lauantai 24. helmikuuta 2018

Costa del Sol - Mimmin matkavinkit

Talven mittaan tuli tehtyä yksi reissu off-seasonilla Espanjan aurinkorannikolle. Alunperin oli tarkoitus lähteä johonkin tosi tosi lämpimään kauemmas, mutta lomat ja järjestelyt antoivat sijaa vain vähän lyhyemmälle vapaalle. Meillä ei ollut mitään matkabudjettia laadittuna, mutta isoimmat kuluerät eli lennot, majoitus ja liikkuminen suunniteltiin ennakolta aika tarkalleen.

Helsinki-Vantaalla yöpyminen
Lentokentälle kantsii nykyään mennä melkein suoraan junalla, jos vain mahdollista.
Koska emme asu pääkaupunkiseudulla, ja lento lähti suht aikaisin, matkasimme ensin stadiin ja ennen aamulentoa yövyimme yhden yön Forenomin hostellissa. Hostellista käveli terminaaliin vartissa. Hostelli itsessään oli vähän nuhjuinen (tyyliin sipsiä sängyn alla) ja jos ruokahalua olisi riittänyt heti aamusta, hotelli aamiaisineen olisi voinut olla edullisempi. Ostin nimittäin lentokentältä aamupalaa ja lentoevästä n. 20 €:lla. Hostelliyö kahdelta maksoi alle 55 €. Mutta nyt jos menisin uudelleen, menisin meikittä, jolloin en kävisi suihkussa ja ottaisin hyvät eväät. Naisena Forenom-hostellin käyttö oli hankalaa, sillä suihkuhuoneessa ei ollut paikkaa kosmetiikkapussukoille ja riisuuntuminen ja vaatteiden ripustaminen oli hankalaa. Lisäksi wc:ssä käyminen yöpuvun ja talvikenkien kanssa oli oma taiteenlajinsa :).. Kerran olen majoittunut lentokentän kellarikerroksen GLO-hotellissa, joka oli muistaakseni ihan ok siisti ja mukava hotelli. Hinta toki triplaantuu, mutta sisältää aamiaisen.

Lennot
Lennot etsittiin tällä kertaa googlen lentohaulla, josta pystyy aika hyvin tsekkaamaan koko tarjonnan tietyille päiville suorin lennoin. Meno ja paluu tehtiin eri yhtiöillä, yhteensä meno-paluu yhdeltä hengeltä n. 300 €.


Kuva: Florencia Potter, Unsplash.com

Majoitus
Majoituimme airbnbstä löytyneessä kivasti rempatussa ja laitetussa pienessä asunnossa, joka oli kokonaan meidän käytettävissämme. Airbnb kuudelta yöltä n. 370 € kahdelta hengeltä (sisältäen siivouksen ja airbnb palvelumaksun) eli 62 € yöltä kahdelta hengeltä. Keittiötarvikkeita ja omaa rauhaa osaa matkalla arvostaa. Aamulla on mukava keitellä omat kahvit ja iltapalaksi syödä vielä jotain leipää ja hedelmiä, tai nauttia vaikka koko 2 € viinipullon :). Asunnosta oli kaiken lisäksi tosi hienot näköalat ja ilmainen parkkipaikka. Uskallettiin varata huone, koska sitä oli suositeltu runsaasti ja vuokraisäntä olikin tosi mukava, eikä häntä tarvinnut treffata enää avainten saamisen jälkeen.

Liikkuminen
Liikuimme vuokra-autolla, ja ainakin tähän ajankohtaan auto oli kätevä saada myös parkkiin. Ainakin maksullisiin halleihin mahtui, joskus myös ilmaisille katupaikoille. Pienemmissä kaupungeissa oli aina ilmaiset parkkipaikat, mutta Malagassa esim. ruuhkatilanteesta ja ajankohdasta riippuen välillä mentävä parkkihalliin. 5 tuntia hallissa teki n. 10 €, eli ei Suomen hinnoissa tämäkään juttu.
Vuokra-auton hinta kuudelta päivältä n. 150 € jos oikein muistan. Polttoaineet olivat Espanjassa samoissa hinnoissa, mutta Gibraltarilla tankkaaminen oli todella edullista (ns. veroparatiisihinnat), jos sinne eksyy.
Lisäksi tuli maksettavaksi jonkin verran moottoriteiden tietullimaksuja, jotka sai lähimaksukortilla näppärästi maksettua. Maksut vaihtelivat 2 - 6 euron välillä. Jossain kohdin lähdettiin kiertämään maksuttomia teitä pitkin, koska ei ollut kiire ja pienemmilläkin (silti kuusikaistaisilla) teillä mentiin reippaasti ja sai katsella ohi vilahtavia mestoja.

Ruoka ja ravintolat
Ruokailut ja juomat olivat kaikkialla Suomen hintoja paljon edullisempia, sekä kaupassa että ravintolassa. Kallein ruokailu oli fine dining paikassa, joka sisälsi ennakkoon varatun pöydän ja musiikkiesityksen: 76 € kahdelta. Summa sisälsi alkuruoat, pääruoat, viinit, vesipullot, ja jälkkärit + esitysmaksut.

Oli tosi mukava käydä syömässä ulkona kun eräässäkin ravintolassa söin sekä salaatin, että pastan ja mies otti pizzaa: 14 euroa kaikki juomineen päivineen. Ja rantabaarissa istuessa ei tarvinnut ekan kahvin jälkeen heti maksaa ja lähteä, vaan nautimme lämmöstä muutamia tunteja, cokista ja bisseä nautiskellen.

Tippikulttuuri jäi tällä kertaa hiukan epäselväksi, muistelen nimittäin, että käteisellä maksaessa esim. Barcelonassa on ollut tapana jättää tippiä. Nyt maksettiin kaikki kortilla ja siten ei tippiä tullut jätettyä. Lähimaksu toimi JOKA PAIKASSA, joten luottokortti lähimaksutoiminnolla oli ihan paras mahdollinen.

Lisäksi Espanjakin näytti jo muuttuneen sen verran, että kasvisruokavaihtoehtoja löytyi joka paikasta!

Pääsymaksut
Kävimme ahkerasti eri paikoissa, joten pääsymaksujakin tuli maksettua: gondolihissi Benalmadenassa n. 25 € kahdelta, Picasso-museo Malagassa 7€/henkilö, Alcazaban linnalla vierailu 2,20€ / henkilö, gondolihissi ja pääsy kaikkiin nähtävyyksiin Gibraltar-vuorella 25 €/ henkilö, Caminito del Rey sisäänpääsymaksu n. 11€/henkilö.

Mimmin hemmottelut
Osuipa kohdalle myös tyhjä kampaamo: kieliongelmista huolimatta hiukset leikattiin, hoidettiin jollain erikoissilottajalla (?) ja samalla kun niitä föönattiin, toinen lady teki mulle manikyyriä. Kaikki tämä maksoi yhteensä 53 €. Suomessa pelkkä parturi maksaa tyypillisesti 59 € pesun kanssa.


Yhteenveto
Kaiken kaikkiaan pidin itse aurinkorannikkoa jokseenkin epäcoolina kohteena, mutta nyt ymmärrän kyllä sinne muuttaneita suomalaisia. Aivan todella mukavaa elämää ja lähietäisyydeltä löytyy kaikenlaista. Työllistyminenkin onnistuu, moni suomalainen firma on ulkoistanut sinne ja Fuengirolassa eritoten löytyy suomalaisille suunnattuja palveluja.
Lisäksi Espanja kohteena on edullinen ja lennot ympäristöystävällisemmät=lyhyemmät kuin Aasiaan asti matkatessa.
Iso suositus!5 kommenttia:

 1. Minun on pakko ottaa nappuloiden kanssa valmispakettilomia. En jaksaisi stressata saanko kiukkupuuskissa taksia oikealla hetkellä. Meille ykköstä ovat olleet pakettimatka all inclusive paketilla, jopa minä saan lomailla (10 vuotta sitten nauroin kun joku kertoi että lähti tällaisille lomille, omatoimiloma oli silloin se hauskin seikkailu). Niin se vaan elämässä mielipide muuttuu. Hyvä niin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti, äiti saa lomailla vasta kun joku muu hoitaa kaiken järjestelyn ja ruoat pöytään sekä ohjelmat :)

   Poista
 2. Aika paljon jaksoitte puuhastella. Me ei tehty noin paljoa ees kahen viikon matkalla. Kaupungilla dallailu riitti monesti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me taidetaan olla jotain suorittajia tai herkästi tylsistyviä tyyppejä :). Lisäksi kun ei ollut kovinkaan kuuma, oli mukava kiertää runsaasti.

   Poista
 3. Meillä on myös ulkomaanmatka tulossa. Tosin me asumme pääkaupunkiseudulla, joten uskon, että me otamme vain bussikyydin Helsinki-Vantaalle. On kyllä kätevä tuo junakin, etenkin jos tulee kaukaa. Minä tahtoisin myös jo jonnekin lämpöiseen. Meidän reissu ei ihan noin etelään ole. https://www.lentoparkki.fi/

  VastaaPoista