keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

Lomalla perspektiivi laajenee

Blogi on mahtava väline palata ajassa taaksepäin omiin ajatuksiin ja verrata niitä nykyhetkeen.
En ole kirjoittanut kovin aktiivisesti ja sekin kertonee siitä, että ajatukset ovat olleet muualla ja työarjessa en ole halunnut rasittaa itseäni liikaa blogiasioilla tai muillakaan "ylimääräisillä".

Vuoden takaisessa kirjoituksessani suunnittelin kovasti 40 % säästöastetta. Olin tuolloin tympiintynyt työhöni ja melko väsynyt, vaikka alkuinnostusta vielä riittikin. Tein aika paljon töitä tuohon aikaan. Elämä kuitenkin meni vähän toisella tapaa. Kesällä koira sairastui ja syyn selvittäminen maksoi. Talvella kävimme miehen kanssa kaukomatkalla elämäni ensimmäisen kerran. Minulle tämäkin kokemus oli kustannuksista huolimatta tärkeä ja ainutlaatuinen. Tämän vuoden keväällä tulin raskaaksi. 

Kuva: Fabian Blank, Unsplash.com


Työ

Pari vuotta esimiestyötä tässä roolissa alkaa olla paketissa. Tämä vuosi oli huomattavasti helpompi ajoittain haastavista tilanteista huolimatta. Kokemus toi varmuutta ja toisaalta ei ole tarvinnut tehdä ylityötä, vaan päin vastoin nautin muutamista ylitöinä kerrytetyistä vapaapäivistä. Työstä on tullut normaali rutiini ja arvostan sitä, että saan mennä töihin ja kehittyä siellä. Palkkakin on aloitushetkestä noussut n. 160 euroa. En siis ole enää niin vahvasti haaveillut vaihtoehtoisesta elämästä tai uusista työtehtävistä. Tottakai raskaus on myös vaikuttanut tähän, kun tietää, että pientä breikkiä on joka tapauksessa tulossa. Se ajatus jostain syystä helpottaa suhtautumistani työhön. Otan paljon rennommin ja delegoin tehtäviä enemmän muille. 

Terveys

Melko kallis kuntokeskusjäsenyys on pitänyt säännöllisestä kuntoilusta huolta. Olen voinut muutamia flunssa- ja influenssapäiviä lukuun ottamatta hyvin. Alkuraskaudessa oli pahoinvointia ja nyt vatsan kasvu hieman häiritsee tuttujen lajien harjoittelua, mutta valikoimaa onneksi piisaa. 
Talvella olin todella väsynyt ja väsyneen näköinenkin kuulemma. 

Arki ja koti

Kämppään ei olla tehty isompia hankintoja, keittiön pöydän tuolit uusin ja yhdet verhot. Hankintalistalla olisi kaikenlaista, sitten kun vauvalle alkaa uskaltaa hankkia. Arki on sujunut rauhallisesti. Huomaa selvästi, että mieskin alkaa rauhoittumaan :D.. Yksi ikuisuus stressin aiheuttaja on se, jos koirat haukkuvat meidän kerrostaloasunnossa. Sitä joutuu jatkuvasti seuraamaan ja tekemään toimenpiteitä jos haukkumista ilmenee. Sanotaanko, että normaalisti eivät haukahda työpäivän aikana kuin postin tulolle, mutta joskus aina on poikkeuksia riippuen koirien omasta vireystilasta ja ihmisten lähtöön liittyvästä tilanteesta ja toki talossa kuuluvista äänistä.

Lomatoiveeni

Ensimmäinen lomajakso on nyt vietetty. Tänä vuonna lomalle ei ollut isompia toiveita, vietin aikaa lapsuudenkodissa. Reissu sinne vei kyllä rahaa (matkustus, hääjuhlaan laittautuminen ja häälahja) mutta ehdin pohdiskella myös omaa rahan käyttöäni. Heinäkuu pitäisi jaksaa painaa hommia ja sitten koittaa vielä toinen lomapätkä. Haaveilen kyllä vielä mukavasta seikkailureissusta, mutta todennäköisesti kotimaassa.

