tiistai 30. elokuuta 2016

Ekonomimmille kritiikkiä: osa 2

Googlasin huvikseni tämän alter egoni ja löysin kuuluisalta Ylilauta-forumilta aika tylyä kommenttia itsestäni. En keskustelijoiden mukaan tiedä taloudesta mitään, en saisi kutsua itseäni ekonomiksi ja olen tyypillinen nainen säästämisasioissa. Täytyy sanoa, että tietyllä tapaa osui ja upposi, mutta sain otettua kommentit rakentavasti. Tuli hirveä uho, että minäpä teille näytän.

Kommentit toki olivat viime tammi-helmikuulta, jolloin tilanteeni oli hankalampi. Asuin tuplasti kalliimmin. Tein asiakastapaamisia ja matkoja sisältävää työtä, jossa ulkonäköön piti kiinnittää hieman enemmän huomiota (ja rahaa) ja elin muutenkin hankalaa elämänvaihetta.
Koulutukseltani olen ekonomi, ja pääaineenani olen opiskellut johtamista. Toki myös laskentaa, rahoitusta ja lakia. Kansantaloudesta luulen ymmärtäväni syy- ja seuraussuhteita, mutta en ole koskaan ollut tilasto/matikkanero, vaikka pitkän matikan kirjoitinkin ja tilastotieteen kurssista vedin täyden femman yliopistolla.

Sitten tähän saavutuspuoleen: vuodessa olen lyhentänyt opintolainaa yli neljänneksen sen määrästä (melkein 17KEUR lähtötilanne) ja tänä syksynä tulen lyhentämään ison bumtsin lisää. Olen kerännyt 10 000 € aspille 3,5 vuodessa (tosin sain 2 KEUR) vanhemmiltani. Nämä vuodet ovat sisältäneet myös matkustelua ja jatkuvaa reissaamista vanhempien paikkakunnan, entisen opiskelupaikkakunnan, miehen vanhempien, ja miehen opiskelupaikkakunnan välillä. Olen maksanut aika ison määrän auton kuluja ja VR:n kyydissä on tullut istuttua.

Nyt koen löytäneeni jonkinlaisen tasapainon talouteeni ja tällä hetkellä tuntuu hyvältä. Eiköhän tästä siis päästä vielä kohti vaurastumisen polkua pikku hiljaa. Toki valitettavasti työni on määräaikainen eli voi olla, että ekonomistatuksesta huolimatta joudun jatkossa tyytymään entistä huonompaan palkkaan - ainakin niin kauan kun en joudu muuttamaan työn perässä pk-seudulle. Jos se on ainut tapa työllistyä, niin sitten toki teen sen.

Mutta mitä voin tehdä nyt? Yksi hullu haaste olisi saada maksettua koko loppu opintolaina (melkein 12 000€) mahdollisimman nopeasti. Se saattaisi vaatia lisätyön hankkimista.Sitten vähän kuulumisia. Edellisviikolla oli miehen perheen kanssa yhteisreissu Powerparkiin. Oli hauskaa :) Maksoin junaliput 33€, rannekkeen 36€ ja hieman ruokaa. Pääsimme ilmaiseksi kohteeseen autolla ja iltaohjelmakin oli tosi hieno ja ilmainen meille.
Arkiviikolla olen aloittanut nyt harrastuksessa käymisen, ja liikunta on kyllä tehnyt hyvää! Aivan huippua, aion jatkaa 2 x arkipäivät ja mahdollisesti viikonloppuina käymistä. Kohta olen tikissä :)

Olin myös epäonnisesti myrskyn aikaan VR:n vankina. Reissu häihin oli melkoinen disaster, mutta lopulta pääsin kuin pääsinkin perille. Toivottavasti saan korvauksia VR:ltä molemmista matkoista, olivat molempina päivinä n. 3 h myöhässä. Jouduin tästä syystä myös kulkemaan taksilla n. 50€ matkan juhlapaikalle.

Lisää rahanmenoa tuotti miehen 30 v. synttärin kunniaksi järjestämäni yllätyskekkerit, jotka tosin ihan lastenkutsutyyliin kotona järjestin. Olin VR:n vuoksi myöhästyä niistäkin, mutta onnistuin ulkoistamaan herkkujen hakemisen muille :)

Ostin häihin 19,90€ arvoisen huivin, jota tulen varmasti nyt muutenkin paljon käyttämään.
Odotan edelleen Sokoksen sukka- ja alusvaatepalautuksista rahoja.

Täydennyskoulutukseni kakkososio oli vähäisen osallistujamäärän vuoksi vaakalaudalla, mutta sain nyt onneksi tiedon, että se järjestetään. Se tietää toki rahanmenoa, mutta olisi hölmöä ollut maksaa ensimmäisestä osiosta ja jäädä vaille tutkintonimikettä. Toivottavasti myös kolmas osio järjestyy vielä tänä vuonna.. Opiskelu on kivaa!!15 kommenttia:

 1. Moikka! En ole aiemmin kommentoinut blogiisi, mutta muutama ajatus on herännyt. Luin myös noita Ylilauta kommentteja, niistä on turha välittää.

  Olen myös ekonomi, sinua hieman nuorempi. Minusta sinun olisi tärkeää nyt ajatella uraasi, eikä keskittyä niinkään "pieniin" säästöihin, kuten yhteen huivin ostoon. Totta kai näistä on myös hyötyä, mutta sinun tapauksessa melko vähän. Miksi?

  Sinulla on ekonomin opinnot takana, joten uskon että halutessasi pääsisit kiinni paljon parempaan palkkaan. Itse tienaan pääkaupunkiseudulla bruttona yli 5 tonnia kuukaudessa. Tämä tarkoittaa noin tonnia nettona enemmän kuin sinä nyt. Toisin sanoen, panosta nyt muutama vuosi uraasi kunnolla (esimerkiksi paljoilla muilla blogin pitäjillä ei ole läheskään yhtä hyvää koulutusta, joten he joutuvat "pakon edessä" säästämään/miettimään jopa liikaa kulutustaan). suosittelenkin sinua luomaan kunnon suunnitelman seuraavalle kolmelle vuodelle ja lähtemään toteuttamaan sitä niin pian kuin mahdollista. Jos nettopalkkasi nousee esimerkiksi tuon 12 500€ parissa vuodessa, niin tällaisilla 19€ huiviostoksilla ei ole niin väliä (kärjistetysti).

  Heitänpä haasteena vielä, että te bloggaajat voisitte kirjoittaa siitä, että miksi näissä Suomen sijoitusblogeissa ylikorostetaan säästämistä, eikä nähdä tärkeänä tulojen kasvatusta? Eikö olisi kivempaa saada säästöön se 1500€ kuukaudessa, ja siinä ohessa matkustaa ja syödä kunnolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaan tuohon lopun kysymykseen omalta osaltani.

   Korostan kulujen vähentämistä, koska
   1. Se on mahdollista kaikille tuloista ja koulutuksesta riippumatta.
   2. Kulutuksen vähentäminen ei yleensä vaadi juurikaan vaivaa, tulojen kasvu yleensä vaatii.
   3. Progressiivisen verotuksen takia jokaista säästettyä euroa vastaan pitäisi tienata kaksi. Mieluummin vähennän turhia kuluja 200 €, kuin tuskailen, miten saan 400 € lisää tuloja.
   4. Säästämisen/sijoittamisen tarkoituksena on minulla ja monella muulla saada sen verran varallisuutta, että voi käyttää aikansa miten haluaa. Vaikka tuo on pitkän tähtäimen tavoite, niin en halua tälläkään hetkellä luopua vapaudesta tehdä haluamiani asioita. Mitä suurempia tuloja tavoittelisin, sitä enemmän joutuisin tehdä asioita "raha edellä" ja sitä vähemmän voisin painottaa muita asioita.

   Poista
  2. Tulin tsemppaamaan blogin pitäjää ja olemaan välittämättä moisista kommenteista. Mutta vastaanpa samalla sinullekin. Toki tulojen kasvattaminen olisi järkevää. Mutta on monenlaisia ihmisiä monenlaisissa elämäntilanteissa. Itselläni on pienet lapset ja muutenkin arjessa vielä turhan paljon häslinkiä ja juuri nyt haluan keskittyä tekemään töitä ja mahdollisesti säästämään siinä sivussa. Kävin lukion jälkeen yliopiston (humanistinen puoli ja tiedän oli tyhmää) sen päälle ammattikorkean ja nyt tuntuu siltä, että haluan hetken olla "vain töissä". Suunnitelmissa on opiskella lisää tulevaisuudessa (lue: kun lapset ovat isompia), mutta senkin ajattelen enemmän työn mielekkyyden kuin tulojen kautta.

   Minusta on hyvä miettiä rahan käyttöä, vaikka nostaisikin huimaa palkkaa. Isosta palkasta voi saada enemmän säästöön tai sitten ei. Säästämisessä on sekin puoli, että kun miettii omaa rahankäyttöään, niin tulee luonnostaan keskityttyä olennaiseen. Itse ajattelen tässä myös ekologista puolta. Ostan tavaroita, kun oikeasti niitä tarvitsen. Palveluja (leffassa käynti, ulkona syöminen yms.) sitten säännöllisemmin, koska saan niistä enemmän iloa kuin tavaroista. Tämä näin yhden "bloggaajan" mielipiteenä.

