lauantai 19. kesäkuuta 2021

Riittääkö riskinottokyky? Asiaa uusista suunnitelmista

Pitkästä aikaa olen taloudellisten ja muiden isojen muutosten äärellä. Perheemme on ostamassa uutta ja kallista asuntoa toisesta kaupungista. Olemme päättäneet muuttaa, sillä tukiverkostomme ovat enemmän siellä päin. Tarvitsemme lisää tilaa.

Saimme jo kohteeseen lainalupauksen, sillä ehdolla, että myisin nykyisen asuntoni. Olen pitkään pohtinut ja aiemmassa tekstissäni jo päätynyt siihen, että pitäisin tämän sijoituksessa. Mutta - rahan puute ja olemattomat vakuusarvot saivat meidät pankkineuvotteluissa kallistumaan myyntiin. On kuitenkin ehkä vielä mahdollista saada vakuuksia, joiden avulla tätä ei tarvitse myydä muuton yhteydessä.

Kuva: Tierra Mallorca, Unsplash.comMinua kuitenkin pelottaa valtava henkilökohtainen riski, joka tähän tilanteeseen summaantuu:

- Kaikki käteisvarat menevät asunnon käsirahaan

- Joudun realisoimaan todennäköisesti joitakin tuhansia euroja osakkeita ja rahasto-osuuksia, jotta saan varainsiirtoveron maksettua

- Minulla ei vielä ole työpaikkaa uudessa kaupungissa. Työnhaku on haastavaa pelkästään aikasyistä (töiden ja lapsenhoidon jälkeen illalla ei ole enää energiaa hakemusten tekemiseen). Työpaikan vaihdos luonnollisesti lisää myös työttömyyden riskiä sekä riskiä, että joutuu tyytymään nykyistä pienempään palkkaan tai heikompiin ehtoihin. Nykyisestä työpaikasta etätyöt eivät tule olemaan mahdollisuus, valitettavasti. 

- Jos edellämainittujen lisäksi sijoitusasunnon suhteen kaikki ei menisi kuin rasvattu, ja tulisi tyhjiä kuukausia tai remontteja, olisin kusessa!


Uudet tuulet myös kutkuttavat

Toisaalta tämä tilanne tuo positiivista energiaa kaikkine jännittävyyksineen ja haastavuuksineen. Oman uuden kodin suunnittelu olisi ihanaa, samoin haaveilu uusista työmahdollisuuksista. Oman uuden blogin ja/tai yrittäjyyden aloitus tuntuu pelottavalta ja ihanalta yhtä aikaa. 

Olen pitkään pohtinut ja nyt ehkä löytänyt aiheenkin blogille, jonka ympärille voisin rakentaa tulevaisuuden "ammattilaisbrändini" ja sen avulla löytää ihan palkkatöitäkin haluamaltani aihealueelta. Kaikki on tosin vasta pään sisäistä suunnitelmaa.

Minulla on sisimmässäni luottavainen olo, että kaikki järjestyy luontevasti. Pakottamalla tai kiirehtimällä voi missata joitakin mahdollisuuksia, mutta eiköhän se oma juttu osu kohdalle ihan juuri oikealla hetkellä.4 kommenttia:

 1. Ostimme juuri isomman asunnon toisesta kaupungista. Itse pystyn jatkamaan nykyisessäkin työssä kunhan voin tehdä ainakin muutaman päivän viikossa etänä. Itse työpaikassa olo ei huvita enää lainkaan, joten nyt kuumeisesti etsin uutta työtä - mutta en tiedä koska sellainen löytyy.

  Mutta otimme asuntolainaan korkokaton. Osa lainasta rahoitettiin asp-lainalla, jossa on joka tapauksessa korkotuki 10 vuodelle. Lisäksi tarvitsimme lisälainaa ja siihen otimme matalan korkokaton 10 vuodelle. Näin ollen olemme aika hyvin suojassa korkotason nousulta tulevan kymmenen vuotta.
  Onko korkokatto siis tuttua asia? Voisiko se auttaa budjetissa pysymistä?
  Juuri oli hesarissa juttu, jossa pyydettiin kommentteja siitä, onko tullut otettua liian suuri asuntolaina joka nyt aiheuttaa ongelmia. Mielenkiinnolla odotan jutun julkaisua.

  Liian tiukille en kuitenkaan taloutta vetäisi. Aina voi tapahtua mitä vaan ja lapsi taloudessa tuo tiettyjä "hankaluuksia".

  VastaaPoista
 2. Mahtavia muutoksen tuulia! Tukiverkostojen merkitys korostuu vahvasti kun tulee jälkikasvua. Täälläkin toiveissa omistusasunto, mielellään jo ennen lokakuuta jolloin lainakatto muuttuu jälleen 85%:iin. Ja samalla suunnittelen opintovapaata ja alanvaihtoa, koska nykyinen työ rikkoo mut henkisesti ja fyysisesti. Päivitähän teidän projektin etenemistä, ja onnea työnhakuun! <3

  VastaaPoista
 3. Tämä postaus oli kyllä hyvä! paljon hyviä pointteja

  VastaaPoista