tiistai 29. joulukuuta 2015

Vaatteet ja säästäminen

Kävin eilen alennusmyynneissä pikaisesti. Ihan hirvitti miten huonolaatuista kertakäyttökamaa moni vaatekauppa myy. Ja ihmiset ostavat, etenkin kun halvalla saa. Mielestäni tämä on aika hirveä tie niin vaatteiden ompelijoille, ympäristölle (monella eri tavalla) ja lopulta loppukäyttäjän vaatekaapille.

Haluaisin itse ostaa ajattomia, tyylikkäitä ja laadukkaita vaatteita, mutta en ole valmis maksamaan älyttömiä summia niistä. Siksi olenkin ostellut aika paljon kirppareilta (jos tuote on kestänyt hyvänä jo edellisellä, kestää se todennäköisesti edelleen). Muodikkaampia työvaatteita ostan paikallisesta putiikista, josta saan palvelua ja ostamani tuotteet ovat aina miellyttäneet ja kestävät aikaa. En tykkää kierrellä kaupoissa tai sovitella, koska harvoin kokeilemani vaatteet näyttävät hyvältä ja toiseksi usein hienot vaatteet ovat aivan liian kalliita.

Mietitäänpäs sitten, kuinka paljon ja millaisia vaatteita tarvitsen:

- Työssäni tarvitsen edustavia vaatteita asiakaskäynneille, mutta useimpina päivinä tavallisen siistit ja istumatyöhön sopivat (mukavat) vaatteet kelpaisivat. Toisaalta niitä asiakaskäyntiasuja saisi näin naisen näkökulmasta olla useampia, jotta ei aina sitten ole samoilla.
Käytännössä tämä tarkoittaisi Suomen vuodenaikojen vaihtelut huomioiden 1-2 hametta tai mekkoa, muutamat farkut, muutamat suorat housut tai kangashousut, edustavia paitoja, muutama bleiseri, kevättakki, talveen sopiva villakangastakki, siistejä kenkiä 2-5 paria (vähintään kesä- ja talvikengät).

- Vapaa-ajalla kotona ja lenkillä voin käyttää mitä tahansa vanhoja, urheilullisia, mukavia vaatteita

- Harrastukseen tarvitsen ihonmyötäisiä mukavia jumppavaatteita, joista ei näy läpi. Mielellään useampia, jotta riittää peräkkäisillekin päiville ilman pesukiireitä

- Juhlavampiin tilaisuuksiin vapaalla voin käyttää samoja kuin ns. paremmat työvaatteet

Siivoilen juuri vaatekaappia ja alkaa näyttää siltä, että aika moni aikanaan kirpparilta ostettu vaate on aikansa elänyt eikä enää kauaa "pärjää". Toisaalta valinnanvaraa vielä on, vaikka parhaat farkut osittain hajosivatkin juuri. Tulevan kevään aikana pitäisi hankkia sukkia, alusvaatteita, siistit housut, muutama työhön sopiva siisti paita. Haluaisin hankkia myös uuden hameen, tennarit, poolopaidan ja kellon. Nämä kaikki maksaisivat ehkä 200-300 euroa eli ei mitenkään mahdoton setti.

Minkä verran muut ihmiset ostavat vaatteita ja millä perusteella? Kommentoikaa jos luette :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti