sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Autojen kuluvertailusta

Vuoden ykköstavoitteena on auton vaihtaminen. Nykyisen auton arvo on ehkä 700-1000 euroa ja hyvin toimiva vähäkulutuksinen peli kyseessä. Vanhaa edullista autoa on ollut aika huoletonta pitää, mitä nyt kuluvia osia on jouduttu vaihtamaan vuosittain. Nyt kuitenkin ajokilometrejä edelleen kertyy huomattavasti ja pitkiä matkoja ajellaan, joten turvallisuus- ja mukavuusominaisuuksien tarve korostuu. Vaihto on tietysti myös mieliteko, ja olen huomannut ettei siitä pääse eroon, ennen kuin sen toteuttaa.

Nettiauto on äärimmäisen hyvä kauppakanava ja tiedon lähde, jota tutkailemalla oppii vertailemaan hintoja ja ominaisuuksia nopeasti. Minulla ja puolisolla on aika kirkas näkemys siitä, minkälaista autoa haetaan. Osto on tietysti myös rahakysymys. Jos olisi varaa toiveidemme mukaiseen autoon, olisi kaupat varmasti jo tehty.

Auton ostossa pitää ajatella seuraavia asioita:

 1. Paljonko kilometrejä kertyy. Diesel-laskurilla näet onko sinulle edullisempi bensa- tai dieselauto. Ajoneuvoveron määrän voit laskea täällä. Jos auton tarve on satunnaista, kannattaa miettiä tulisiko julkisilla kulkuneuvoilla kulkeminen kuitenkin edullisemmaksi. Taksi silloin tällöin on oikeasti pieni kustannus verrattuna minkä tahansa auton pitämiseen. Opiskelijat matkustavat junalla järkevään hintaan, ja Onnibussilla kuka tahansa pääsee halvalla pidemmillekin kotimaan reissuille.
 2. Minkälainen on budjettisi, ja voitko hankkia autoa rahoituksella. Itse olen todellakin sitä mieltä, että minulla ei ole varaa ottaa autoa rahoituksella. En halua, että kuukausipalkkani käyttökohteet on jo etukäteen määritelty (asuntoon ja autolainaan), joten siksi olen päättänyt säästää auton hinnan etukäteen. Toki mielessä on käynyt myös uuden ja toivottavasti huolettoman auton hankkiminen kokonaan rahoituksella, mutta se saa odottaa paremmin palkattuja aikoja. Rahoituksia näyttää kuitenkin saavan todella edullisesti (jopa 0%-korolla), joten miksikäs ei, jos kuukausittainen budjetti antaa myöden.
 3. Jälleenmyyntiarvo. Luuletko, että voit ajaa samalla autolla "tappiin asti" vai aiotko muutaman vuoden kuluttua vaihtaa toisenlaiseen? Auton hinta tippuu väistämättä tasaisesti, mutta väittäisin, että muutamilla asioilla on merkitystä jälleenmyynnissä. Ruostesuojaus kannattaa tehdä vanhempaankin autoon. Sisätilojen kunnosta kannattaa pitää huolta, ja jos esimerkiksi kuljettaa (haisevia) lemmikkejä, suojaa pinnat huolellisesti. Automallin design ja väri vaikuttavat myös. Esimerkiksi jotkut Volvon mallit ovat omaan silmääni ajattoman tyylikkäitä, kun taas toisissa merkeissä liiallinen futuristisuus esimerkiksi muuttuu rumaksi nopeasti. 
 4. Ympäristöystävällisyys ja juoksevat kulut. Tuntuu hyvältä kukkarolle ja on myös ekologista, jos auto ei syö liikaa polttoainetta. Uusien autojen kulutuksia voit vertailla täällä. 
Omat "must have" kriteerini:
- diesel
- hintaluokka 3-6 K€, ei tiedossa olevia kalliita remontteja tulossa
-farmari tai muulla tavoin hyvä malli kuljettaa koiria häkeissä
-vakionopeudensäädin
-ilmastointi
-plussaa: webasto, xenon-valot, hyvät renkaat, nätit vanteet, aux-liitäntä soittopeliin

Itseäni hieman harmittaa se, että oma budjetti ei yllä kaikkein ekologisimpiin malleihin (ihan uudet siis).
Säästämistä valitettavasti vielä riittää, sillä testaamamme n. 3000€ autot ovat olleet intuitiivisesti huonoja.. tai siis että aavistaa että jotain on pielessä. Realistisesti tuossa 6000€:ssa ollaan vasta loppuvuonna tai ensi vuoden puolella, joten saa nähdä mihin päädymme...



1 kommentti:

 1. Ei ne uudet sen ekologisempia ole kuin 10 vuotiaatkaan. Kulutuslukemia on viilattu oikeen urakalla alaspäin, eikä nykyisten kulutuslukemiin ole mahdollista päästä. Todellisuudessa kulutus on noin 25-30% enemmän.
  10 vuotiaat autot kuluttavat käytännössä ihan saman kuin uudetkin, ainoa ero on että niiden kulutus/päästölukemat ovat melkein oikeat, eikä vääristelty.
  Nimittäin ennen ei päästöillä ollut merkitystä, joten ei ollut tarvetta vääristellä, kun nykään on päästörajat ja autovero ja ajoneuvovero menee päästöjen mukaan.

  VastaaPoista