keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Palkkatulojen vaikutus säästämisessä ja vuodatusta

Parasta säästöjen aikaa elin kun tienasin bruttona n. 2300 euroa, ja käteen jäi siitä n. 1500-1600 euroa. Asumiskulut olivat reilusti alle 400 euroa kuussa, ja auton laskut ja sähkö ym. laskut meni puoliksi. Sain silloin säästöön kuukaudessa jopa 700 euroa. Silloinen työni ei sisältänyt juuri lainkaan matkustamista tai edustamista, eli kulut olivat hyvin ennakoitavissa ja ei tarvinnut esim. käydä parturissa säännöllisesti.

Nyt tienaan bruttona n. 2750 euroa, käteen jää vaihdellen 1800-1900 euroa ja säästöön saan oikeastaan todellisuudessa vain 100 euroa (viimeiset pari kuukautta). Asun nyt kalliimmin ja maksan kaiken itse. Lisäksi on työmatkustamisen lisäksi paljon vapaa-ajan matkustusta ihan arkisissa merkeissä. Työmatkakuluja tietysti korvataan pienillä päivärahoilla, mutta käytännössä reissut aiheuttavat paljon ruokailuja ulkona ja poikkeamia arkeen, mistä myös tuntuu aiheutuvan kuluja. Täytyy huomioida myös, että olen alkanut lyhentää opintolainaa.

Tästä kuitenkin huomaa hyvin sen, että menojen vaikutus on oikeastaan säästämisen kannalta oleellisempi kuin tulojen. Säästöprosentti, eli säästöön palkkatuloista siirtyvä osuus on hyvä tunnusluku jokaisen omaan talouteen.

Kävin juuri työhaastattelussa (en usko, että saan paikkaa) ja kyseisen työn palkka olisi satasen tai pari nykyistä parempi. Käytännössä palkan kasvulla ei ole arkeeni merkitystä, mutta työpaikan sijainti johtaisi lähemmäs alussa mainitsemaani historian tilannetta. Se olisi siis oman talouden kannalta paras vaihtoehto. "Tuntemattomaan hyppääminen" sen sijaan voisi olla joko menestys tai floppi...jännittää, hirvittää ja innostaa yhtä aikaa. Jotenkin silti tuntuu, että haluaisin pois oravanpyörästä ja johonkin aivan erilaiseen hommaan. Liiketoiminta- /toimistoduuni on aika stressaava ja kaikin puolin epäinhimillinen, vaikka porukka onkin hyvä ja asiat todella hyvin. Rahan takia en kuitenkaan uskalla lähteä aivan oudoille urille, ja toisaalta haluan kuitenkin edistää omaa uraa mahdollisimman järkevällä tavalla. Toisaalta meillä on vain tämä yksi elämä koettavana, ja pitäisi ajatella enemmän itseään...voi kunpa löytyisi työ jossa voin olla oma itseni ja silti kokea mielekkäitä haasteita.

Stressin ja kiireiden takia kuluseuranta on jäänyt tekemättä, ja työhaastattelureissulla ostin myös kengät (tosin ilmeisesti ihan hyvät ja alle 25 eurolla!).

15 kommenttia:

 1. Hei! Kysyisin täsmennystä, kun sanot että "käteen jää": tarkoitatko verojen jälkeen vai joidenkin muodenkin kulujen? Jäin ihmettelemään, kun minun n. 2000€:n palkkastani jää verojen jälkeen käteen n. 1600€. Veroprosentti on 10. Sinun suuremmasta palkasta pitäisi jäädä loogisesti enemmän käteen? Itse en tosin kuulu kirkkoon joten ainakin kirkollisveroa palkastani ei oteta.

  T: Ananas
  http://neljajalkaamaassa.blogspot.fi
  Yksinhuoltajan selviytymisopas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asun vuokralla, joten korkovähennyksiä ei tule ja veroprosenttini on ollut koko ajan 20 % tuntumassa.. Edelleenkin muistaakseni noin 21%... Pitää ehkä vähän korottaa.

   Poista
 2. Veroprosentti lienee suurempi niinkuin mulla? Mulla on 17,5 + työeläkemaksut + ammattiyhdistymaksut yms. jolloin todelliseksi prosentiksi tulee n. 25,9% (hirvee muuten..) Tolleen mullakin jää n. 2600 brutosta n. 1800€ käteen.

