mielessä, mutta summa pysyy edelleen yli 10 000 €:ssa.

Käänteitä luvassa?

Työ voi lähteä alta teoriassa ihan milloin tahansa, ei olisi eka kerta kun yt-neuvottelut osuvat kohdalle. En silti pelkää: työn haku on vaikeaa, mutta mä olen taitava ja valmis tekemään mitä tahansa. Jotain muutakin yllättävää voi työrintamalla aina tapahtua: yleensä työtehtävässä tai elämässä on tapahtunut iso muutos 6 - 12 kk välein. Nyt on tätä työtä vasta hetki menty, joten toivoisi että seesteistä jatkuisi edes hetkosen.

Kivaa sunnuntai-iltaa ja tulevaa viikkoa kaikille :) 

6 kommenttia:

 1. Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu on mielestäni vähän kuin salilla käynti. Tuntuu, että kaikki ovat kauheasti edellä kun aloitat, mutta jokainen on aloittanut jostain. Itseäni kilpailuhenkisenä muut jo paljon säästäneet toimivat motivaattoreina. Mutta tuntuu, että montaa ne tuntuvat vain lannistavan.

  Laitat vain pienempiä checkpointeja niin tuntuu siltä, että matka etenee. Itseäni auttaa kivan pyöreän luvut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Totta puhut. Pitää miettiä mitähän noi checkpointit voisi olla ja mitkä ovat sellaisia, että jaksaa rehellisesti ylläpitää.

   Poista
 2. Miksi haluat yltiöpäisesti suojella identiteettiäsi? Olisiko se mennyt jossain yhteistyöehdotuksessa vai?

  Onhan sullakin jo ihan mukavasti säästöjä ja olet tehnyt kivoja juttuja. Tarvitseeko enää muuta toivoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähinnä työni on sellainen, että ei ihan mitä tahansa voi täällä kirjoitella, jos yhdistyy omaan nimeeni. Olen kyllä ihan tyytyväinenkin tällä hetkellä, mutta pitää olla kovat haaveet :)

   Poista
 3. Moi! Minulla olisi postausehdotus! :) Olisi kiinnostavaa lukea kokemuksiasi siitä, miten säästämisen/järkevän taloudenpidon ja kohtuullisen edustavan lookin ylläpitäminen onnistuu yhtä aikaa. Minusta olisi kiva panostaa pukeutumiseen ja kauneuteen, kuten kampaajalla käyntiin, mutta siihenhän saisi pistettyä ihan niin paljon rahaa kuin vain lompakosta löytyy. Sopivan tasapainon löytäminen on ollut mielestäni aika haasteellista, koska tuloni ovat varsin pienet. Jos sulla olisi siis tähän jotain ehdotuksia, niin mielelläni lukisin niistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja ideasta, otan sen ehdottomasti mietintään. :)

   Poista