tiistai 23. lokakuuta 2018

Kurssit droppasivat

Salkkutilanne

No nyt se on ihan konkreettisesti todistettu Mimmin sijoitussalkuissa, että kurssit tulivat alas. Mun salkuissa tuhatluku vaihtui, huippulukemista tultiin monta sataa euroa alas. Droppi oli n. 6 % ja sekin aiheutti pienen tuntemuksen vatsanpohjassa.

Nyt kykenen ymmärtämään niitä, jotka panikoivat ja myyvät omistuksiaan alamäessä. Toisaalta oli iltauutisia kuunnellessa mukava kertoa miehelle omistusteni voittoeuroja ja -tappioita tietäen, että olen ostanut kaiken osta ja unohda-tyylillä, "pitkään salkkuun".

Näin pieneenkin sijoitusomaisuuteen kurssidropin aiheuttama muutos nettovarallisuuteen oli ihan havaittava, jos ei jopa merkittävä. Jos olisi ollut kyseessä isommat summat, droppi olisi voinut olla kymmeniä, satoja tuhansia. Noudatan kuitenkin periaatetta, että sijoitan vain sellaista rahaa, joka minulla on myös vara hävitä. Ei haittaa minua, seurailen tilanteen kehittymistä mielenkiinnolla. Käyn katsomassa salkkuni arvoa ja kehityksiä joitakin kertoja kuukaudessa, toisinaan jopa päivittäin. Jos minulla on ylimääräinen minuutti, on helppo kurkata mobiilista päivän tilanne.

Yleiskuulumisia

Syksy väsyttää. Tiedättekö sen tunteen kun silmissä kuivaa ja "särkyväsyttää"? Mulla on nyt ollut se työpäivinä. Kaamos ja päivätyö ei taida sopia yhteen.. Yllättävän hyvin meni valoisa vuodenaika, ei torkuttanut missään palavereissa eikä aamuisin herätessäkään.

Olen järkännyt juhlia ja ostanut lahjoja kolmelle eri kaverille. Olen maailman huonoin kinuamaan rahoja yhteisistä lahjoista, pitäisi tässä suhteessa kovettaa itsensä ja pyytää. Ladatkaa ihmiset se mobile pay tai Siirto niin kaikki on helpompaa ja hygieenistä näissä jaettavissa laskuissa.

Pienimuotoisetkin juhlat tulee yllättävän kalliiksi, kun ei leivota tai kokata itse (yllätysjuhlat). Toisaalta nämä on niitä tärkeitä hetkiä elämässä, en tiedä mihin rahaa käyttäisi jos ei näihin (läheisiin ihmisiin).

Yksi hömpöttely-ravintolailta, sisälsi viinejä.

Ei huvita tarkistaa kuukauden tähänastista kulutusta, vähän jännittää mikä tilanne on.. Alkukuusta mä sain ylläpidettyä hyvin sellaista 200 €/vko tahtia, kun viikon ajalta pystyi aika hyvin hahmottamaan kaikki menot ja mitä hankintoja olisi tulossa.

Lppuvuodesta tällaisella väsymysasteella on tulossa rahan puolesta tiukka ja ylimääräisiä sijoituksia ei ole tulossa. Katsotaan nyt kuitenkin ennen kuin luovutetaan :)

Marraskuussa ei taida tapahtua hirveästi mitään erikoista, ennakoiden näyttää vuoden rauhallisimmalta kuukaudelta!

12 kommenttia:

 1. Jos nyt tulee tuntemuksia vatsanpohjassa, niin odotahan kun kurssit laskevat vähän enemmän ja nopeammin

  VastaaPoista
 2. Hyvä että kestät myös laskut! Se on tärkeä taito sijoittamisessa....

  VastaaPoista
 3. oma salkku tullut alas huipuista jo 20k euroa. ei tunnu erityisemmin missaan. muutaman sadan euron laskusta kitiseminen vahan huvittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä mielestäni kitise. Normaalia, mutta havaittava tapahtuma.

   Poista
 4. Suosittelen sellaista appia kuin Settle Up, meillä onnistui 8 hengen reissu kulujen tasaaminen kivuttomasti kun sinne pystyi laittamaan mitä kukakin maksoi. Appi laskee valmiiksi kuinka paljon jokainen on toiselle velkaa. Hoidetaan poikakaverin kanssa nykyään ruoka-, sähkö-, yllärilaskut tuolla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mut se vaatis et ne tyypit käyttäis sitä appia ;) Mobilepayssakin on se laskunjako-ominaisuus joskaan ei noin kehittynyt.

   Poista
 5. Mulla on säästöt asuntojen lisäksi lähinnä rahastoissa. Ostan innolla laskujen aikaan :) Olen lopettanut yhteislahjojen hankkimisen melkein kokonaan, koska tuppaavat tulemaan itselle kalliimmiksi:D Jotenkin on tosi vaikeaa pyytää niitä rahoja varsinkin jälkikäteen. Joitakin yhteislahjoja olen järkännyt niin, että jos haluaa osallistua maksaa summan tiettyyn päivän mennessä tilille.
  Tsemppiä syksyysi! Ei se ole vuorotyöläiselläkään helppoa.

  VastaaPoista
 6. Tosiaan kunnon laskuissa mitataan vasta sijoittajan "selkärangan" kestävyys, varsinkin tällaisen pitkän nousujohtaisen markkinatilanteen jälkeen. Itse olen pariin kertaan sijoitusurallani ehtinyt kokea sellaisen tilanteen, jossa salkun arvo on sulanut kokonaisuudessaan jonkun ~50% tai enemmänkin ja kyllähän se on pysäyttävää katsoa realisoimattoman tappio määrää (ja yrittää kestää) sitä tekemättä mitään. Ja nythän moni on tämänkin laskun jälkeen reilusti vielä plussalla, eli ei välttämättä edes tappiolla. Mutta kerran kun on kunnolla siedättänyt itseään kurssien laskulla ja sitten ajan myötä todennut niiden palautuneen takaisin - ja menneen ylikin - aikaisemmista huipuista, niin sen jälkeen kaikki on ainakin hieman helpompaa ;-)

  VastaaPoista
 7. Mun salkussa "paras" pudotus on nyt jo yli 50% ostohinnasta. Onneksi ei puhuta silti isoista summista. Olen osta ja pidä-sijoittaja joten en aio myydä. Sen sijaan mua harmittaa, ettei nyt ole oikein varaa ostaa lisää osakkeita. Ehkä seurailen tilannetta nyt muutaman kuukauden ja vaikka veronpalautuksista sitten laitan sivuun osakkeita varten. Vaikea kyllä päättää mitä ostaa, kun niin moni houkuttelisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näinhän se on, jos olisi ylimääräistä, olisi mukava käydä ostoksilla.

   Poista
 8. Mulla myös eka kunnon lasku salkussa ja 700e näyttää sulaneen kuukauden aikana. Hiukan vituttaa, tuntuu kuin kävelisi alaspäin valuvia rullaportaita ylöspäin. Mutta auttaa kun tietää, että tämä kuuluu asiaan ja lopussa häämöttää ostopaikat!

  VastaaPoista