maanantai 20. heinäkuuta 2015

Asuntomuodon valinta ja säästäminen

Oma asumistilanne vaatii taas pohdintaa. Jään asumaan yksin joksikin aikaa, kunnes haluan muuttaa miehen opiskelukaupunkiin tai löydän sieltä hyvän työn. Yksin asumisen aikajänne on siis epämääräinen. Kimppakämppä olisi erittäin hyvä vaihtoehto, mutta haastava löytää sopivaa asuntoa ja kämppistä kun itsekin ehkä muuttaisi pian taas pois.

Ostamalla nyt n. 50 000 euron asunnon asumiskulut (10 000 euron omalla pääomalla) lainanlyhennyksineen olisivat tosi matalat, mutta lisäkuluja aiheutuu vuosien saatossa väistämättömästä putkiremontista ja muista pienistä remonteista. Vuokralaisen hankkiminen ja asunnon ylläpitoon liittyvät asiat veisivät varmasti aikaa ja rahaa. Taloyhtiön, ja omaakin tulevaisuutta on vaikea arvioida, joten taidanpa jättää ostopuuhat tällä kertaa muille.

Yksityisillä vuokramarkkinoilla joutuu useimmiten sitoutumaan 12 kk määräaikaiseen sopimukseen vaihtelevan sopimussakon uhalla. Sopimussakko, ja mahdolliset päällekkäiset vuokrakuukaudet muuttohetkellä kannattaa ottaa laskuissa huomioon, sillä ne saattavat kasvattaa sinänsä edullisen asunnon kokonaiskustannuksia erittäin korkeiksi.

Ehdottomasti järkevintä olisi ostaa oma mikäli säästöstä löytyy se n. 10 % asunnon ostohinnasta, ja varma työpaikka ja/tai mahdollisuus ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan. Ensiasunnon ostaja välttyy lisäksi varainsiirtoveron maksulta, mikä sekin on huomattava etu. Tästä, ja asp-säästöille maksettavasta korosta johtuen asp-tililtä käytettävä säästösumma saisi olla mahdollisimman suuri. Siksi olisi toisaalta fiksua odottaa, että saa ostettua jo vähän paremman ja kalliimman asunnon ja vasta silloin hyödyntää näitä etuja.

Asumiseen kuukausittain käytettävä summa saisi olla noin neljäsosa tuloista. Eli minun tapauksessani 1800/4=450 euroa. Tällä hinnalla vuokra-asuntoja ei kuitenkaan löydy, eli on tyydyttävä kalliimpaan. Jos asumiskuluni ovat kaikkiaan noin 600 euroa, mutta ilman päällekkäisiä vuokranmaksuja tai sopimussakon uhkaa, ei tilanne olisi katastrofaalinen. On kuitenkin säästettävä muualta. Huomenna menen katsomaan yhtä vuokrakohdetta, jonka toivottavasti voin hyväksyä jo näytöllä. Sen myötä muutto saattaisi tulla jo todella pian. Mikäli saan tuon asunnon, jäisi jatkossa kuukaudessa rahaa 1800-600=1200 euroa. Muuton yhteydessä aiheutuu kuluja esim. sisustuksen kuntoon laittamisessa ja pakettiauton vuokraamisessa. Jos pystyisin elämään jatkossa realistisemmin 500 eurolla kuukaudessa, jää säästettävää 800 euroa. Uskon, että tuostakin kulutussummasta on mahdollista nipistää.

Yhden köyhän naisen pohdintoja siis :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti