tiistai 17. toukokuuta 2016

Terveydenhoito- ja sairausmenoja

Terveys ei ole itsestään selvää tai sen ylläpitäminen ilmaista. Sairastamisesta puhumattakaan. 

Maaliskuun lopussa kävin julkisella puolella hammaslääkärissä, ja onnekseni mitään toimenpiteitä ei tarvinnut tehdä. Laskukin jäi vaivaiseen 31,80 euroon, ja sen eräpäivä on vasta tulossa. YTHS:llä aikanaan muovattu purentakisko tai -koje pitää leukalihakseni kunnossa edelleen, enkä siitäkään joutunut juuri mitään pulittamaan (jos edes mitään). 

Viime viikolla päänsärky vaati lääkettä, ja sainkin ystävällisesti naapurin kaverilta tabletin. Lääkekaappini puutteellisuutta korjatakseni kävin täydentämässä varastoja apteekissa. Hankin koirille punkkikarkotteet, desinfiointiainetta, vitamiineja, aurinkosuojavoidetta (ehdin jo kerran palaa..), laastareja ja sen sellaista. Loppulasku oli n. 70€.

Noh, yksi todella terve päivä oli välissä kunnes tarttuva oksennus- ja kuumetauti iski. N. 7-8 tuntia myöhemmin tauti vei myös poikakaverini petiin samankaltaisin oirein. Onneksi kämppiksemme haki meille sopivaa lääkettä ja saimme muutakin apua. Täytyy sanoa, että voimat olivat kovassa kuumeessa kyllä niin poissa, etten yksin olisi jaksanut juoda riittävästi saati hankkia oikeita lääkkeitä. Lääkekulut onneksi aika maltilliset, eli tässä tapauksessa n. 8€ yhteensä sekä minun että puolison osalta. 

Minulle on 1,5 vuotta sitten asennettu 3 vuotta toimiva ehkäisyimplantti, joka on sopinut itselleni hyvin. Hinta oli n. 270 €, eli tuntuva investointi, mutta toisaalta niin huoleton ja elämänlaatua parantava. Se piti myös "naistenvaivat" poissa pitkään, mutta nekin ovat nyt palanneet. Näistä vaivoista joutuu muuten joka kuukausi pulittamaan n. 10€ kuukautissuojiin. Ei kenenkään budjetti tähän kaadu, mutta kovin sukupuolisidonnainen kustannus on kyseessä...

Vaikka joudun nyt olemaan useamman päivän poissa töistä (tätä virusta en voi tartuttaa eteenpäin, työpaikalla mm. raskaana olevia naisia) niin järjestelmämme on onneksi sen verran hyvä, että ilman tuloja en näitäkään päiviä joudu olemaan. 

Ja lykky siinäkin, että työsuhteeni ansiosta pääsen terveystarkastukseen aivan tuota pikaa! 

Sairauskuluja ei voi ennakoida, mutta terveydenhoitomenoja voi. Miten te muut olette varautuneet sairauskuluihin tai hoidatte terveyttänne?

Jokaisesta taloudesta pitäisi löytyä seuraavia tarvikkeita:
-tavalliset haavanhoitovälineet ja sidostarpeet
-kuumemittari, kipulääkkeitä eri tyyppisiä
-säilykeruokaa, vichyä ja jotain vastaavaa syömistä sellaista päivää varten kun et pysty mihinkään
-aurinkosuojavoiteet
-hampaidenhoitovälineet
-asunnon desinfiointivälineet esim. virustaudin kurissa pitämiseen

Tänään kun voimat olivat sen verran palautuneet, kävin tarkistamassa verkkopankin: 575€ edellisen asunnon takuuvuokrasta palautui tililleni!! Massikeisari fiilis :D...

Pahoittelen, että blogista on tullut näin päiväkirjamainen, mutta koen tämän erittäin tarpeellisena.10 kommenttia:

 1. Päiväkirjamaisuus ei haittaa ollenkaan, näitä on kiva lukea :) Sitä paitsi jokainen saa pitää just sellaista blogia kuin haluaa.

  Onpa ärhäkkä tauti! Toivottavasti voit pian jo paremmin.

  Oon niin tottunut siihen, että perhe ja ystävät on lähellä joten varautuminen kotona on aika heikkoa. Särkylääkettä pitää aina olla ja koiralle on lääkekaapissa jotain perusjuttuja (punkki- ja loiskarkotteet, canikur ripulia varten, joku sidos haavoja varten). Reissuun lähtiessä noita tulee sitten katsottua paljon tarkemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, nyt ollaan jo lähes terveen puolella ja jaksaa tuijotella näyttöäkin ja kävellä lyhyitä matkoja :)

   Sairastapauksissa on kyllä totta, että tarvikkeita tärkeämpääkin usein on muiden apu ja läsnäolo. Itse olen tottunut asustamaan kaukana perheestä ja lähinnä poikakaveriin tukeutuen, joten kun hän on poissa, pitää pärjätä pääosin itsekseen.

   Poista
 2. Meillä on varauduttu sairauskuluihin vakuutuksilla. Minä ja lapset olemme aika "raskaasti" vakuutettuja. Lapsilla on lapsivakuutukset, jotka kattavat yksityislääkärikuluja. Ja itselläni myös sairaskulu- ja henkivakuutukset. Kyllähän näihin rahaa menee, mutta koen saavani näistä myös mielenrauhaa. Jos iskee joku tauti, ei tarvitse mennä terveyskeskukseen jonottamaan kipeän lapsen kanssa tuntikausiksi. Vaan voin varata esim netistä varan yksityiselle lääkärille, ja saan osan hoitokuluista takaisin vakuutuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vakuutus- ja työterveysasiat tosiaan jakaa kansaa kahtia. Mutta kyllä se arkea vaan helpottaa + pääsee heti erikoislääkäripalvelujen pariin kun julkisella pitää kulkea byrokratian portaita.

   Poista
 3. Hyvä aihe postaukselle! Minua ainakaan ei haittaa päiväkirjamaisuus, päin vastoin. Jäin uteliaana miettimään, mitä lääkkeitä vatsatautia vastaan on olemassa? Meillä se on aina vain kärsitty lääkkeettä, kun tabletit ei edes pysy mahassa.

  Voimia ja pikaista parantumista!

  T: Ananas
  Yksinhuoltajan selviytymisopas
  http://neljajalkaamaassa.blogspot.fi

  VastaaPoista
 4. Vakkarilukija ilmoittautuu. Minulla ei vain ole mitään tiliä, jonka kautta seurata tai kommentoida blogeja, joten tämä on ensimmäinen kommentointiyritykseni. Ensinnäkin, paranemisia! Toisekseen, suosittelen kuukupin hankkimista. Edullinen ja ekologinen vaihtoehto ja mielestäni myös ehdottomasti miellyttävin ja kätevin käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku kuppi löytyykin, mutta en ole koskaan oppinut sitä käyttämään. Sen sijaan sain kerran vti-tulehduksen kun yritin käyttää, joten lisäsi vain kustannuksia. Pelkään että se "pettää", mutta kai voisi vielä harjoitella..

   Poista
 5. Suomessa on merkittävä kahtiajako terveydenhuollossa - ne, joilla on hyvä työterveyshuolto, eivät juuri tarvitse sairaskuluvakuutuksia. Työterveyteen pääsee yleensä saman tien pientenkin vaivojen takia ja vakavammat hoidetaan kuitenkin julkisissa sairaaloissa.

  Ainoa mihin työterveyshuolto ei yleensä yllä, on hammashoito. Opiskelijana sai nauttia YTHS:n edullisista palveluista, mutta nyt työssäkäyvänä hammashuolto on selvästi isoin terveysmenoerä.

  Lapselle tosin otettiin aikoinaan sairaskuluvakuutus ja se on ollut ihan kätevä. Toisaalta nyt isompana ei enää sairastele niin paljon, harkitaan vakuutuksesta luopumista kun siirtyy kouluterveydenhuollon piiriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaan tapaan olen päätellyt tuon sairaskuluvakuutuksen eli en ole sitä ottanut. Isot ja vakavat jutut menee kuitenkin julkisella hoidettavaksi, ja muuten on työterveyshuolto käytettävissä.

   Poista
 6. Itselläni on nyt työn alla tuo ensiapu- ja lääkekaapin ajantasalle laittaminen. Toisella lapsista on vakuutus. Käymme yksityisellä ilman vakuutustakin jos on vakavampaa aihetta, he laittavat kyllä hoitoon julkiselle ja hoito on hyvää. julkisella se hoitoon pääseminen on ollut meillä se vaikeus ei niinkään hoidon laatu.

  VastaaPoista