torstai 4. heinäkuuta 2019

Raskauden kustannukset puoliväliin asti ja budjettihaasteen tilanne

Ajattelin kertoa ja koostaa yhteen raskauden aiheuttamia kustannuksia/menoja ja samalla briefata vähän, miten suunnittelemani palkkakauden budjettihaaste  sujuu.

Emme ole vielä hankkineet mitään vauvalle ja varmaan odotamme vieläkin hetkisen ennen hankintoihin paneutumista. Ihan siksi, että jos jotakin sattuu, ei ole sitten kämppä täynnä turhaa tavaraa siitä muistuttamassa. Toki, kun käytettynä olisi tarkoitus ostella, täytyy jossa vaiheessa aloittaa etsintä.

Kuva: Natalie Chaney, Unsplash.com

Raskauskustannukset

Raskaus itsessään on tuonut vähän yllättäviäkin kuluja, mutta iloisena veronmaksajana nautin kyllä neuvolan palveluista. Työnantajani on myös ihanasti linjannut, että raskauden edellyttämät tarkastukset ovat työajalla tehtäviä. Olen kuitenkin yleensä ottanut neuvolasta aamuaikoja, joten tässä olen hävinnyt hieman "omaa aikaani", kun meidän työaika ei vielä silloin ole alkanutkaan.

Terveystarvikkeet

 • Foolihappovalmiste ennen raskauden yritystä. Ehdin syödä 2 pakkausta, yhteensä arviolta 30 €.
 • Raskaustestit. En enää edes muista ostinko useita paketteja. Tavallinen pakkaus liuskoja maksoi muistaakseni 8 € eli n. euron per testi.
 • Raskausvitamiini- ja kalkkivalmiste. N. 30 € ja lisää täytyy ostaa, koska purkki on tyhjä. 
 • Varmuuden vuoksi olen pari kertaa ostanut tulehduksen pois sulkemiseksi apteekin kotitestejä. Raskauden aikana tulehdukset täytyy heti hoitaa myös oireettomana, joten olen omaa mielenterveyttä suojannut näillä pikatesteillä.


Äitiysvaatteet

 • Äitiyshousut työkäyttöön 50 €. Yksillä housuilla on vähän hankala elää, joten vielä olen käyttänyt kuminauhan avulla yhtä paria tavallisiakin housuja. Nyt koko alkaa vaan olla niin pahasti väärä, ettei kuminauhapatentti enää päde. En haluaisi enää ostaa kyllä uusia, mutta voi olla pakko.
 • Äitiystoppeja 2 kpl. Ensimmäisenä vatsan kasvaessa tavalliset alustopit lähtivät rullautumaan ylös, joten nämä ovat kyllä olleet jokapäiväisessä käytössä. Myyjä kertoi niiden toimivan sitten myös imetysaikana. Yht. 40 €
 • Kesämekko n. 100 €. Tämä on ollut ihana lämpimien päivien luottovaate vapaa-ajalle. Toivottavasti kesäkelejä vielä riittää. Tässä on myös imetysominaisuus, eli toivottavasti voin käyttää tätä ensi kesänäkin. 
 • College-housut äitiysmallia 30 €. Nämä tilasin netistä, kun urheilutrikoot alkoivat myös kiristää turhan paljon. Tässä etsin kyllä halvinta perusmallia kotona oleskeluun ja koirien ulkoilutukseen.
 • Juhlamekko kesän häihin. Tämän löysin onneksi Tori.fi:stä postikuluineen 21 €. 
 • Shortsit jotka menevät myös mahan kanssa, UFF:lta 5 €.
 • Rintaliivit ja alushousuja n. 70 €. Raaskin ostaa vain yhdet kunnon liivit, koska pelkään koon vielä muuttuvan. Hyvät liivit on kuitenkin tärkeät ja arjessa toimii, kun alkkareitakin on mukavia riittävästi aina puhtaana. Nämä oli rajussa alennuksessa, joten sikäli ihan hyvä. Kohta täytyy kyllä ostaa taas isommat myös urheilukäyttöön. 
 • Äitiyssukkahousut 10 €. Näitäkin täytyy ostaa lisää (hajoavat).


Yllättävän monta satasta olen saanut jo kulumaan! Äitiysvaatteita myydään kyllä myös käytettynä, mutta itsellä tuli aika nopeasti hätäkiire hankinnan kanssa ja tarvitsin vain jotkut päälle mahtuvat töihin, joten kävin äitiysvaateliikkeessä. Onneksi joku vanha mekko on mahtunut vielä ja useimmat paitani ovat sen verran löysiä, että niitä on voinut vielä käyttää. Tänäänkin kyllä jo kiristi sen verran, että kohta joutuu ostoksille. Kotona käytän ihan mitä vaan...

