maanantai 22. elokuuta 2016

Ekonomimmille kritiikkiä: älä ala saarnaamaan.

Viime viikolla kävi kurjasti ja hyvää tarkoittavalla kommentillani eräässä lifestyle-blogissa taisin harmistuttaa sen kirjoittajan. Olen kovasti pahoillani tästä, ja minullekin jäi huono mieli. Mietin jos vielä yrittäisin selittää näkökulmaani, mutta uskon, ettei kyseinen kirjoittaja halua enää nähdä nimeäni kommenteissa. Avaan kuitenkin taustaa ja tapahtuneesta seuranneita pohdintoja täällä.

Kyseisessä blogissa tiivistetysti ruodittiin tilannetta, jossa pikkulapsiperheen autoista molemmat hajosivat yhtä aikaa ja tuli muitakin yllättäviä taloudellisia syöppöjä samaan tilanteeseen. Tästä syystä jouduttiin perumaan tatuointiaika ja ulkomaanmatka. Olin lukenut blogia ennenkin ja huomannut siellä usein hampaiden kiristelyä rahaan liittyen. Tietenkään en voi blogia lukemalla saada käsitystä perheen todellisesta rahatilanteesta, koska sitä ei ole siellä avattu lainkaan (toisin kuin näissä meidän anonyymeissä talousblogeissa). Ja voihan olla, että tulkitsen kirjoitukset ihan väärin tai jotain. Joka tapauksessa koen, että bloggaaja kuluttaa paljon rahaa shoppailuun, eli sisustukseen ja vaatteisiin ynnä muuhun (tatuointiin?). Toki se kuuluu blogin luonteeseenkin.Taloudellisesta tositilanteesta siis mitään tietämättä halusin ohjata tämän bloggaajan muihin talousaiheisiin blogeihin, joita kirjoittavat perheelliset ihmiset. Omaan blogiini en halunnut häntä edes ohjata, koska minulla ei ole kokemusta lapsiperheen taloudenpidosta. Kevyesti tutustumalla aiheeseen ja pikku hiljaa sisäistämällä oppeja hän olisi voinut saada jotain hyödyllisiä asioita omaan taloudenpitoon. Ehkä kommenttini oli jollain tavalla hyökkäävä, en tiedä, mutta joka tapauksessa henkilö suuttui.

Oma reaktioni oli, että voi hitsi, ei olisi pitänyt alkaa lähetyssaarnaamaan. Kaikkia ei kiinnosta talousasiat. Lisäksi, vaikka joku pitäisikin elämästään aika julkista blogia, saattaa hän silti haluta pitää raha-asiat täysin erillään julkisuudesta. Ymmärrettävää, koska enhän itsekään kirjoita omalla nimelläni.

Seuraavaksi mieleeni tuli, että "niin joo, näissä blogeissa laitellaan koko ajan sydämiä..". Talousaiheisissa blogeissa tsempataan toisia, mutta aivan taatusti saa myös kuulla kunniansa jos hassaa rahaa turhaan! Ihan varmana saisin negatiivista palautetta teiltä ihanilta lukijoilta ja kanssabloggaajilta, jos vaikkapa suunnittelisin tatuointiaikaa (-500€). Ja siitä olen äärettömän kiitollinen. Vaikka se ärsyttäisikin, se on totuus kun tavoitteena on maksaa velat ja vaurastua.

Ajattelin myös kehityspsykologiselta näkökantilta, että ehkä viha ja kieltäminen ovat ensimmäiset askeleet kohti kiinnostumista ja tavaksi ottamista.

Ja onko minulla ns. "varaa sanoa", koska olen melko etuoikeutetussa tilanteessa. Tienaan hyvin (määräaikaisessa työsuhteessa), minulla ei ole lapsia (kaksi koiraa) ja tällä hetkellä asunkin ihan älyttömän halvalla. Näpytän läppäriäni roskiksesta löydetyllä ja kivaksi tuunatulla ruokapöydällä. Olen kuitenkin saanut viime vuosina niin hyviä oppeja henkilökohtaiseen talouteeni, että en usko sen kaatuvan täysin vaikka lapsia joskus tulisikin. Elän varojeni mukaan, olen valmis muuttamaan lähelle työpaikkaa ja niin edelleen. Tietenkin on lähes mahdotonta säästää vaikkapa hoitovapaalla ollessa (karkeasti n. 300€/kk), mutta sitä ennen ja jälkeen on enemmän mahdollisuuksia tehdä valintoja.

Mitä ajatuksia tämä teissä herättää?

Ihanaa viikkoa!

p.s. olin viikonloppuna huvittelemassa, siitä lisää myöhemmin.. budjetti silti ihan ok toistaiseksi, kolmisen viikkoa palkkapäivään...
19 kommenttia:

 1. Tietämättä mistä blogista puhut: se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa... Ei vaan siis raha-asiat tuntuvat kuitenkin olevan aika tabu edelleen Suomessa ja harva varmaan haluaa netissä anonyymeilta taloudenhoito-opastusta, vaikka ne kuinka fiksuja olisivatkin. :-)

  Tai sen täytyy liittyä tuohon omalla naamalla kirjoitteluun, koska itsekin kuulen mielelläni hyvässä hengessä esitettyä kritiikkiä omasta taloudenpidosta. Itsekin uskallan kommentoida rahaa vain kasvottomana talousblogeissa sillä saarnamiehen pesti on raskas. Mielestäni kaikkien suurten elämäntapamuutosten tulee lähteä itsestä, jotta ne voisivat onnistua - niin myös säästäminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kävit Boheemi kommentoimassa, oma blogisi vaikutti mukavalta ja tutustun siihen paremmalla ajalla. Olen juuriltani samalta suunnalta kuin sinä, joten kotoisan oloisia juttuja odotellessa ;)

   Tuo on ihan totta, että ylemmyydentuntoinen "neuvonta ja opastus" ei kyllä mene perille kenenkään päähän. Ja kulutusorientoitunut keskiluokka ei purematta niele ajatusta siitä, että mitä jos ei ostaisikaan mitään.

   Poista
 2. Taitaa olla noi lifestyle-blogit just semmosia: "Katsokaa kuinka autuasta meidän elämämme on, jotta voitte tehdä itsekin elämänmuutoksen ja samaistua!"-tyyppisiä ratkaisuja.
  Eihän sellaisilla voi olla mikään pielessä. Ei sovi imagoon kato. Ainakaan raha-asiat. Ei raha ole tärkeää vaan elämykset ja kokemukset (joita siis hankitaan kuitenkin isolla rahalla...)
  Eikä näitä elämäntapaguruja saa tietenkään kritisoida. Mistään.

  Ihan oikeasti! Jos kirjoittaa kaikille näkyvää julkista blogia, niin pitää osata ottaa kritiikkiäkin vastaan ja kuulosti vähän siltä että tämä muikki tarvitsisikin vähän talousvinkkejä, jos kerran menee julkisesti valittelemaan huonoa taloustilannettaan. Osaammehan me muutkin sitä ottaa vastaan. Suorastaan odotamme sitä.

  Ja lisäksi: Kyllä saisit huutia jos yhtäkkiä menisit ottamaan 500 euron tatuointia.
  PAITSI JOS:
  A: Olisit saavuttanut jonkin taloudellisen etapin ennätysajassa.
  B: Olisit säästänyt sen 500 euroa ylimääräisenä rahana, etkä käyttäisi siihen esim. puskuria
  C: Saisit tatskan halvemmalla
  (HUOM! Nämä kaikki lieventävät asianhaarat tulisivat olla siis kaikki mukana) :D

  Joo... Älä välitä! Jatkakoon lifestyleguru omassa ruusunpunaisessa maailmassaan niin jatketaan me omassa (melko)järkevässämme.

  P.S. Odotan huvitteluraporttia vähän kateellisena :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos että lupaat tuota huutia noilla ehdoilla! Tässä blogissa on kyllä enemmän realismia kuin monessa muussa lifestyleblogissa, mutta silti elämänkatsomus on erilainen kuin vaikka meillä "pihistelijöillä".

   Poista
 3. Kaikkiin lifestyleblogeihin ei tosiaan sovi rahanpuute. Ehkä oli jo riittävän häpeällistä, kun blogissa joutui jo kertomaan miksi ei kohta olekaan ulkomailla ja miksi sitä uutta tatuointia ei otettukaan. Molempia kun on varmasti ehditty jo hehkuttaa useampaan kertaan, ja nyt onkin pakko myöntää, että kaikkeen ei vaan olekaan rahaa.

  Muutamassa blogissa onkin lähiaikoina ollut juttua lifestylepaineista, eli pitäisi olla upeasti sisutettu asunto, upeat vaatteet, upea vartalo jne. kaikkea mihin saa kyllä rahaa palaamaan. Joten harmittaahan se, jos raha loppuu.

