tiistai 29. maaliskuuta 2016

Penninvenytystä

Nyt on pakko laittaa rahahanat kiinni ja sissiasenne kehiin! 

Huomasin tuossa verkkopankeissa vieraillessani, että 10 päivää seuraavaan palkkapäivään ja budjetoitu kulutusraha ~250€ on jo käytetty. Olen myynyt kaikenlaista pientä muuton alta ja projekti jatkuu. Olen myös ostanut yhden kodinkoneen ja lennot kaverin polttareihin. Tällä viikolla on luvassa iso eläinlääkärilasku, jonka tarkkaa summaa en vielä tiedä. En tule saamaan lomarahoja vanhasta työpaikasta (työehtosopimuskohtainen juttu, kannattaa tarkistaa omasta työpaikasta), joten loppupalkka ei ole mikään järjettömän suuri. Enkä vielä tiedä milloin uuden työn ensimmäinen palkkapäivä koittaa. Uutta asuntoa ei ole vielä lyöty lukkoon, joten vuokrakuluja tai takuuvuokraa ei ole tiedossa. Muutto maksaa joka tapauksessa muutaman satasen.

Nyt olisi tarkoitus sinnitellä seuraavaan palkkapäivään asti mahdollisimman pihisti. Lompakosta löytyy lounassetelejä ja 20,30 €. Kaapitkin pitää syödä tyhjäksi. 

Kulkupeli pitää vaihtaa fillariin ja ruokailuja suunnitella. Sinnikkyyttä vaativa tilanne tuntuu innostavalta, ja myös jopa viikonlopun osalta mahdolliselta. Kaapista löytyy myös muutama palautuspullo ja säästöpossussakin jotain kilisee. Ai että kun tällainen "leikkimielinen" sinnittely tuntuukin hauskalta kokeilulta. Ja ei tässä sinänsä mitään leikkimielistä pitäisi ollakaan, kun säästöjä ei olisi tarkoitus jatkuvasti käyttää vaan kasvattaa. 

Onko teillä lukijoilla usein "tiukkoja" tilanteita taloudellisesti tai haastatteko itseänne pärjäämään oikeasti jollain pikkubudjetilla? 

p.s. kasvismakaronilaatikkoa ja peruna-currya kokkaillaan kaapin antimista loppuviikolla, jos kaipaatte edullisia reseptejä

10 kommenttia:

 1. Joskus on tiukkaa haluamattakin, mutta välillä pidetään kyllä sellaisia kaappien tyhjäksi syöminen -kausia.
  Taloustilille siirretään tietty määrä rahaa kuussa, mutta jos on liian usein käyty ravintolassa tai muuten kulutettu ns. ylimääräistä, on vaihtoehtona joko pihistely tai lisärahan siirtäminen ko. tilille.

  Toisaalta taas itseni haastan välillä lisäsäästön toiveissa ja jätän kuluttamatta ne kulutusrahani ja sinnittelen siis ihan minimillä. Niinkuin nyt, palkkapäivään 10 päivää ja rahaa käyttämättä 150 €, mutta kun en vaan haluaisi käyttää niitä mihinkään. Ton suuruinen ns. ylimääräinen säästö kun on jo ihan kiva.

  Tsemppiä siis ennen muuttoa ja mielikuvituksellista ruokailua. Oudoista yhdistelmistä löytyy välillä jotain tosi hyvää ja yllättävää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun jaoit kokemuksiasi! Paljonko sinulla muuten on tuo taloustilin kuukausibudjetti ja montako ruokailijaa sen varassa elää? Olen itse miettinyt, että pitäiskö vaan luopua ruokakulujen seurannasta kokonaan ja siirtää aina runsaasti rahaa taloustilille, mutta ehkä vasta etsin sopivaa budjettia.

   Poista
  2. Kuukausibudjetti on 670 euroa,josta tosin maksetaan myös sähkölasku n. 90€/3 kk, kotivakuutus+molempien tapaturma ja matkavakuutukset 2 krt/vuosi ja lisäksi vielä yhteiset mökki- ja työmatkabensat 60-100 €/kk.

   Samalla summalla ollaan menty eteenpäin suunnilleen viimeiset neljä vuotta ja taloudessa kaksi aikuista. Summa riittää pääsääntöisesti aina kaikkeen tarvittavaan, eli ruokaan, pieniin kodin muihin ostoksiin, yhteisesti hankittaviin lahjoihin ja satunnaisiin ravintolakäynteihin.

