maanantai 31. heinäkuuta 2017

Rentoutuneena syksyn suunnittelua - mistä motivaatio?

Leväperäinen lomailu tulee pian päätökseensä. Kun arki alkaa, aion taas ottaa itseäni niskasta kiinni - mutta inspiraatio on vähissä! Auttakaa?!? Mikä auttaa teitä motivoitumaan?

Minullahan on siis sellainen tilanne, että jos työasiat sujuvat ennakoidusti, voisin talvella ostaa oman asunnon. Sitä varten pitäisi alkaa säästää kuin hullu. Asunnon osto motivoi, sillä se on todellakin konkreettinen askel kohti sijoitusasuntokeisarinnan elämää :) Silti tiedän, että raskas arki on vastassa, ja arjen päätökset pitää tehdä etukäteen - eikä väsyneenä.

Mulla olisi siis parhaimmillaan 5 kuukautta aikaa säästää, jos asunnon osto onnistuu heti tavoiteajassa (liittyy työhön siis).

Mulla oli koneella valmiiksi luonnosteltuna suunnitelma tuhannella eurolla kuussa elämistä varten. Siihen muutoksena olen aikeissa ottaa erään kuntosalin jäsenyyden, joka maksaa tuplasti tuon budjetoidun 30€/kk. Lisäksi otin myös Yogaian tarjouksesta 3kk jakson yhteensä n. 23 €.

Mitä te lähtisitte tästä suunnitelmasta karsimaan? Pitää huomioida, että todellinen kulutukseni on ollut suurempi, eli muutos tuohon on jo aika suuri. Kulutukseen en laske sijoituseriä, eli jatkan kuukausisäästämistä etf:iin ja rahastoihin, tuskin ostan osakkeita nyt enempää ennen asuntohommia.

Tonnilla pärjäämisen MasterPlan

1.     Asuminen
a.     Vuokra 275 €,
b.     sähkö n. 30 € kk,
c.     kotivakuutus ja muut vakuutukset 4 x 55 €=20 € /kk.
d.     Yhteensä 325€ /kk
2.     Syöminen
a.     Lounaat töissä n. 110 € /kk
b.     50 €/vko eli 200 € /kk peruselintarvikkeet ym
c.     ulkona syöminen ja kahvit 50 €/kk
d.     Sisällytän koirien ostoksia tähän summaan yht. 50 €/kk
e.     Yhteensä 410 € /kk
3.     Kulkeminen
a.     Auton hankintahinta osaltani 1100 €, jyvitettynä 24kk 45 €/kk (maksettu)
b.     Verot ja vakuutukset n. 50 €/kk 600 €/vuosi (maksettu)
c.     Polttoaineet 60 €/kk
d.     Juna- ja lentoliput perheen ja ystävien luona vierailuja varten 50 €/kk (reissuja harvemmin, mutta yritän laskea keskihintaa)
e.     Yhteensä 205 110 €/kk
4.     ”Appearances” eli vaatteet, ulkonäkö, itsen lääkintä ja hoito
a.     vaatteet 40 €/kk
b.     kosmetiikka 50 €/kk
c.     lääkärit ja lääkkeet 10€/kk
d.     liikuntaharrasteet 30 €/kk
e.     Yhteensä 130 € /kk
5.     Satunnaiset erät
a.     Eläinlääkärit 20€/kk
b.     Lahjat häissä, jouluna, syntyville lapsille, korttien lähettäminen jne 20€/kk
c.     Randomit menot 40 €/kk
d.     Yhteensä 80 € /kk
6.     Opintolaina
a.     115 €/kk


Kaikki yhteensä 1170 €, mikä ei vielä vastaa todellista kulutustani (olen sen laskenut olevan noin 1350 € /kk vanhojen tiliotteiden perusteella). Tässä en myöskään laske lomamatkojen kustannuksia mukaan, sillä ne ovat sellaista, mitä varten säästän.

Minun pitäisi siis tässä ideaalilaskelmassa vähentää kulujani 170 €/kk ja oikeassa elämässä 350 €/kk, jotta saisin enemmän säästöön ja eläisin tonnilla kuussa.

Erät, joihin voin vaikuttaa: 1b: sähkönkulutus; 2 kaikki osiot; 3 c-d auton käyttö ja matkat; 4 ja 5 kokonaisuudessaan. Kosmetiikan osalta en ole valmis tinkimään, sillä ihon kuntoutus on vielä vaiheessa.


Opintolainan erä minulla onkin jo pienin mahdollinen.


15 kommenttia:

 1. Vaikeaa antaa ohjeita kun tekstistä puuttuu tarkat arvot. Mua kiinnostaisi paljon sun pitää säästää asuntoa varten, paljon on jo säästössä? Nämä asiat eivät käy ilmi.

  Säästöistä voisi sanoa sen verran että säästämistä ei kannata tehdä silloin jos elämänlaatu siitä liikaa heikkenisi. Saat nyt jo hyvin säästöön niin miksi et jaksaisi samaan tahtiin? Minkä takia on todella tärkeää että saat asuntosäästön valmiiksi juuri 5kk sisällä?

  Muistelin vain että aiemmissa teksteissäsi kun sinulla on ollut kiire töissä niin olet ollut stressaantunut monesta eri asiasta. Miksi haluaisit vielä lisätä stressiä lisäsäästöllä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Kunkku, totta turiset. Mulla on siis jo riittävästi käsirahaa niihin kohteisiin, joita olen tsiigaillut sillä silmällä. Mutta haluaisin säästää mahdollisimman paljon, jotta lainaosuus jäisi pieneksi ja toisaalta oman asunnon vakuusarvo tulevia sijoituskämppiä varten suureksi. Tämä jäi tosiaan selittämättä tekstissä.

   Mulla ei jää tällä hetkellä hyvin rahaa säästöön, ainakaan verrattuna moniin muihin ;o)..

   Poista
 2. Ei kannata vetää säästämistä liian tiukalle. Jos laskee säästöksi asuntosäästön ja sijoitukset, niin eikö sulla jää joka kuukausi säästöön noin 1000 euron verran? Siis jos menot on tuota 1200 - 1400 e/kk luokkaa?

  Se on mun mielestä jo tosi hyvin. Jos siis vertaa reaalimaailmaan eikä pelkästään Osinkokuninkaan ja Pohatan kuukausimenoihin ;) Suurin osa ihmisistä elää kuitenkin aika pitkälti kädestä suuhun, niin tää blogimaailma voi toisinaan vähän hämätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentista, hyvä muistaa tuo realismi. Ei tosiaan jää noin paljon säästöön, keskimäärin ehkä 500-600 max. on totuus.

   Poista
  2. Jos yhtään lohduttaa niin mullakin menee ruokaostoksiin aika reippaasti joka kuukausi :) Ja koiran kuluihin menee (ainakin tällä hetkellä) paljon enemmän kuin tuo mitä sun budjetissa on :)

   Poista
 3. Minusta 1000 euron kuukausi budjetti on ihan hyvä lähtökohta. Minulla oli joskus kulut 900 euroa kuukaudessa ja se riitti aivan hyvin, vaikka asumiskustannukset olivat silloin isommat kuin sinulla (maksoin sillon enemmän asuntolainaa pois ja laskin kuluksi myös lainan lyhennyksen, vaikka sehän tuli omaa pussiin). 900 euroa ei ainakaan minulle ollut mikään kituuttamisbudjetti. Sinulla on aika kovat syömiskustannukset (ei tuo perussyönti vaan ravintola ja työpaikkaruokailu). Ja tuon kuntosalikortti voisi olla järkevää säästöä. Liikunta on oikeasti ilmaista. Vaikka muut tuossa sanovat, että älä kiristä liikaa, niin uskon että kun olet taloudellisesti riippumaton asuntosijoittajakeisarinna, niin kyllä se motivoi jättämään pari ravintolakakkupalaa syömättä ja kuntosalin vaihdat lenkkeilyyn. Ja kaiken kiristyksen lisäksi voisit tehdä muuta lisärahoitusta antavaa toimintaa? Olisiko tilpehöörin myyntiä kaapeista? Pullojen keräämistä, aina kun osuu kohdalle (tästä olen oppinut vanhempana että jotkut paikat ovat aina täynnä pulloja, lapseni kerää pullorahaa että saa säästettyä isomman haavetuotteen, ja pikkujamppa tulee aina iloisesti pullokassi pullollaan kun tarkistaa tietyt paikat). Siinä olet oikeilla linjoilla, että tarvitset jonkun tavoitteen paljonko säästöön on jäätävä. Näin asunto on astetta lähempänä riskittömämpänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen siis nyt vasta aloittamassa kuntosaliharrastusta (lenkkeilyä on ja jatkuukin toki) ja nuo syömiskustannukset voi olla vähän yläkanttiin (paitsi ruokakauppaan menee enemmän). Tilpehööriä voi olla aavistuksen (pari kirjaa, jotain vaatettakin ehkä, yhdet kengät) mutta ei ihan kirpparille asti vietäväksi.

   Poista
 4. Itse lähtisin säästämään ruuasta - meillä 4-6 hengen uusperhe syö tuon rahasumman verran kk:ssa. Työpaikkaruokailuun menee yllättävän paljon rahaa. Jos kärvistelisi eväiden turvin ainakin osan viikosta/kuukaudesta?

  VastaaPoista
 5. Onko joku syy miksi sulla on budjetoitu kuluja autoon ja joukkoliikenteeseen? Viittaan kohtaan 3d, oman kokemuksen mukaan yksityisautoilu tulee valitettavasti yleensä halvemmaksi tavaksi matkustaa kotimaassa kuin junailu tai bussilla kulkeminen, etenkin jos reissaajia on useampi kuin yksi. Ruoasta varmaan saisi tingittyä myös, teitähän on käsittääkseni kaksi tyyppiä täyttämässä jääkaappia? Isoin lovihan sulla toki tulee tuossa osastossa noista työpaikkalounaista, ja ymmärrän ettei niistä välttämättä ole mielekästä lähteä karsimaan. Myös kohdan 4 kokonaiskustannukset tuntuu aika korkeilta, mutta itse olenkin tälläinen luonnonkaunis kuin hirvi (nätisti ilmaistuna), joka ensimmäisenä tinkii tuon kategorian sisällöstä, vaikka ei ehkä pitäisi... 5b tuntuu omalla kohdalla tooosi pienelle summalle, mutta se onkin itsellä se kohta josta olisi helppo (ja varmaan aiheellistakin) kiristää vyötä.

  Itse tsiigailen säännöllisesti Oikotietä tai Etuovea ja haaveilen millon sijoitusasunnosta, toisinaan rivarikämpästä tai omakotitalosta ja useimmiten kesämökistä. Pysyy kirkkaana mielessä miksi sitä taloudenhallintaa kannattaa harrastaa vaikkei aina tee mieli :) Toki itselläkin lipsuu hommat usein tuhlailun puolelle kun ne haaveet tuntuu niin helkkarin kaukaisilta. Mut olisihan se hieno tilanne kun olisi voima, vapaus ja taloudellinen valta tehdä isojakin siirtoja ja voisi ostaa esimerkiksi sopivan kämpän kun semmonen sattuu kohdalle, eikä tarttisi murehtia onko se mahdollista vai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä asun 800 km päässä perheestä ja vanhoista ystävistä, joten pari-kolme-neljä kertaa vuodessa tulee käytyä junalla. Bensat tulevat tuolle välille jo reilusti junalippuja kalliimmaksi, vaikka kaksi matkustajaa onkin. Ja lisäksi juna on nopeampi ja mukavampi.
   Luulen, että nyt kohti talvea vähennän työpaikkalounaissa ulkona syömistä (lounasseurakin vähenee). Ja yritän kokkailla isoja satseja ja laskuttaa myös miestä ruokakaupan suhteen :)

   Poista
  2. Ok. Omista junailuista on jo jonkun aikaa enkä tiedä paljonko tuolle matkalle tulee junalipulle hintaa /nuppi, VR:llä on kyllä usein kai aika hyviä kampanjoita joista voi saada liput edullisesti. Laskeskelin että jos käyt neljästi vuodessa sukuloimassa, se tekisi 6400km /v. Jos auto vie yläkanttiin arvioituna 8l polttoainetta /100km, se tekisi näihin reissuihin vuodessa 512l. Jos bensanhinnaksi laskee vaikkapa 1,50e/l niin vuodessa se tekisi 768e. Eli eiköhän ne junaliput sittenkin ole ihan kilpailukykyinen valinta kun matkustajia on vain kaksi :) Ja omalla tavallaan helppoa matkustamista verrattuna puuduttavaan autossa istumiseen.

   Poista
 6. Itse lähtisin säästämään työpaikalla syömisessä. Onko välttämätöntä syödä joka päivä lounas noutopöydästä vai voisiko muutamana päivänä tehdä esimerkiksi omat eväät? Tällä säästää muutaman kympin viikossa ja pidemmälle mennessä satasia! :)

  Myös ulkona syömistä ja kahviloita voisi vaihtaa esimerkiksi kavereiden kanssa picnic-retkelle. Omat eväät ja termospullot mukaan! Myös työpaikalle ja esimerkiksi kauppareissut kannattaa tehdä pyörällä tai kävellen. Esimerkiksi kauppaan pyörällä mentäessä et pysty kantamaan niin paljon tavaraa kuin toisit todennäköisesti autolla. Näin heräteostokset jäävät kauppaan!

  Tsemppiä, sä pystyt tähän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Jep, tuohon pitää kiinnittää huomiota. Kotona saisi olla aina valmista ruokaa jääkaapissa, että ottaa vaan mukaan annoksina. Täytyy yrittää ulkona ravintoloissa valita vain edullinen kahvi ja ehdottaa frendeille kotipullaa tms :) Ja nyt tulevan kuntosalimatkan varrella on lidl, joten voin kätevästi poiketa siellä fillarilla.

   Poista
 7. Ehdottomasti säästäisin tuosta työpaikkalounastamisesta. Tulee säästöä todella paljon kun kokkaa kotona itse laadukasta ruokaa ja pakkaa osan eväsrasiaan valmiiksi seuraavaa työpäivää varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, veikkaan, että kohtuullinen annos kotiruokaa jää alle 5 €. Jos taas syö kuin hevonen - summa ei välttämättä riitä :D.

   Poista