Talous

En ole koko keväänä tehnyt kuukausilaskelmia, mutta laskin pikaisesti nettovarallisuuteni. Salkkujen arvo on pysynyt samassa ja seilannut, tällä hetkellä yht. n. 6100 €. Asunnon arvon arvioin 130 000 € joka on hiukan hätäistä myyntiä yläkanttiin mutta about sama, mitä itse maksoin. 
Nettovarallisuus olisi nyt ennen kesäkuun palkkapäivää n. 26 700 € eli 7000 € euroa enemmän kuin vuosi sitten. Ei paras vuosi mutta jotain kuitenkin. 
Mietin, onko suhtautumiseni työhön muuttanut käsitystäni taloudenpidossakin. Arkihankinnoissa olen suhteellisen järkevä, mutta mm. vaatehankinnoissa, juhliin laittautumisessa ja matkustamisessa olen tosi höveli. Arvostan mukavuutta, kokemuksia ja ajan säästöä. En halua lomapäivästä käyttää liian pitkää aikaa matkustamiseen, kun lomapäiviä kerran on niin vähän. 

Ruokapuolessa taas pyrin monipuolisuuteen ja mietin ravintoarvoja vähän liikaakin. Esimerkiksi välipaloihin menee melkein kymppi päivässä. En malta esimerkiksi olla ostamatta mansikoita, kun niiden sesonki on ja ovat terveellisiä. Herkkujakin kuluu joka päivä, samoin esimerkiksi snäxi-tomaatteja rasiallinen.

En ole siis edes nyt keväällä pysynyt säästötavoitteissani äitiyslomaa ajatellen ja hankinnatkin on vielä tekemättä. Äitiysvaatetta (ja alusvaatetta) on tullut muutamia hankittua toki. 

Ryhtiliikettä tässä kaivataan ja tarvittavien hankintojen skouttaamista käytettyjen tuotteiden markkinoilta. Minkähän tempun sitä tekisi, että budjetti pysyisi kurissa mukamas tarpeellisista mielen pälkähdyksistä huolimatta?5 kommenttia:

 1. Ihanan seesteisen kuulosta aikaisempiin vuoristoratateksteihin verrattuna! Huomaa, että loma varmasti tehnyt hyvää.

  Yksi helppo tapahan voisi olla esim. tehdä uusi tili, jonne siirtää vaikka kaksi kertaa kuukaudessa suurimman osan käyttötilin rahoista. Ja sitten käyttää tämän uuden tilin rahoja vain esim. lapseen liittyvissä ostoksissa. Yleensä tehokkain tapa olla kuluttamatta on vain sitoa kädet, lompakko ja tilit käytännössä siten, ettei niitä voi käyttää kuin välttämättömyyksiin. Itsekuri on vaikeaa ellei ole pakko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa voisin hyödyntää tähän vaikka jotain muuten käyttämätöntä S-Pankin tiliä. Tai sitten ihan käteiskassaa, haha, voisi kyllä toimia.

   Poista
 2. Itse pysyttäydyn poissa kaikkialta, niin rahat säästyy :)
  Yritän motivoida itseäni sillä, että sitten äitiysvapaalla on rahallisesti mahdollisuus tehdä suunnilleen samoja asioita kuin nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletko joutunut paljonkin kieltäytymään erilaisista menoista? Tuo on kyllä ihan hyvä motivaattori, on vaan niin "kauaskatseista" etten itse taida pystyä sillä motivoimaan.. :D

   Poista
  2. Sen verran, että päätin piilotella vatsaani (ja mm. tipattomuuttani) rakenneultraan asti, joten en ole "ehtinyt" mennä mihinkään. Mutta yllättävän helppoa kyllä ollut.
   Kai sitä on jo inin vanha ja kaikki jutut jo tehty moneen kertaan, ettei enää ole sellaista oloa, että pitäisi tehdä ennen kuin lapsi syntyy :D

   Poista