  Tällä tekniikalla ei ainakaan tuu mätkyjä, mutta ei sillä kyllä veronpalautuspäivänä pahemmin juhlitakaan. Viime vuonna palautuksia ois tullu 130€ (+ matkakulut 200€)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paitsi että tuijotin noissa laskuissa joulukuun palkkakuittia jolloin oli isompi veroprossa... Ei pitäis lähteä kirjottelemaan ennen aamukahvia. Eli 2450€ brutosta tienaan noin 1800€ käteen.

   Poista
  2. Tosiaan, kuulun kirkkoonkin ja vähennyksiä aika minimaalisesti.. Yleensä olen kans mielellään maksanut vähän enemmän veroja ja ottanut sitten palautuksina "säästynyttä" rahaa takaisin.

   Poista
 3. Ja hei.. Nyt pieni valaisu työelämästäni. Mä olin 12 vuotta sitten aloittelemassa toimistoalan töitä valmistuttuani markonimiksi. Totesin aika pian, että ei ole minua varten ja lähdin kokeilemaan ihan muita aloja ja löysin mutkien kautta oman juttuni, jota en miellä eian edes työksi, jossa mulla on hauskaa.
  Välillä vitsailen että heitän työkseni läppää ja joku höntti vielä maksaa mulle siitä. Työpaikalla ollaan kuitenkin niin suuri osa elämästä, että siellä pitää viihtyä.
  Okei palkka on vaihteleva ja ilman lisätöitä se olisi vähän huonompi kuin mitä tässä muuten. Mutta saan kiksit siitäkin että pystyn itse vaikuttamaan tähän. Lisäksi olen vuorotyössä, mutta minun pirtaan se sopii. Nukun mielelläni joinain päivinä pidempään ja viikonloppuvuoron jälkeen ehtii vielä ihan hyvin tehdä vaikka mitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet löytänyt mukavan työn! Se on elämässä tärkeää. Sain tänään kuulla saaneeni uuden työn. Se tarkoittaa jättimäisiä muutoksia kaikilla elämän osa-alueilla, ja jännittää ihan sikana. Haikeaa myös jättää nykyinen duuni ja kaikki ihmiset.. olen ollut heidän kanssa enemmän kuin perheeni kanssa viime vuodet.

   Poista
  2. Valtavasti onnitteluja uudesta työstä!!! Tarkoittaako tämä nyt muuttoa miehen luokse? :)

   Poista
  3. Kiitos Ananas :) Kyllä tarkoittaa, uusi yhteinen pikkuasunto haussa. Edullisuus on tärkein kriteeri tällä hetkellä. Jännittää sekin, että miten taas totutaan yhteisasumiseen ja siivouksesta riitelyyn :D

   Poista
  4. Kiitos <3 Yli puoli vuotta tässä vierähtikin jo erillään.

   Poista
 4. En muista oliks sulla omistusasuntoa, osan koroista saa vähentää verotuksessa jotenka veroprosentti olisi hiukan pienempi.

  Olen samaa mieltä että kulut pitäisi yrittää pitää minimissä jos haluaa rahaa säästöön. Silti olen edelleen sitä mieltä että moni nainen käyttää liikaa rahaa vaatteisiin/asusteisiin, oli edustustehtäviä tai ei =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan vuokralla asun toistaiseksi.. Olisi kiva Osinkokungas kuulla sinun garderoobistasi, en muista olitko jo siitä kirjoitellutkin. En usko, että jos näkisit kaappini, pitäisit sitä liiallisena määränä, mutta eihän sitä tiedä :)

   Poista
 5. Säästöprosentti on nimenomaan se mikä ratkaisee rahallisen turvan ja hyvinvoinnin. Ei 10k€ kuukausituloista ole apua jos menot ovat 9500€, mutta jos kahden tonnin tuloista jää 1500€ säästöön niin voi sanoa jo, että menee hyvin :)

  Lisäilen blogisi lukuluetteloon, hyvää tekstiä näyttää syntyvän koko ajan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun vierailit ja toivottavasti jatkossakin löytyy kiinnostavia aiheita. Kunpa vain saisin itseäni niskasta kiinni ja kuluseurantaakin harjoitettua, niin säästöprosenttiakin pääsisin vertailemaan.

   Poista