tiistai 20. lokakuuta 2015

Palkan merkitys työssäkäyvälle

Mielestäni palkan merkitystä aliarvostetaan ja alikorostetaan nykypäivän työyhteisöissä huomattavasti. On hyvä, että palkitsemisessa käytetään muitakin keinoja kuin rahapalkkaa. Rahanarvoisia etuja ja näin lähes kuin palkkaa ovat esim. erilaiset lounasedut, autoetu, puhelinetu, kulttuuri- ja liikuntaharrastuten tukeminen sekä esimerkiksi tarjoilut työpaikalla. Palkitsemisena voidaan pitää myös koulutuksia, vastuun saamista, esimieheyttä ja niin edelleen. On myös useita tutkimuksia (joihin en nyt kyllä kaiva lähteitä), joissa on todettu, että palkankorotus palkitsemisena motivoi aika lyhyen aikaa. On luonnollista, että palkankorotus unohtuu ja paluu vanhaan tunnelmaan työn tekemisessä tulee aika äkkiä. Ei kukaan pysty ylläpitämään kiitollisuuden tunnetta kovin pitkään. Mutta se, että palkasta ei esimerkiksi lainkaan keskustella tai sitä pidetään täysin työehtosopimuksessa annettuna vakaana lukuna tai ettei palkka motivoisi ollenkaan, on mielestäni väärä ajatus.

Käymme töissä kuitenkin tätä tiettyä vastiketta vastaan. Nykyajan organisaatioissa, onni kyllä, keskustellaan kovasti työn tekemisestä ja tyytyväisyydestä. Palkka tuntuu olevan suomalaisille vaiettu aihe. Tämä on hullua, sillä vaakakupissa ovat työ ja siitä saatu korvaus. Erilaisissa elämäntilanteissa palkan merkitys voi vaihdella. Olen ise työuraani aloitteleva, opintovelkainen asp-tilin kartuttaja, jolle rahapalkalla on iso merkitys. En voi itse vaikuttaa palkkaani, sillä yrityksessä on sovittu tietyt kertyvät lisät TES:in päälle ja niistä ei neuvotella. Minun on siis vain istuttava toimistossa 40 tuntia viikossa ja odoteltava kuukauden välein tulevaa palkkapäivää. Todella epämotivoivaa mielestäni. Teen töitä nyt puhtaasti rahan takia, tosin jos voittaisin lotossa saattaisin kuitenkin jatkaa rennommin rantein.

Ratkaisuksi tilanteeseen toivoisin jotain työtä, jossa voin itse vaikuttaa palkkaani ja jossa ahkerointi palkittaisiin. Tässä pulmassa olen ollut jo pidempään. Toisaalta tilanteen miellyttävämmäksi tekisi vain puhtaasti korkeampi kuukausipalkka, jolla pystyisin nopeasti kartuttamaan säästöjä ja tekemään hankintoja elämän varalle. Lisäksi toivoisin, että esimerkiksi kerran vuodessa olisi mahdollisuus edes keskustella palkka-asioista esimiehen kanssa. Vaikka ei olisi tarkoituskaan nostaa palkkaa, olisi hyvä ehkä käydä läpi minkälaisena korvausta pidetään ja onko henkilö tyytyväinen siihen. Näin vältytään myös täysin ennakoimattomilta avainhenkilöiden menetyksiltä paremman palkan perään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti