sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Tonnin säästöhaaste: hiihtolomailua edullisesti

Blogissa on ollut epätavallisen pitkä tauko ja se johtuu aktiivisesta viime viikosta, sekä hiihtolomaviikonlopusta. Pikaiset kuulumiset:

1) Olen saanut hiukan parannettua arkirutiineja siten, että yritän heti siivota jälkeni ja laittaa tavarat paikoilleen saman tien. Aiemmin olen antanut esim. tiskiä kertyä, kerännyt roinaa kaikille mahdollisille laskutasoille ja jättänyt vaatteita tuolien selkänojille ja niin edelleen... Järjestelin eteisen säilytystilat ja tyhjäsin keittiön tasoja turhasta tavarasta. Mulla ei kerta kaikkiaan ikinä ole oikeasti niin kiire, että kaikki pitäisi aina jättää levälleen. Siisteys tuo itselleni mielen selkeyttä ja stressitasoni laskee. On ihan sama mennä töihin 2 minuuttia myöhemmin, jos siinä ajassa saan järjesteltyä tilat kuntoon.

Sipulit järjestyksessä
2) Viime viikolla alkoi tympiä kaikki yli-innostunut hyvinvointibullshit, jota mulle puskee joka mediasta. Twitter, LinkedIn, uutiset, kirjat. Joka ikisellä on joku oma spesiaali vinkki, jonka he haluavat jakaa ja jota suosittelevat. Hyvällä asialla toki, mutta haluaisinpa vaan nähdä kenen elämä täällä oikeasti on merkittävästi paremman laatuista jollain dieetti- tai positiivisen ajattelun elämäntapavalinnoilla.

3) Rahaa on kulunut. Fillarin korjaus ja huolto maksoi n. 130 €, ja se tuli vähän pyytämättä ja yllättäen. Muutenkin on kortti viuhunut, joskin olen itse kokkaillut enemmän ja ravintolat jääneet vähemmälle.

Sitten pääasiaan, eli Tonnin säästöhaasteen vinkkiosio! 

Hiihtolomailua edullisesti

Luonnossa on lupa levätä


1. Majoitus ilmainen tai edullinen ja jaa kustannukset.
Itselleni mökkimajoitus oli tällä kertaa ilmainen, sillä yhdistysaktiivina sain nauttia tällaisesta edusta.
Meitä oli mukana neljä aikuista, eli vaikka majoitus olisi maksanutkin jotain, olisi kulut voitu jakaa neljästään. Ja olisi sinne mahtunut vielä lisääkin jengiä. Eli kutsu ystäviä tai sukulaisia mukaan reissuun niin kokonaiskustannus jää pienemmäksi. Katso ammattiyhdistysten omat mökit, airbnb sekä laskettelualueiden hotellit, kylpylät ja motellit. Tingi päivistä ja mieti, riittäisikö 2 tai 3 yötä viikon sijaan?

2. Kokkaa itse lomallakin. 
Suunnittele ruokailut yhdessä matkaseurueen kanssa. Perunat ja muut hiilihydraattipitoiset ruoat uppoavat ulkoilupäivinä mainiosti. 

3. Lainaa välineet 
Kolmen tunnin välinevuokraus maksoi kypärän kera 29 €. Jos leikitellään, että ostaisin omat välineet vaikka 300€:lla, menisi tällä laskettelutahdilla noin 20-40 vuotta välineiden maksamiseen vs. vuokraus. Käyn laskettelemassa ehkä kerran joka toinen tai joka neljäs vuosi. Jos välineet voisi lainata kaverilta ilmaiseksi tai hyvin edullisesti, saisi tästäkin säästöä. Hiihtovälineitä voi myös hyvillä mielin lainata tuttavilta ja sukulaisilta, jos ei ole aktiivihiihtäjä. Voisikohan omia suksia muuten jossain vuokrata edullisesti eteenpäin? Muuten ne ovat koko ajan tuolla häkkivarastossa. 

4. Nauti lumesta ja kevätauringosta - ne ovat ilmaisia etuja!
Toppavaatetta löytyy muuten pilvin pimein kirppareilta edulliseen hintaan. Sitten ei muuta kuin lumienkeleitä tekemään. Lapsille kaikki loma-aktiviteetit ovat mieleisiä kokemuksia. Pulkkamäki, lumessa rämpiminen, makkaran paisto, pitkät aamut, luistelut ja kaupunkien järkkäämät hiihtolomatapahtumat ovat varmasti ilmaisia tai edullisia ja taatusti lasten mieleen!

Mulla maksoi koko reissu (lasken minun ja puolisoni osuudet yhteen ruoan ja bensan osalta): ruoat n. 70€, bensat n. 25€, laskettelulippu ja vuokrat n. 55€ = 150 €. Ei paha sinänsä, että tavallinen kotiviikonloppukin olisi maksanut kauppareissuineen ja mahdollisine aktiviteetteineen yli 50 €. 

Viikonloppu tuntui kyllä ihanalta levolta ja lomalta, ilman ikuista tietokoneella roikkumista. Kroppa sai kyytiä rinteessä ja ladulla eikä koiria tarvinnut erikseen lenkkeilyttää: pyörivät siinä sivussa pihalla. Ihana vapaus!

edit: Jos siis mietitään minkälainen säästö tästä syntyi, niin verrattuna viime vuoden hiihtolomakeikkaan Barcelonassa säästöä tuli ainakin 500€!!

9 kommenttia:

 1. Kuulostaa ihanalta! Rentoutuminen on tärkeää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on :) On tosi ihanaa, kun saa rikkoa rutiinit ja etenkin tuosta jatkuvasta koirien lenkityksestä saa edes pientä taukoa.

   Poista
  2. Joo se on parasta! Ovi auki ja koirat ulos :)

   Poista
 2. Tonnin säästöhaasteeseen vastattu helmikuussa: lisätty 100 euroa puskuriin ( tammikuussa 0 euroa) JA uuteen, tammikuussa alotettuun rahastoon se kuukausittainen 50 euroa.
  Ens viikko töitä, sitten loma... pesukoneita täyttäen ja tyhjentäen kotona :{
  -mokuli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko sulla miten pitkä loma? Mulla ei lomapäiviä tähän tullut, säästelen mieluummin kesään vähiä lomiani. Saatko keltään apua pesurumbaan? :) Onko sulla joku isompi pesuprojekti luvassa? Ehkä saat kuitenkin nauttia laskiaispullista tai kävelyistä auringonpaisteessa.

   Poista
 3. Laskettelukamojen kanssa voi käydä myös hyvä tuuri - itse ostin vähän käytetyt sukset ja monot yhteensä 70 eurolla paikalliselta FB-kirppikseltä! :) Olivat kokeneen laskettelijan "kakkoskamat" jotka halusi vain pois nurkista. Sen jälkeen on tehty pari viikon laskettelureissua niin varusteet ovat jo maksaneet reippaasti itsensä takaisin.
  hyvältä kuulostaa teidän hiihtoloma :)

  VastaaPoista
 4. Olen hyvin hämmentynyt nykyisistä lifestylehömpötyksistä, ihan kuin ihmiset ois unohtaneet miten pitää elää :)
  Mä aattelin ruveta säästämään säästöpossuun 5 e jokaisesta juoksulenkistä, jonka teen kevään aikana. Vähän kesäkäyttörahaa :)

  VastaaPoista
 5. Jep, meilläkin lasketteluvehkeet ostettu aina käytettyinä ja samalla rahalla on saatu myytyä ne eteenpäin. Nyt kun teinit ovat jo omissa mitoissaan, ostimme heille hieman paremmat lasketteluvehkeet, periaatteessa loppuelämän vehkeet.

  VastaaPoista
 6. Hyviä vinkkejä vinkkejä talvilomaan! Itse myös tykkäämme niin paljon mökkimajoituksesta, että haluamme tehdä sen joka vuosi. Eikä meillä ole omaa mökkiä, niin jaamme aina reissun ja kustannukset meidän tuttavapariskunnan kanssa.

  VastaaPoista