sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Tuhlauskuu ja reality check

Lupailin tehdä kuukausikatsauksia 2018 kulutuksesta ja säästää 40-50 % tuloistani tänä vuonna.

Siksi olikin otettava itseäni niskasta kiinni, ja tehtävä myös takautuva katsaus. Joulukuu oli jotenkin niin kiireinen töissä, että aika vähän tuli käytyä kaupassa, eli tapahtumia oli ehkä keskimääräistä vähemmän. Silti niitä oli ihan pirusti sekä arjessa käyttämäni Bank Norwegianin kortilla että suoraan käyttötililtä. Joulu-tammikuulle osui myös matka, jonka kustannukset ulottuvat siis molemmille puolin kuuta ja niitä en ole vielä edes miehelle täysin tasannut. Otin tähän listaukseen siis kaikki jotka tapahtumalistauksessa jäivät joulukuun 2017 puolelle.

Totuus tuli ilmi: olen ihan järkyttävä tuhlaajamuija! Toki tässä kuussa joulun viettoon matkustamisesta ja lomamatkasta itsessään tuli kustannuksia, mutta niin tuli myös paljosta muustakin. Uuteen asuntoon on hankittu tarvikkeita eikä muuttokaan ollut ilmainen. Auto on seissyt lähinnä paikoillaan, eli junalla olen kulkenut paljon ja liput saikin tänä jouluna ihan ennätysedullisesti, kiitos siitä VR:lle.

Eli jottei totuus unohtuisi, Mimmin kulut joulukuulta (tässä ei näy työpaikkaruokailua ja kuntoilun olen maksanut ennakkoon viime syksynä):
Budjettilaskuri
Ravintolat -86,65
ePossu siirrot -24
Lotto -6
Siirrot miehelle -771
Pysäköinti -2,3
Kodin tarvikkeet -45,2
Ruokakaupat -282,7
Lemmikit -131,66
Kulttuuri ja harrastukset -17,8
Kosmetiikka -53,96
Sijoitukset -80
Asuntolaina -404,55
Opintolaina -115,76
Terveydenhuolto -20,9
Joululahjat -214,74
Puhelinlasku -26,72
Junat, auto ja lähiliikenne -223,8
Huvitukset -180
Matka ja matkalla -431,91
Vaatteet ja varusteet -29,9
-3149,55
Palkka 2233,15
Veronpalautus 924,49
Yhteensä 3157,64
Ylijäämä 8,09
Säästöön meni siis: (80+404+24=508 €) 16 % tuloista.
Puhelinlasku sisältää myös HSL:n mobiilimatkalippuja, matkaosio sisältää matkan aikana tehtyjä ruokakauppaostoksia sekä ravintolakuluja. Matkailuosiosta puuttuu vielä mm. majoitus. Aion laskea asuntolainan lyhennyksen kokonaisuutena säästöksi, sillä uskon asuntoni markkinahintaan. 

Silti, on tehtävä tammikuun loput viikot kovasti duunia kustannusten kurissa pitämiseksi, jotta matkan loppusummat huomioiden pääsen tavoittelemaani säästöasteeseen.

Tammikuussa palkkaa olis tulossa n. 2200 € eli siitä pitäis säästöön saada 1100 €. Automaationa on menossa asuntolaina n. 400 € + automaatiosijoitukset Nordnetiin 80 €, eli säästöön niiden lisäksi jää 520 €. Pakko. Koska haluan. 

p.s. mun on tosi vaikea tehdä kuluseurantaa kun palkka tulee keskellä kuuta ja osa tilitapahtumista päivittyy myöhemmälle päivälle kuun vaihteessa. Lisäksi teen kaikki päivittäisostot Bank Norwegianin kortilla (josta kyllä saa hyvän excelin) mutta ainakin mobile paylla tehdyt siirrot näkyvät sit käyttötilin puolella. Mitään hyviä tipsejä rajanvetoihin, ettei mene samat kulut monelle eri kuulle tai jää huomioimatta?

9 kommenttia:

 1. Itse teen näin: Maksan bank norwegian laskun 3. päivä jolloin laitan exceliin ylös esim joulukuussa tekemäni ostokset. Sitten katson pankkitililtä olenko tehnyt suoria ostoksia ja jos olen niin ynnään nekin excelille. Ei tähän yli puolta tuntia saa kulumaan kuussa. Sillä ei ole sinänsä väliä mones päivä palkka tulee sisälle. Mulla menee asuntolaina maksuun aina 1. päivä ja palkka tulee kuun lopus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samantyylisesti hoidan itsekin. Tulosteet pankkitileiltä sekä luottokorteistä. En käytä käteistä, joten kaikki menoni löytyvät suoraan näistä kahdesta. Menossa on myös päivämäärä, jolloin menot täsmäytyvät oikealle kuukaudelle.

   Tuolla on koko prosessi kuvattuna: http://vaurastu.blogspot.com/2017/04/kulut-haltuun-taydellisesti-google.html

   Poista
 2. Mulle kulu on kulu sille päivälle kun sen hankin kaikissa perusostoissa ja vakuutuksissa, sähkössä, autoveroissa yms. laskutettavassa sille päivälle kun laskun maksan. Jos ostan jotain, minkä maksan luottokortilla, laitan sen oston kuluksi sille ostopäivälle ja luottokorttilaskujen poismaksuja en enää merkitse mihinkään. Palkan pistäisin vain sille kuulle, minkä aikana se tulee, sen kummemmin erittelemättä. Antaisin siis tulojen ja menojen elää omaa elämäänsä, enkä edes yrittäisi tarkasti kohdistaa kumman kuukauden euroista tietty kulu meni, kun se kuitenkin siitä omasta kokonaispotista menee.

  VastaaPoista
 3. On sinulla kyllä kovat kulut. Noin kovista kuluista on kyllä vaikea saada säästöön. Kulut kuriin, niin homma on pihvi. Säästöä syntyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kuu olikin kyllä ihan erityisen kovakuluinen matkan, joulureissaamisen ja joululahjojen sekä asuntoon liittyvien kulujen vuoksi.

   Poista
 4. Itse kirjaan aina tapahtumat sille päivälle millä ne näkyy verkkopankissa. Joku tapahtuma saattaa lipsahtaa aina tuon takia seuraavan kuun puolella, mutta kun seurantaa tekee pitkällä tähtäimellä niin yksittäiset lipsahdukset tasottuu kyllä.

  Tuosta kun ottaa kertaluonteiset maksut matkojen ja lahjojen muodossa pois niin siinähän on oikein sopiva runko menoilla josta on jo aika paha ottaa isompia summia pois menemättä turhan pihiksi. Vielä kun saat jossain vaiheessa opintolainan pois jaloista niin siinä on taas 5% suurempi osuus palkasta muuhun käyttöön :)

  VastaaPoista
 5. Meitä kulumimmejä on siis useampia! Kyllä täältä vielä noustaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä huoli! Itse kukin intoutuu joulukuussa enemmän tai vähemmän tuhlaajamuijiksi! Aikamoiset oli kulut mutta täytyy sanoa, että aikamoiset oli sun joulukuun tulotkin. Et sentään tehnyt velkaa! JA säästöön ja sijoituksiinkin meni valtavasti hilloa!
   Näillä tuhluorgiaeväillä on nyt hyvä lähteä sitten kokoamaan tämän vuodne pottia! :)

   Poista
  2. Joo tähän nyt kasaantui kyllä runsaasti noita reissaamisen kuluja sekä joululahjoja ja kaikki muukin vielä... no täältä sitä tullaan :)

   Poista