   Poista
  3. Mielestäni säästämiseen on helpompi vaikuttaa ja se on myös kivaa. Jotkut ovat ihan tyytyväisiä hiukan vaatimattomampaan elämään :)

   On myös järkevämpää yrittää säästää enemmän kuin tienata enemmän, koska verot syövät leijonanosan korkeammasta palkasta.

   Poista
  4. Kommentoin tuota edellisen anonyymin kirjoitusta. Minä ainakin korostan ehdottomasti tuota säästämisen merkitystä. En halua myydä omaa vapaa-aikaa yhtään enempää. Vapaa-aika on minulle merkittävämpää kuin sen menettämisestä saatu tulojen kasvatus. Toki jos tulojen kasvatus tulee itsestään niin sitten se on toki ok, mutta jos silloin myyn vapaa-aikaani pois niin se on ei-ok.

   Minä ajattelin joskus että teen enemmän hommia niin saa enemmän rahaa, no toimihan se vähän aikaa, ja varallisuus kasvoi (ei ollut vapaa-aikaa käyttää varallisuutta), mutta oliko se sen väärti. No ei, sitten mietin, että mihin minä sen rahan tarvitsen. Tienasin liikaa. Siksi laskin että pärjään oikein luksus hyvin 3 päiväisellä työviikolla. Se on kivaa!

   Ja koko ajan säästin. Silti en usko, että kukaan ulkopuolinen näki että säästin. Ja nyt voin elää säästämieni ja sijoittaminen rahojen pääomalla. Tekemällä 'töitä' 1 h per päivä. Ilman säästämistä ja sen korottamista en olisi tässä missä nyt olen.

   Ja tuo pääkaupunkiseudun tonni lisäpalkkaa on heti pois kuitenkin elämästä. Elintaso laskee, saman kokoinen asunto on kallis, pitkät työmatkat (helposti 2 h per päivä). Eli lisätonnilla per kk en itse kyllä pääkaupunkiseudulle muuttaisi (vertaa muualla 200000 uusi omakotitalo ja pääkaupunkiseudulla 70- luvun rivitalotkin alkaa olla 400000 euron pintaa). Eli jos on järkevä taloudessa, niin kannattaa laskea koko paketti. Ja ainakaan itse en saa siitä mitenkään järkevää taloudellisesti pääkaupunkiseudulla.

   Ja Ekonomimmi nyt vaan nostaa sen nenän pystyyn. Mitään nettikirjoittelun takana olevien pöljien ajatuksia kannata tosissaan ottaa. Sinulla on loistava tutkinto. Nyt nainen alat vaan itse loistaa ja se kyllä kantaa. Sinä saat juuri sen mitä itse päätät. Näytä se. Asenne ja itseluottamus nyt ylös. Sinä olet paras, eikös niin? Ainakin minä uskon sinuun.

   Poista
  5. Kiitos Anonyymi hyvän keskustelun aloittamisesta :) En tiedä mikä on työtilanteeseeni kriittisimmin vaikuttaneet tekijät, mutta koko työurani olen tehnyt pk-seudun ulkopuolella. Olen ollut esimiehenä, asiantuntijana ja nyt määräaikaisessa asiantuntijana. Palkka on koko ajan noussut vähän, mutta se ei ole noussut erityisen kovalle tasolle. Toisaalta, edellisessä kaupungissa tunsin aika paljon paikallisia nuoria ekonomeja, eikä juuri kenenkään palkat olleet nousseet lähellekään esimerkiksi liiton suosituspalkkoja.

   Sitä paitsi, saan nyt käteen n. 2000€ jos ei muutoksia/vapaita ja asumiskulut siitä 15%. Pk-seudulla vuokra/asuminen kokonaisuutena maksaisi vähintään 25%. Käteen/sijoitettavaksi jää paljon enemmän nyt täällä. Nykyistä duunia voisin tehdä Helsingistä käsin ja tienaisin satasen enemmän. Nyt ei myöskään vastuu paina, eli melko leppoista elämää viettelen :) Mutta toki, olen melkoinen uratykki ja pystyn mihin vaan, joten toki pyrin eteenpäin ja lujaa :)

   Poista
  6. Ei tarvitse välittää noista keskustelupalstoista. Joku oli aloittanut keskustelun minunkin blogistani vauva.fi-sivustolla. Siellä yritettiin naureskella ja pilkata tavotteitani ja yleensäkin koko säästötouhua. Onneksi keskustelu kuivui nopeasti kasaan ja minua jopa kompattiin. Näkyi myös hyvin käyntitilastoissa:)

   Itse kirjoitan myös urallaetenemisestä ja se onkin yksi edellytys tavoitteeseenpääsyssä. Nyt tosin kaikki konkreettiset toimet ovat jäissä äitiysloman ajan. Ymmärrän myös, jos jotkut bloggaajat näkevät helpompana kulujen karsinnan kuin tulojen nousun. Itseä lisävastuut ja uudet tehtävät motivoivat ja mielestäni eteneminen on tehtävissä myös menettämättä vapaa-aikaa.

   Poista
 2. Anonyymi jatkaa

  Hyviä kommentteja teiltä kaikilta! Etenkin olen samaa mieltä siitä, että progressiivinen verotus ei houkuta panostamaan kauheasti. Korostaisin vielä sitä, että en mitenkään tuomitse säästämistä. Tiettyyn rajaan asti se on kannattavaa.

  Parista asiasta olen eri mieltä:
  - Asunto pääkaupungissa on toki kallis. Mutta vastikkeet ovatkin jo samaa luokkaa monien muiden seutujen kanssa. Eli jos pääsee asuntoon kiinni pääkaupunkiseudulla, niin säästämismielessä se voi olla jopa kannattavampaa kuin halvempi muualla (arvonnousu)
  - pääkaupunkiseudun välimatkat ovat liioteltuja monessa tapauksessa. Lähes jokaisella lähipiirissäni työmatka on alle 30min
  - Ekstrapalkan saaminen ei aina vaadi lisää työtunteja. Esimerkiksi voi kilpailuttaa samaa positiota monella työnantajalla tai tehdä vain hommansa vähän paremmin kuin muut ja siten edetä.

  Seuraava varmasti riippuu ihmisestä, mutta mielestäni pieni tavotteiden asetanta työelämään lisää myös työn mielekkyyttä usein. Sitten ei olekaan niin kiire eläkkeelle, mutta nurinkurisesti voikin päästä aiemmin jos haluaa.

  Makuja on monia ja kaikkihan toki päätöksensä tekevät itse. Mielestäni vain tuolla ekonomimmin koulutuksella ja motivaatiolla taloutta kohtaan voisi kuitenkin seuraavan 5v aikana tehdä nettona vähintääkin ylimääräisen 25k€ tilin työtunteja lisäämättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippu ajatuksen laitoit kytemään! Vitsi kun seuraava duunini olisikin joku sellainen, että olisin arvokas, saisin tehdä hyvää duunia ja nauttia siitä :) Eli lisää liksaa jumantsuikka!

   Poista
  2. Tsemppiä urakkaan! Olen varma, että jos tavoittelet lisää liksaa niin onnistut saamaan sen hyvin pian :)

   Oma teesini on myös aina ollut se, että alaspäin voi aina vaihtaa helposti (jos ei pidäkään lisävastuusta)

   Poista
  3. Kiitos! Vielä pitäisi keksiä, että mistä töistä maksetaan. Kun ilmoituksissa ei koskaan mainita. Mutta alkuperäiseen ajatukseen palatakseni, nyt voin vaikuttaa tilanteeseeni vain säästämällä tai ottamalla lisätyötä, kun olen sidottu nykyiseen hommaan. Arvo se on toisaalta uuden alan oppimisellakin (ja vielä ala jolla on nyt hirveästi kysyntää!).

   Poista
  4. Ja härskejä palkka pyyntöjä kehiin. Nyt kun sinulla on työpaikka, kannattaa kokeilla kepillä jäätä ja hakea vähän enemmän kokemusta vaativampiin tehtäviin ja pokalla pyytää vaikka tonni enemmän kuin nyt tienaat.

   Poista
 3. Kannattaa ottaa nuo Ylilaudan kommentit kohteliaisuutena - jos joku vaivautuu analysoimaan ja repostelemaan blogiasi & identiteettiäsi, niin selvästi olet herättänyt keskustelua ja tunteita ihmisissä :D

  Kannatan turhien kulujen karsimista minäkin, mutta komppaan kuitenkin kommenttiketjun aloittanutta anonyymiä sen verran, että (etenkin nuorena) kannattaa ajatella isosti ja jos työnteko maistuu, niin pistää uratavoitteet korkealle!

  VastaaPoista
 4. vitsi pitääköhän täs alkaa goolaa omaakin bloia et millon joku riepottelee minuukin tuola ^^ ota kohteliaisuutena!

  VastaaPoista
 5. Ylilauta :-DD
  jokainen tekee blogistaan omannäköisen eikä kannata ottaa turhaan itteensä tollasesta anonyymistä huutelusta. Paitsi jos sen voi kääntää motivaatioksi. Todella hupaisaa kuinka hepposin perustein on ruvettu epäilemään, että käytätköhän ekonomi-titteliä väärin. Niinku aikuisten oikeesti miksi joku tuntisi tarvetta valehdella tollasesta asiasta blogissa, jossa ei edes paljasta henkilöllisyyttään? :D

  VastaaPoista