   Jos on törsätty, niin pihistellään viikko ja vältytään lisärahan siirtämiseltä :)

   Poista
 2. Kohta kun alat tienaamaan enemmän niin säästämistä ei tarvitse niin edes miettiä. Raha vaan jää itsestään säästöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulojen lisäys on niin marginaalinen, että ei se sinänsä hirveästi näy missään. Mutta kulujen pieneneminen mahdollisesti kyllä :) Vaikea vain arvioida vielä tulevaa.

   Poista
 3. Minäkin elin tämän kuun tiukalla budjetilla. 400€ piti riittää n. kolmeksi viikoksi minulle ja tytölle. Tästä summasta piti vielä ostaa bensat työmatkoille (n. 60€/viikko). Eli kahdelle ihmiselle rahaa oli n. 73€/viikko.

  Aika hyvin onnistuttiin. Havaitsin, että parhaiten säästää, kun ei käy kaupassa. Silloin ei tule tehtyä herkku- ja turhakeostoksia vaan kaapista/pakkasesta kaivetaan, mitä löytyy. Kävin noin kaksi kertaa viikossa ostamassa lidlistä isommat ostokset, n. 30€/kerta. Lidlistä tällä rahalla saa jo kaksi kassillista ruokaa :)

  Zemppiä! Toivottelee: Ananas
  Yksinhuoltajan selviytymisopas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan, kun nyt mietin niin aika hyvin tuolla rahalla pärjäsi. Että ehkä tuo ei nyt niin kovin tiukka budjetti ollutkaan... hups. :)

   Poista
  2. Niinpä :) Suunnitelmallisuus on kaiken a ja o. Itse ainakin tartun helposti kalliiseen herkkurahkapurkkiin ja mielitekoherkkuihin ja valmisruokiin, jos en ole päättänyt etukäteen mitä ruokaa teen.

   Poista
 4. Meillä mennään tiukkoina aikoina hernekeitolla. 0,59€/purkki ja riittää minulle ja lapsille, kahdesta purkista neljälle. Ja ne puuropäivät pelastavat! Itselläni maaliskuu on tehnyt todella tiukkaa: 80€/vko ruokaan koko perheelle. Tämän viikon budjetti meni eilen ruokakauppaan, mutta onneksi on jo keskiviikko ja pakastimesta löytyy... maitoon joutunee uhraamaan vielä muutaman euron.
  Toisinaan tiukat viikot ovat jopa positiivinen "haaste", mutta jatkuvina repivät kyllä hermoja :(

  VastaaPoista
 5. Pihistely on hauskaa ja jopa koukuttavaa, kun sen voi tehdä vapaaehtoisesti : ) Meidän perheeseen kuuluu 2 aikuista ja 3 lasta ja ruokamenot on 600 euroa kuukaudessa. Tähän sisältyy siis ruuat, pesuaineet, paperit. Molemmat aikuiset syömme myös päivisin töissä omia ruokia. En koe, että olisimme pihistelleet ruuassa, varmasti voisi säästää paljonkin esim. tekemällä leivän itse. Toki emme myös osta sitä kalleinta vaihtoehtoa kaupasta.

  Itse olen valitettavan huono säästämään, mutta koen, että rahan säästäminen jossakin pakollisessa hankinnoissa on kiva hyödyntää sitten johonkin muuhun esim. sisustusostoksiin tai elämyksiin. Pikkuhiljaa kyllä yritän aloitella säästämistä, mutta jostakin kumman syystä kun rahaa alkaa kertyä tulee tai vain teen jonkin isomman hankinnan.

  Monta vuotta olen jo huomannut, että en saa juurikaan "kiksejä" ostamalla kaupasta uutta tavaraa normihinnalla. Päinvastoin se ahdistaa. Kun löydän jotakin tarpeellista tai vaikka vain kivaa ja kaunista kirpparilta muutamalla eurolla niin tulen todella iloiseksi. Lapsillekin etskiskelen aina ensin kirpparilta ennen kuin kaupasta uutta. Monesti löytää merkkituotteita ja ok kuntoisia pilkkahinnalla. Hyvin kelpaa meillä jo teineille.

  Muutenkin olen todennut, että materia on vain materiaa. Mitään ylimääräistä en halua nurkkiini kerätä. Helpottaa siivousta ja pitää päänkin "selvempänä".

  Kiva blogi sulla, vasta hetki sitten tänne löysin. Talousasioihin liittyvät blogit ovat mieleeni!

  T. Siru

  VastaaPoista