maanantai 16. joulukuuta 2019

Mimmistä tuli mamma

Aamulla kirjoittelin pitkästä aikaa blogia, kun mies ja vauva vielä nukkuivat aamu-uniaan. Teksti vain oli kadonnut jostain syystä ennen julkaisua. Uusi yritys. Toivotaan, että vauva nukkuu hetken vielä vaunuissaan.


Äitiys ja vauvanhoito on aivan ihanaa! 

Voi, kunpa olisin hoksannut tämän aikaisemmin. Ainakin meille tässä vaiheessa elämää tämä tuntuu  niin ihanalta. Onneksi myös mies on ollut paljon kotona, vaikka ei opiskeluista voi isyysvapaata pitääkään. Kiirettä tässä kyllä pitää, mutta se on vain ihanaa vaihtelua. Meillä ei ole vielä niin paljon kokemusta, että kaikki rutiinit sujuisivat vauvan kanssa kuin tanssi, mutta ihana on tässä opetellessa.

Kuva: Jens Johnsson, Unsplash.com


Ajattelin kirjoittaa hieman tarkemmin vauva- ja äitiyshankinnoista, nyt kun on hieman enemmän kokemusta siitä, mitä talvivauva ja -äiti tarvitsee.

Tietämättömyyttäni yllätyin, mitä kaikkia apuvälineitä imetykseen tarvitaan. Ja mehän tarvittiin kaikki. Rintakumi, maidonkerääjät, liivinsuojat, käsikäyttöinen rintapumppu, sähkökäyttöinen rintapumppu, tuttipulloja, pulloharja, pesuainetta jne. Onneksi nämä hankittiin suurimmaksi osaksi vasta laitokselta kotiutuessa, koska olisi voinut käydä niinkin, ettei mitään näistä olisi tarvittu. Pumput hankittiin käytettynä. Jouduin myös täydentämään imetysvaatevarastojani, sillä maitoa valuu aina liiveille ja paidoille. Niihin on mennyt penni jos toinenkin. Päällysvaatteita minulla on vain toki pari paitaa ja mekko.

Kaikki meidän hankinnat on tehty Tori.fi:n kautta ja siinä on kyllä säästetty pitkä penni. Ollaan myös saatu ja lainattu aika paljon. Toivottavasti tarvikkeet ovat vielä kunnossa palautukseen tai eteenpäin lahjoitettavaksi. Rahaa on kuitenkin mennyt, koska tarpeelliset hankinnat on vain tehtävä, eikä viitsi kituutella ilman. Eikä päätöksiä voi oikein pitkittää, koska arki pyörii tässä juuri nyt.

Sairaalalasku, kiitos ihanan kotimaamme, oli vaivaiset 245 euroa. Lisäksi erikoiskäynti polilla 45 euroa. Ristiäisiin tulee menemään tarjoilujen vuoksi rahaa, mutta kerrankin kirkollisverolle vastinetta - seurakunnan tilan käyttö on ilmaista.

Kunhan ehdin taas koneen ääreen, aion kirjoittaa tarkemmin taloustilanteestani ja tuotearvioita tekemistäni hankinnoista.

Mistä sinä haluaisit lukea lisää?


14 kommenttia:

 1. Täälläkin on vauva, ikää noin kuusi viikkoa. Mielelläni siis lukisin mitä kaikkea te olette hankkineet ja mikä oli turhaa ja mikä ei.

  Imetyksestä puheen ollen, me ei olla tarvittu oikeastaan mitään noista mainitsemistasi jutuista. Tuttipullo on ainut ja sitäkin on testattu vasta muutaman kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea teille vauvasta :) Kiva kuulla, voisin tuotteista kirjoitella enemmän tosiaan. Aika jännä, että olette pärjänneet ilman noita! Minäkin olen päässyt nyt suurimmaksi osaksi eroon maidonkerääjistä ja rintakumeista, mutta liivinsuojat on ihan pakolliset ja silti on liivit ja paidat menossa pesuun koko ajan.. Siksikin täytyy olla useammat.