  Talousaiheisissa blogeissa hyvää on se, että kaikilla on sama tavoite: Rahan lisääminen. Toinen tavoittaa sen nopeammin ja toinen vöhön hankalammin, mutta molemmat voivat oppia jotain toisiltaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisiko sinulla linkkiä johonkin tuollaiseen blogiin, jossa on puhuttu paineista rahan suhteen?

   Poista
 4. Ihmeellistä että bloggaaja suuttui jos kerta itse meni valittelemaan rahanpuutetta =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, no kuulemma todellinen rahatilanne ei kyseisessä blogissa tule koskaan näkymään, joten en tiedä tarkkaa tilannetta. Mutta näin minäkin ajattelin, että muutamalla muutoksella saisi jo paljon muutosta.

   Poista
 5. Nooh ei tiedä jos vaikka bloginpitäjä muutaman päivän pureskelee kommenttiasi ja siitä alkaa hänen matkansa. Hänellä saattoi olla tosipaha mieli ja epäonnistunut olo valmiiksi ja satuit vaan väärään aikaan kommentoimaan=/Mutta ehkä siitä kommentista jää jotain itämään, tarkoitusperäsi oli hyvä joten elä liikaa rangaitse itseäsi. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo olen kyllä aivan liian kiltti ja koen huonoa omaatuntoa niiiin älyttömän helposti pienistä asioista :) Mutta tosiaan tarkoitin hyvää, ja olen pahoillani että taisin sen liian kärkkäästi ilmaista.

   Poista
 6. Ihan perinteinen ANTEEKSI on varmaan paras, jos joku on loukkaantunut. Myöskin nettikirjoittelussa. Ihmiset ovat hyvin erilaisia, jotkut säästävät 'materiaaliin ja kuluttamiseen'. Se tekee heidät onnelliseksi. Talousbloggairit säästävät 'rahaa' ja ainakin minut se tekee onnelliseksi. Jos joku lifestyle bloggari tulisi kommentoimaan minun juttuja, niin olisimme ehkä aika eri maailmassa. Ja itse olen sitä mieltä, että kaikki eivät vaan tajua, että on kivempaa säästää pääomaa tekemään töitä (ja ostaa tuote sitten pääoman tekemällä rahalla, korolla), jolloin voi itse päättää mitä tekee. Kuin että tekee itse töitä esim 7 h per arkipäivä, että saa sellaisen elämän kuin haluaa (ja se raha menee elämiseen, eli joka päivä on pakko käydä töissä). Molemmilla on kuitenkin päämääränä rahoittaa elämä, toteutustapa vaan on eri. Minulla on säkissä rahaa joka kasvaa itsestään (sijoitettu korkoa korolle periaatteella), sitten maksan elämän kulut pieninä summina tuosta säkistä, kuitenkin niin että syön vaan koron osuuden. Eli säkki pysyy koko ajan yhtä isona. Sinun tuntema lifestyle bloggari saattaa tehdä blogia ja käydä joka päivä töissä, koska hänen säkki on tyhjä. Kaikki mikä sinne säkkiin kertyy myöskin menee kuukauden aikana. Siksi on kipitettävä töihin joka päivä. Itse en tajua miten kaikki eivät halua helpottaa tulevaisuutta esim. laittamalla 20 % säästöön/sijoittamiseen ja sitten tulevaisuutensa helpottaa elämää vaikka 80 % työajalla ja elää silti enemmällä rahalla kuin ennen (kun saa korkoa korolle ilmiöstä plussaa tuon 20% säästön yli). En vaan tajua! Mutta vastavalmistuneena työelämän untuvikkona en tajunnut minäkään, minulle oli opetettu (koulussa, kotona) että aikuisena mennään töihin, että saa joka päivä leipänsä. Ja koko ajan syödään se kaikki leipä. Ihan käsittämätöntä, että en jo silloin tajunnut tätä aika ilmiselvää yhtälöä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eipä sitä säästämisen hyödyllisyyttä tajua vasta kuin lukee kirjoja ja blogeja joissa hyöty konkretisoidaan. Ja ennenkaikkea näytetään mallina ihan laskelmana, miten voi säästää eri suuruisista tuloista.

   Poista
 7. Älä itseäsi soimaa. Ehkä meidän anonyymit blogit ovatkin siitä syystä hyviä, koska täällä voi esittää vasta-argumenttejä fiksulla tapaa eikä vauva.fi-keskustelufoorumin tasolla?

  Itse mietin pitkään uskallanko julkaista tämän päiväisen kirjoitukseni "Naisten saunassa kuultua", koska luulisin asian herättävän tunteita. Itse olen "suurisydäminen" ja valmis vastaanottamaan erilaisia näkökulmia, en kai minä muuten laittaisi postausteni perään kysymystäkään. Riittävän hyviä vasta-argumentteja lukiessani, voi olla, että hoksaankin jotakin aivan uutta.

  Mutta se, mikä kirjoitetussa tekstissä on aina ongelmana, on se, että lukija ei pääse sisälle siihen tunnetilaan, missä kirjoittaja on kirjoittanut. Eli hyväätarkoittava ele, kuten sinunkin tapauksessa, voidaan tulkita ihan päin männikköä. Heh, tästä syystä pyrin olemaan viestittelemättä lasteni isälle, koska ex haluaa aina tulkita kaiken juuri päin vastoin ;)

  Mitä olen blogiasi seurannut, niin ihan hyvin säkin voit mennä antamaan vinkkejä, vaikka olet lapseton tms. Lapset eivät tee autuaaksi/ paremmaksi ihmiseksi.

  Tsemppiä ja sinuna unohtaisin koko jutun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukaisin ohimennen töissä tuon sauna-juttusi ja palannen asiaan "sinun luonasi". Mutta uimahallin saunat on kyllä parhaita salakuuntelupaikkoja ja sinun tarinasi siihen liittyen mielenkiintoinen!

   Poista
 8. Hyvä kirjoitus. Itse olen miettinyt, mikä idea noissa lifestyle-blogeissa on. Minä peräänkuulutan lukemilleni blogeille sitä, että ne tarjoaisivat uusia ideoita, erilaisia näkökulmia tai hyviä vinkkejä. Lifestyleblogeissa tarjoillaan minun silmiini usein vain kuvia unelmista ilman sisältöä. Juuri näiden ajatusten takia kirjoitan blogia, mitä kirjoitan ja luen muita talousblogeja. Meitä lukijoita on kuitenkin erilaisia ja kaikkia ei kiinnosta talousasiat ja hyvä niin. Kukin lukekoon, mitä kiinnostaa. En näe toisaalta mitään loukkaantumisenarvoista siinä, jos vinkkaat hyviä lapsiperheiden talousblogeja jollekin. Ehkä nämä raha-asiat ovat liian intiimeja?

  Ja hyvä juttu, että nostat tätä kommentointia esiin. Hyvät argumentit ovat blogien suola, mutta kuten yllä mainittiin, vauva-palstamainen nillittäminen taas ei ole kenellekään kivaa. Vaikka sinun tapauksessani tuskin oli kirjoittajalla syytä pahastua, on hyvä, että on ihmisiä, joita omat kommentit saattavat kaduttaa tai ainakin jäädä mietityttämään. Inhimillisyys on hengissä ja voi hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...saati sitten pelkät Instagram-tilit vaikka sisustuksesta! Samaa kahta väriä: harmaata ja valkoista ja tykkäyksiä satelee.. no tosiaan makuja on monia :)

   Ja tosiaan, raha-asioiden kanssa ulostulo on Suomessa edelleen erittäin harvinaista ja omaa tilannetta varjellaan jostain syystä kuin graalin maljaa.

   Poista
 9. Minä veikkaisin että kyseinen bloggari miettii asiaa muutaman päivän ja ajatus saattaa jäädä itämään hänen päähänsä. :) Nämä talousblogit ovat tosi kivoja luettavia ja ainakin itse saan tästä ja linkkilistasi blogeista inspiraatiota myös omaan elämääni. Itsekin seuraan omia tuloja ja menoja Excelissä, vielä ollaan kaukana ihannetilanteesta mutta pikkuhiljaa parempaan suuntaan.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että jotain oppii. Toivon nimittäin ainakin kaikille lapsille edes hieman "pedattua" tulevaisuutta, myös rahallisesti joskin myös vanhempien aika on vähintään yhtä tärkeää.
   Tervetuloa lukemaan näitä alueen blogeja!

   Poista
 10. Tulin mainitsemasi blogin kautta sinun blogiin ja olen kanssasi samaa mieltä. Olen myös joskus miettinyt blogin pitäjän rahankäyttöä.

  VastaaPoista