Syksyllä täytynee hankkia vielä lämmin takki ja mahdollisesti ulkoiluhousut. Siis jotta mahtuu edes johonkin.

Raskauden myötä olen taas jättänyt pois mm. sokeroinnit ja kampaajan, luonnollisesti alkoholin ja kuntosalinkin laitoin tauolle, joten jo maksettuja kuukausia siirtyy eteenpäin tulevaisuuteen.

Budjettihaasteen tilanne

Budjettikausi, jolla piti pärjätä n. 14 € per päivä sisälsi juhannuksen ja jatkuu vielä viikon verran. Juhannuksesta selvittiin hyvin, sillä jaoimme tarkkaan kustannukset ruoan osalta ruokailuihin osallistuneiden kesken. Majoitus oli ilmainen. Bensaa jouduin tankkaamaan, mutta sitä jäi vielä käyttöön. Alkoholittomuus toi tietenkin myös säästöä. Syötiin aika edullista perussafkaa mutta silti oikein hyvin. 

Olen poikkeuksellisesti käynyt paljon kotona syömässä lounasta, joten se on kasvattanut kauppakuluja, mutta taas pienentänyt tulevasta palkasta vähennettävää lounasetua. Kotiannokset olen tehnyt varmasti alle 6,5 € hintaan, eli tulee lounasruokailua halvemmaksi. Tällä viikolla olen syönyt joka päivä samaa ruokaa sinnikkäästi.

Oli hyvä sauma viedä pari mattoa pesulaan, niin hoidin sen. Jouduin siirtämään säästöstä tähän, joten se ei suoraan vaikuta haasteeseen. Maksoi n. 55€. 

Tulevan Babyn sukupuoli selvisi. Ajattelin tehdä tästä erityisen hetken, ja hankin leivontavälineet kakkua varten, kustannukset  n. 30 €. 

Myös puhelinlasku n. 9 euroa veloitettiin haastesumman tililtä suoraan. 

Kauniina kesäpäivänä oli myös pakko ostaa herneitä ja jätskiä...

Nyt olisi viikko jäljellä ja 37 euroa käytettävissä. Viikon safkoihin ja mm. noihin raskausvitamiineihin se ei riitä. 

Lisäksi koira on menossa lääkäriin. Sen loppulasku voi olla taas ihan mitä vaan. Joten täytyy sanoa jo ennen varsinaista haasteen päättymistä, että en pysynyt tavoitteessa. Luottokortin käytöstä täytyy kyllä tämän kokemuksen jälkeen jäädä pois. Ostokynnys sillä on paljon alhaisempi, kuin suoraan omalta tililtä, jonka lukema on tarkasti mielessä. Kovasta säästötarpeesta huolimatta kaikkia menoja ei voi estää tai siirtää. Toivottavasti tulevina kuukausina menot pysyvät edelleen kurissa ja hankinnat järkevinä.

Ihanaa kesän jatkoa!

3 kommenttia:

 1. Tähänkin talouteen odotellaan esikoista marraskuun puolivälissä ja jotain romppeita on jo hommattuna hoitopöytää myöten.
  Have fun!

  VastaaPoista
 2. Täällä odotellaan vauvaa lokakuulle. Vitamiineihin yms. on mennyt varmaan aika saman verran rahaa kuin sinulla.

  Muuten olen ostanut neljät äitiysfarkut, koska ne ovat itselläni ihan jokapäiväisessä käytössä töissä, vapaa-ajalla ja harrastuksissa. Yhteensä niihin on kuitenkin mennyt rahaa 65€, koska olen bongannnut ne hyvistä alennuksista. Äitiysrintsikoihin 4 kpl n mennyt 40€, mutta ne ovat mallia Lindex, tosin tykkään niistä. Ja tukisukkiin on mennyt 60€, ne ovatkin päivittäisessä käytössä.

  Muuten en ole vielä ostanut muita äitiysvaatteita, treenitrikoot ja kaikki kotivaatteet mahtuu päälle ja topitkin ovat pitkää mallia jo ennestäänkin.

  Muutama paita pitää kyllä jossain vaiheessa hankkia, mutta koitan pärjätä vielä nykyisillä tai kunnes löydän jotain hyvää alennusmyynnistä.

  VastaaPoista
 3. Onnea! Mulla on edelleen käytössä mekkoja ja hameita joita ostin raskausaikana koska ne olivat sellaista venyvää kangasta. :D

  VastaaPoista