   Poista
  2. Onnea ihan mahdottoman paljon perheenlisän johdosta!! Toivottavasti vauveli on helppo ja haluatte mahd pian lisää!! Ja avaathan vauvelille heti sosiaaliturvatunnuksen saatuaan pankkitilin ja arvo-osuustilin, jookos!

   Joka kerran kun aloin imettämään, toinen rinta alkoi vuotaa maitoa. Painoin vapaalla kädellä rintaa (rintsikassa talouspaperi) niin vuoto loppui alle minuutissa. En raaskinut ostaa niitä liivinsuojia. Tuo rinnan painaminen on ihan jeppis keino.

   Rintapumpun sain kaverilta lainaksi, mutta jäi melko käyttämättömäksi, vaikka maitoa tosiaan valui niin ei sitä sillä pumpulla sitten juurikaan irronnut. Ja muutenkin välttelin pulloruokintaa, että rinnoissa varmasti riittää maidon tuotanto, niin enpä sitten sillä pumpulla pumputellut. Imetin kaikkia lapsia melko pitkään, kaksosia jopa yli vuoden vanhaksi (koska heille ei kelvannut tuttipullo eikä nokkamuki eikä mikään muu, olin jo töissäkin ja he olivat koko päivän juomatta). Ja miksi suosin imetystä, no siksi kun se on ilmaista!!! Käyppä vilkaisemassa Tuttelin hinta niin ihan mielellään imetät pitkään.

   Itse en kaivannut kauppareissuja pidempiä vapaita, joten olin aina vauvan/vauvojen käytettävissä. Tämä on imetyksen "huono" puoli, et pääse juurikaan omille menoille.

   Poista
 2. Voi ihanaa, paljon onnea pikkuisesta! <3 Nyt muista nauttia, aika menee ihan hurjan äkkiä! Meilläkin ipana kohta 9kk ja äitiysloman viimeinen kuukausi menossa, minne aika oikein katoaa??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Aika todella sujahtaa ohi. En voi uskoa, että ollaan jo näin monta viikkoa oltu yhdessä vauvan kanssa. Oletko jo palaamassa töihin?

   Poista
  2. Ei onneksi vielä tarvitse töihin palata, ainakin heinäkuun loppuun olen hoitovapaalla. Täytyy keväällä katsoa riittääkö rahkeet olla ensi vuoden loppuun asti pojan kanssa kotona, se olisi kyllä ihana juttu! Niitä töitä kun ehtinee tehdä sittenkin kun juniori on kasvanut edes jossain määrin yhteiskuntakelpoiseksi :)

   Poista
  3. Ihana kuulla, että saat olla vielä aika pitkään kotona! Toivottavasti ehdit kertoa lisää joskus tilanteestanne blogissasi :)

   Poista
 3. Paljon onnea! Kun katson tuota listaa asioista, mitä imettämiseen tarvitsee, mietin miten hommasta selvittiin ennen kuin nuo kaikki asiat oli keksitty :D  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin oli mm. ammatti-imettäjiä sairaaloissa ja vauvoja todella kuoli ja kuolee maissa, joissa apua ei ole saatavilla. Itse luovutan maitoa sairaalaan muille vauvoille, niin siksi tarvitsen noita pumppuja enemmän. Nykyajan länsimaisesta hygieniasta huolimatta esim. tuttipulloja täytyy olla aika monta kun niitä keitetään välissä. Ja nämä myös auttavat äitien ja isien henkistä jaksamista ja yhteyden luomista vauvaan.

   Poista
  2. Muista että liika hygienisyys ei myöskään ole hyvästä. Ja että näitä neuvoja satelee varmasti joka suunnasta, oma äiti ja anoppi varmaan "pahimmat" :) Poimit niistä itsellesi toimivimmat ja mieleisimmät.

   Poista
 4. Paljon onnea perheenlisäyksestä! :)

  VastaaPoista
 5. Mielettömästi onnea :). Ihanaa vauva-arkea jatkossakin...

  VastaaPoista