keskiviikko 18. heinäkuuta 2018

Auttakaa Mimmiä hädässä: kropan kuntoutus päätetyöstä?

Olin jo buukkailemassa fyssariaikaa, mutta sitten muistin, että tässäkin voisi kyllä säästää jos saisin neuvot ilmaiseksi ;)

Joten hätähuuto tänne internetin ihmeelliseen maailmaan.

Tarvitsisin kokonaisvaltaisen ja systemaattisen ohjelman, jolla kuntouttaa hartiat, selkä, rintakehä ja kädet/ranteet päätetyöstä. Istun tosi intensiivisesti koneella työpäivät ja iltaisinkin aivan liikaa. Nyt tähän täytyy saada muutos, tai joudun pian johonkin leikkausjonoon ensin ranteeni kanssa.

Käyn erilaisissa jumpissa ja salilla, lämpövenyttelyissä sun muissa, mutta ei ole tuntunut riittävän. Säännöllisyys voimaharjoittelussa puuttuu. Taukojumppa ei säännöllisesti onnistu, koska monesti työpäivissä on niin paljon häiriötä, ettei palaverien välissä tule "omaa hetkeä" ja lopun aikaa kyse on toki vain tekosyystä.

Pyörittelen hartioita ja käsiä kyllä päivittäin, mutta se ei riitä. Kaikki kolisee ja rutisee.

Mistä pitäisi lähteä liikkeelle? Ja miten rakennan arkeeni systeemin, jolla kuntoudun? Ja sen jälkeen ylläpidän.

Kotona löytyy tennispalloja, eli niitä selän alle laittamalla voin itse hieroa lapojen välistä, sitten on rajattomat ohjatun liikunnan ja salin mahdollisuudet, hieronnastakin olisin valmis maksamaan silloin tällöin. Päivittäinen varma liikunta tulee koirien kanssa lenkkeillessä, jolloin kädet ovat taas eteen yksi kerrallaan jähmettyneinä.

Ajattelin luvata itselleni myös yhden tietokoneettoman päivän viikossa, onnistuisikohan? :O




8 kommenttia:

  1. Mä annan ehdottoman rakkauden fysioterapeutteja kohtaan, ne ymmärtää aivan hemmetin paljon sellaista mitä moni lääkärinkään ei tajua.
    Fysioterapeuttiin käytetty raha ei koskaan mene hukkaan.voin kertoa esimerkin omasta elämästäni. Opiskeluaikana työnkuvani sisälsi älyttömästi tietokoneen käyttöä. Ongelmaksi muodostui oikea käteni, joka meni tunnottomaksi. Se oli todella todella häiritsevää. Otin yhteyttä omalle ta: lle ja sain kuukauden päähän lääkäriajan. Lääkäri sanoi perus Buranaa ja lepoa ja minä sanoin että haluan fysioterapeutille. Viikko tästä istuin vastaanotolla.
    Fysioterapeuttia kiinnosti nähdä miten minun käden saa tunnottomaksi. Lopputulema oli diagnoosi liian kireät rintalihakset ja heikot selkälihakset.
    Lakkasin treenaamassa penkkiä ja huomasin että jännitän rintalihaksia koko ajan salilla. Aloin treenata selkäfilettä.
    Ei lääkkeitä, ei ongelmaa mutta ehdottomasti vaati asiantuntijan joka etsi ongelmakohdan.

    Suosittelen fysioterapeuttia. Eikö työnantaja kustanna jos ongelma erityisesti esiintyy töissä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei, ehkäpä pitää sitten miettiä sitä ajan varausta kummiskin :) Mulla myös oikeassa kädessä ongelmia, on erikoishiirtä ja olen opetellut käyttämään hiirtä myös vasurilla. Jos roikun seisaaltaan yläkroppa jalkojen päällä, tulee myös puutumista eri kohtiin kättä. Ongelma on jossain siellä selässä tosissaan. Joku ohjelma selän pumppaavaan toimintaan pitäs saada :) Ehkä jos käyn lääkärissä valittamassa saisin lähetteen fyssarille, mut taitaa silti olla omakustanteista, en ole varma.

      Poista
  2. Tervehdys,
    Olen itse käynyt saman ongelman läpi viimeisen puolen vuoden aikana. Valitettavasti ei ole helppoa tai halpoja ratkaisuja. minulla mutta nämä asiat auttoivat

    1) Standing desk. Aina kun olet tietokoneella, niin seisot. Sata proesnttisesti. Vasta kun lopulta uskoin tämän, selän ongelmat alkoivat helpottamaan. Nyt on lantio ja jalat rasittuneet työpaivän jälkeen mutta selkä on ok.

    2) Hartiat ja yläselkä helpottui urheiluhierojan avulla. Erittäin kivulias eka hieronta, mutta sen jälkeen alkoi toimia. Vaatii silti kuukausittaisen hieronnan. Hierojan täytyy olla tosi osaava ja tuntea hartian lihakset ja jänteet. Tämä saattaa myös auttamaan ranteeseen.

    3)Personal trainer muutaman kerran ja sellainen ohjelma joka keskityy selkään ja hartioihin. Sitten salille 2 x viikossa

    4)Käytän kiropraktikkoa viikoittain ja se jatkuu vielä muutaman kuukauden

    Ei halpaa, ei helppoa, mutta kyse on elämänlaadusta ja työkyvystä. Suomessa työterveydenhuolto saattaa määrätä ohjelmia jotka menee työterveysvakuutuksen alle.

    Itse maksan kaikki, kun jenkkilässä ollaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä seison kyllä n. 20-30% ajasta. Omalla paikalla seison melkein aina sellaisina aikoina, kun on palavereja joissa taas on pakko istua.
      Hieronnasta ei ollut mulle parin kerran aikana apua, mutta täytyy varmaan pyytää hieromaan myös rintalihakset.

      Tsemppiä sulle kuntoutumiseen!

      Poista
  3. Olen kärsinyt samasta ongelmasta ja nyt on ensimmäinen kesä, kun ongelmaa ei ole. Suurin ansio on tähän varmasti aloittamani säännöllinen kuntosalilla käyminen 3-4 krt/vko. Lisäksi koen työpöytään kiinnitettävän kyynärtuen helpottavan hartioiden painetta erityisesti kun teen töitä seisten. Lisäksi taukojumppa kuminauhalla sekä epäsäännöllinen olkahieronta puolisolta ovat tuoneet tulosta.

    Fyssaria voin suositella myös! Olen aikanaan jalkojeni takia käynyt fysioterapiassa, ja sieltä osattiin nähdä kyllä koko kropan syy-seuraussuhteet ja tuoda kokonaisvaltaista apua.

    VastaaPoista
  4. Fyssaria suosittelen minäkin! :) Kokeile ottaa käsinojat työtuolista pois, jos sulla on sellaiset. Lisäksi hiihto ja sauvakävely on hyvää liikuntaa toimistotyöläiselle.

    VastaaPoista
  5. En voi tarjota kokonaisvaltaista ja systemaattista ohjelmaa, kokemuksia vain!

    Mun selkäkivut katosivat muutamalla jipolla. Lähinnä tuon jumpan tuunaus: mitä, miten teet? Esim. jos käsiään pyörittelee, kannattaa huomioida nosteleeko hartioitaan korviin vai ei.

    Youtuben/Blogien ihmeelliseen maailmaan sukelsin itse ja löysin ties mitä lapojen vahvistusliikkeitä, piriformiksen vahvistusta, lonkankoukistajien venytystä, ja ihan perus hauis/ojentaja-juttuja.

    Suurimpina asioina kuitenkin tuntui tukilihasreeni. Eli ei todellakaan mitään isommilla painoilla harjoittelua vaan ihan perustyötä, huolellisesti syvien vatsalihasten vahvistamista.

    Kaikki vaikuttaa kaikkeen, eli kyllä käsissä asti vaikuttaa, missä kunnossa selkä ja vatsa ovat. Sieltä kun tulee se tuki moniin liikkeisiin.

    VastaaPoista
  6. Toivottavasti oot jo paremmassa kunnossa. Itselläni on selässä skolioosi ja teen näyttöpäätetyötä. Vuoteen ei ole ollut minkäänlaisia jumeja ja ratkaisuna tähän on ollut uinti. Uinnissa riittävän pitkää matkaa ja rauhallista pää veteen hengittämistä, vauhdilla ei ole väliä, vain miten rauhallisesti olet vedessä. Tämä rentouttaa ja samalla vahvistaa keskivartalon lihaksia. Mikäli vedessä ei olo ole luonnollinen, ota mukaan joku kaveri joka on uinut, ehkä hän pystyy neuvomaan miten ollaan veden päällä kellunnassa.

    VastaaPoista