maanantai 27. helmikuuta 2017

Vaurastumislukemista erityisesti naisille

Nainen ja rikastumisen taito

Emilia Kullas ja Ninni Myllyoja (2014, Talentum Media Oy)

"Varmista siis tulevaisuutesi. Sijoita. Tämän kirjan luettuasi tiedät, mistä aloitat."

Kirja on jatkoa kirjoittajakaksikon ensimmäiselle yhteisteokselle "Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta."
Kuppi kuumaa teetä ja vaurastumislukemista

Tempaisin kirjan kolmessa erässä, alle viikossa kuitenkin. Kirja on feminismiin kääntyvä, mutta naisia arvostavalla tavalla puhutteleva. Siinä yhdistyvät fakta ja pragmaattisuus. Kirja oli miellyttävä lukea -  ja olisin pitänyt siitä, vaikka en tietäisi mitään sijoittamisesta. Siitä pointsit kirjoittajille. En tylsistynyt ja skippaillut sivuja edes kun kerrottiin sijoitustuotteiden perusfaktoja (jotka mielestäni jo kauppatieteilijänä tiedän). Opin paljon ja ymmärrän asioita taas hieman paremmin.

Sain kirjasta inspiraation miettiä sittenkin tarkemmin omaa sijoittamistani. Joka ei siis oikeasti ole vielä startannutkaan, koska pidän rahoja lähinnä pankkitileillä (ajatuksenani ostaa asunto tai sijoitusasunto, kun rahaa on tarpeeksi ja tilanne oikea). Kirjassa kuitenkin ohjattiin pohtimaan, kuinka isoja osuuksia omasta varallisuudestaan kannattaa sitoa yhteen omaisuuslajiin, esim. kiinteistöihin. Koska oma tulevaisuuden strategiani on näyttäytynyt hyvinkin kiinteistöpainotteiselta, oli hyvä että luin tämä kirjan. Toisaalta kirjassa mainittiin erityisesti vaihtoehtona esim. Orava kiinteistösijoitusrahasto, joka taas tänä vuonna päätyi huonoon valoon. Kirjailijat: älkää mainitko nimeltä rahastoja, aika tai maine voi ajaa ohi ;)

Kirja on selkokielinen ja kaikille sopiva. Erityisesti toivoisin, että joku nuori nainen lukisi sen ja ajatus jäisi kytemään hänen päähänsä. Parasta antia ovat kohdat, joissa sama juttu selitetään sekä Lotta Lottovoittajan tai Lotta Liikunnanopettajan näkökulmasta: tärkeintä ei ole sijoitettavan rahan määrä, vaan pitkäjänteisyys. Lisäksi pidin erityisesti naisten reilusta asenteesta ja halusta todella nostaa naisia korkealle. Aika usein valitettavasti oikeassa elämässä törmää "nainen on naiselle susi"-ajatteluun ja oman edun tavoitteluun, jopa mollaamiseen. Tässä kirjassa asia on päin vastoin - meitä kehotetaan hakeutumaan johtajiksi.

Vielä viimeiseksi.. kirjassa painotettiin paljon sitä, että naisten ja miesten ansiotasoissa on huikea ero. Olen viime aikoina kuullut paljon puhetta siitä, että itse asiassa työtunteina laskettuna naisten tuntipalkka on miehiä korkeampi. Tilastokeskuksen eläkkeelle jäänyt asiantuntija on kirjoittanut itse asiassa aiheesta e-kirjan: http://www.tasa-arvo.com/u0-palkkatasa-arvokirja-net.pdf. Katsantokanta vaikuttaa, kuten myös mitattava aikakausi ja mittaustapa. Yhtä huolestuttavaa tilastokeskuksen rapottia yksityisiltä aloilta luin.

Toisaalta, feminismin pinnalle nousu ja sen saamat eri muodot eivät tee nyt minun mielestäni etua jo joitakin vuosia sitten kirjoitetulle kirjalle. Oli muuten hieno seurata viime syksynä kirjailijan itsensä, Emilia Kullaksen nousua Talouselämän päätoimittajaksi. Hänellähän oli meriitit ja osaaminen kunnossa (hän työskenteli jo lehdessä), mutta jostain syystä rekryssä ja valinnassa kesti todella kauan. Jälkikäteen selvisi, että hänen aviomiehensä on jonkin sortin päättävässä asemassa samassa konsernissa..edit: tekstistä saattoi saada kuvitelman, että väittäisin Emilian saaneen työn miehensä avulla. Tarkoitin, ja tämä oli käsittääkseni päin vastoin, sillä kyseenalaista kai oli valinnassa yhdelle pariskunnalle osuva suuri mediavalta samassa konsernissa (molemmat päätoimittajia?) (pahoittelen jos meni pieleen, en muista ihan ulkoa).

-kuvassa näkyvästä toisesta kirjasta tulee lähiaikoina myös koostetta-



6 kommenttia:

  1. Olen lukenu ton kirjan ja annoin sen eräälle tutullekin lainaan =) itse tykkäsin kovasti! itse sain siitä ainakin paljon tarmoa =)

    VastaaPoista
  2. Itsekin luin tuon ihan tutkimusmielessä =) Ihan ok teos.

    VastaaPoista
  3. Kirjoittelin just blogiin ajatuksia itsestäni sijoittajana ja kun on lukenut monen miehen vastaavia ajatuksia blogeista, niin tuli itsestä tosi hampaaton fiilis. Ihan kun multa puuttuisi jonkun asteinen tiukka kunnianhimo ja tappajan vaisto millä tavoitella tähtiin :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokainenhan on meistä erilainen. Vaikuttaa aika tyypillisesti siltä, että osakesijoittamisesta kiinnostuneet miehet ovat järjestelmällisiä ja suunnitelmallisia. Mutta löytyy niitä varmasti spontaanejakin miehiä, jotka eivät vain päädy blogia kirjoittelemaan :) Jokainen tyylillään, me ollaan niin erilaisia kaikki.

      Poista