tiistai 13. joulukuuta 2016

Marraskuun kulukatsaus ja sijoitusasuntoneuvottelut

Kiirettä pitänyt viime päivinä, johtuen mm. sijoitusasuntoneuvotteluista pankin kanssa.

Ensin kuitenkin alta pois tylsä osuus, eli marraskuun palkkakauden katsaus. Kokeilin nyt ensi kertaa siirtää suunnitellut ruoka- ja päivittäistarverahat S-pankin tilille, ja jätin päätilille laskuihin rahaa.
Yhtälö ei onnistunut kovin selkeästi, sillä olin jatkuvasti epävarma paljonko rahaa ruokatilillä on. 
Rahanmenotapahtumia oli yhteensä 54 kappaletta, eli noin 1,5 per päivä!! Aika paljon! Lisäksi tuli ihan kusetettu olo, kun käteisnosto S-Pankin tililtä oli maksanut Nosto-automaatilla 1,20€! Olkaa tarkkana nostojen hinnoista.  

Tähtitaivas on ollut kaunis viime päivinä. Averie Woodard, UnsplashVuokra -341,69
Ruokatili -420
Sijoitukset -80
Pysäköintimaksut -2,3
Ravintolat -26,5
Ruokakauppa -147,34
ePossut -45
Siirrot kavereille (ruokaa, juhlaruokaa) -109
Urheilu -45
Koirat -92,37
Puhelin ja vakuutus -77,54
Luottokorttilasku -128,5
Opintolaina -117,17
Säästötili -300
ASP -50


Ruokatilin tapahtumat tarkemmin
Ravintolat -61,79
Ruokakauppa -160,59
Kosmetiikka  -87,4
Lahjat ja joulukortit -76,13
Oven avaus -30
Taksi -13,4


Yhteensä ravintolat -88,29
Yhteensä ruokakaupat -307,93
Lounasruokailut -88
Juhlat ym. Mobilepaylla maksetut ruoat -109
Kaikki sapuskaan liittyvä yhteensä -593,22


Sijoitukset ja säästöt -592,17
Säästöprosentti tuloista 29,91 %


No sitten ne jännät jutut. Pohdittiin miehen kanssa asumistilannetta ja todettiin oma vuokra-asuntomme niin toimivaksi ja edulliseksi, että emme halua muuttaa. Asunnon osto kääntyikin sitten sille kantille, että luopuisin ASP-tilistä ja ostaisin sijoitusasunnon. Rahapuoli alkaa olla ihan ok edulliseen vanhempaan (putkirempattuun) yksiöön, mutta määräaikainen työ ilmeisesti muodostuu pankin rahoituksen esteeksi. Pitäisi ainakin olla tietoa jatkosta jotenkin enemmän. Asia on vielä luottopäällikön päätettävänä, mutta veikkaanpa, että hylsy sieltä tulee. Eipä sitten muuta kuin jatketaan säästämistä ja tavoitellaan vakkariduunia :) Neuvottelu oli kaikin puolin toimiva verkkotapaaminen ja sain tarvittavat tiedot omarahoitusosuudesta, vakuusmahdollisuuksista ja vaaditun vakuuden määrästä. 

21 kommenttia:

 1. Kannattaa ehdottomasti ottaa matkapuhelimeen S-mobiili applikaatio, jolloin S-pankin saldo on koko ajan tiedossa. S-mobiilissa pystyy seuraamaan myös bonusten kerääntymistä ja saa ostoskuitit sähköisessä muodossa (tosi kätevää, mihin niitä paperisia kuitteja ikinä tarvittiinkaan).

  Käteisen nostamiseen S-pankin tililtä ei ole koskaan ollut tarvetta, mutta hyvä vinkki olla tarkkana noston kustannuksista. Käsittääkseni käteisnostot ovat kuitenkin maksuttomia kaikkien S-kauppojen kassoilla ja ABC:llä. Tänä päivänä käteistä ei taida tarvita juuri muualla kuin torilla ja koulujen myyjäisissä ehkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nyt kyllä asensin uudelleen sen S-mobiilin! Olihan se tilinylitys sieltä veloitettu, odotellaan rahansiirtoa sinne..

   Ja en tiedä onko kyseinen palvelumaksu S-pankin vai Nosto-automaatin oma, mutta hirveän korkea se on.

   Poista
  2. Myös Otto-automaatista nosto olisi ollut ilmainen. Eihän rahan nostaminen koskaan ole ilmaista, kaikille toimijoillehan syntyy käteisen rahan käsittelystä kuluja. Nosto veloittaa S-pankkia ja S-pankki asiakasta. Itse S-pankin asiakkaana koen pystyväni tarvittaessa nostamaan rahat kassalta tai muusta palvelupisteestä.

   Poista
  3. Tajusin muuten tänään, että S-mobiili ei pysy reaaliajassa! Korjataan tässä ilmi tullut käsitys :)

   Poista
 2. Nonni, siitä se kiinteistöloordin ura lähtee pikku hiljaa liikkeelle =)

  VastaaPoista
 3. Tosi hienoa että kävit lainaneuvotteluissa. Nyt tiedät mitä vaatimuksia pankki asettaa eli askel eteenpäin :)

  VastaaPoista
 4. Älä nyt ymmärrä väärin, mä en mitenkään väitä olevani expertti tällä alalla, mutta ootko nyt ihan varma tuosta ASP-tilistä luopumisesta? Tunnustan, että oman vastaavan käyttämisestä on aikaa jonniin verran, mutta ainakin silloin siinä oli niin paljon etuja, ettei missään nimessä olis kannattanut keskeyttää säästämistä. Noh, itse varmaan tiedät paremmin.

  Tuo on kyllä totta, että jos noin edullisesti pystyy asumaan vuokralla, niin siitä ainakin kantsii pitää kiinni.

  Mutta hirveen mielelläni kyllä kuulisin tarkemminkin noista pankin kertomista ehdoista, siis just siitä että millaisilla vakuuksilla pankki haluaa pelata versus mitä ne sitten itse tarjoaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ASPi antaa etuja mutta nykyisessä markkinatilanteessa ja omat haaveeni huomioiden se myös rajoittaa kovasti. Esim. korkosuojaus on muistaakseni 3,8% asti, kun koroilla nyt varmaan kestää aika kauan nousta tuohon muutenkin. Voihan se olla, että ilmaantuu jotakin, joka edesauttaa ASPin hyödyntämistä ja kelkka kääntyykin vielä. Täytyypä kirjoittaa erillinen postaus tuosta neuvottelusta :) Kiitos kun kommentoit!

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Sinuna en myöskään luopuisi ASP-tilistä. Pankki varmaan mieluummin myisi "omaa" lainaansa, mutta ainakin meille lainalupaus heltisi nimenomaan miehen ASP-tilin takia. Ja hänelle myös halvemmalla kuin minulle.

   Asuntosijoittajana toteaisin, että eivät ne asunnot enää niin huippukohteita ole kuin noin 8-10 vuotta sitten. Mutta edelleen, ja myös tulevaisuudessa, niitä huippukohteita löytyy kyllä. Itse en ostaisi sijoitusasuntoa ASP-tilin kustannuksella.

   Olisiko sinun mahdollista ostaa sijoitusasunto jonkun kanssa niin, että oma omistusosuutesi jäisi alle 50 prosenttiin, ja niin ettet käyttäisi ASP-tilille kertyneitä varoja? Miksi haluat sijoittaa rahat nimenomaan asuntoon? Tuottavampiakin sijoituskohteita löytyy.

   Poista
  4. haranna: kiitos kommentistasi! En siis ole siitä luopumassa eikä aspilla nähtävästi ollut pankin kanssa neuvotteluissa merkitystäkään. Sijoitusasuntolainaa saatuani aspia vain ei voi käyttää. Joo onhan nyt aivan erilainen markkina sijoitusasuntojen suhteen, mutta mua silti kiehtoo päästä hommiin niiden kanssa. Ehkä joskus myös remppakohteita jne.

   Poista
  5. Muistuttaisin myös lisäkorosta, jonka pankki maksaa ASP-lainalle, 4% koko pääomalle. Toisekseen asunnon, jonka ostat ASP-lainalla voit aina myöhemmin laittaa vuokralle. Voit mieltää asunnon ensimmäisenä sijoitusasuntona.
   Vuokraamiselle on tiettyjä rajoituksia, mutta ilmeisesti jos muutat toiselle paikkakunnalle vuokraaminen on vapaata.

   Poista
  6. Lisäkorko tulee siis säästetylle määrälle ja se on toki tiedossa :) ASP-lainalla ostettua asuntoa ei noin vain saa laitettua vuokralle, olen kuullut tästä aitoja kauhutarinoita.

   Poista
 5. Ei heitetä vielä kirvestä kaivoon ennen päätöksen tuloa. Jospa järki voittaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan! En tietenkään halua ylivelkaantua, enkä tiedä kuinka nopeasti sopiva kohde löytyisi edes, mutta lainalupaus olisi jees.

   Poista
 6. Älä nyt lopeta ASP säästämistä. Jollei miehesi ole ASP säästäjä niin hän ostaa siitä sijoitusasunnosta 51% ja sinä 49%. Tällä tavalla voisit jatkaa ASP säästäjänä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En lopeta, mutta säästän hissuksiin. Mies ei voi osallistua sijoitusasunnon ostamiseen vielä vuosiin.

   Poista
 7. Toivottavasti pian pääset sijoitusasuntoa hommaamaan!
  PS: Mielenkiintoinen blogi, pitänee laittaa seurantaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun piipahdit ja onnea omaan tuoreeseen blogiisi! Pitää laittaa samoin seurantaan :)

   Poista