maanantai 12. lokakuuta 2015

Autokuumetta ja pidemmän aikavälin suunnitelmia

Ajattelin kirjoitella vähän ylös lyhyen ja pidemmän aikavälin taloudellisia tavoitteita. Tavoitteiden toteutuminen on tietysti aina tuloista ja tilanteista kiinni, mutta parhaan ennustuskyvyn mukaan mennään. Tarkoitus oli lyhentää tänä vuonna opintolainaa mahdollisimman paljon, jotta saisin Kelan opintolainavähennykset tämän vuoden verotukseen. Lyhennykset aloitin vasta syyskuussa ja tarkoitus olisi ainakin noin 3000 euroa lyhentää tänä vuonna. Summa menee ainakin osittain säästöistä sillä säästäminen ei ole mennyt niin kultaisesti kuin ajattelin.

Paljonko tämän vuoden puolella pitää siis saada säästettyä? Vakiolyhennykset: syys-joulukuussa 105€ (+korot)= 420€. Tähän päälle pitäisi siis saada noin 2600 euroa. Veronpalautuksia saan noin 800 euroa eli tästä jäisi kuukausisäästettäväksi vielä 1800 euroa. Kolmelle jäljellä olevalle kuulle jaettuna se tekisi 600 euroa kuussa. Ihan siihen en mitenkään pysty, mutta tosiaan säästöistä menee osittain ainakin.

Lisäksi tässä on tämän lyhennyssuunnitelman lisäksi kova himo vaihtaa auto tuoreempaan ja turvallisempaan. Varaa oikeastaan ei olisi, mutta mielitekoa ei tunnu saavan pois mielestä. Onneksi vuoden vaihteen jälkeen voisi sitten viimeistään alkaa säästämisen uuteen autoon. Nykyinen auto on seissyt huoltamolla useamman viikon, joten jonkinlainen lasku sieltäkin on tulossa perään.

Pidemmälle ajanjaksolle ajatellen olisi toiveissa säästää edelleen asuntoon asp-tilin kautta. Ostaminen ei ole ajankohtaista juuri nyt, mutta toivottavasti viimeistään parin vuoden päästä. Auton vaihtamisen jälkeen voisi panostaa joko asp-tilin kartuttamiseen tai tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä opintolainaan. Vaikka laina onkin erittäin edullinen, on parin sadan euron lyhennys suuri osa kuukausituloista. Ja koskaan ei tiedä, jos joutuu työttömäksi tai sairastuu, jolloin maksukyky heikkenee. Tai jo pelkästään työn vaihtaminen huonompipalkkaiseen voi heikentää tilannetta. 

Pitäisi suunnitella vähän kauaskantoisemminkin taloutta, mutta elämä on nyt vähän "odottavassa" vaiheessa ja en tiedä milloin seuraava askel tulee ja mitä se tarkoittaa. Muutanko, vaihdanko työtä,  onko tuleva palkkani pienempi tai suurempi kuin nykyinen ja niin edelleen..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti