maanantai 2. toukokuuta 2016

Naisellista elämää budjettinäkökulmasta

Kuten monet teistä ovatkin huomanneet, kriiseilen jonkin verran ulkonäköasioiden ja säästäväisyyden välimaastossa. Joitakin asioita olen jo matkallani oivaltanut, ja siksi ajattelin jakaa ajatuksiani tältä saralta. Tämä ehkä koskettaa enimmäkseen naisia, mutta mieslukijoille vinkiksi, että voi koettaa ohjata puolison mahdollisesti hillitöntä kulutuskäyttäytymistä ;)

Vaatteet
Mieti tarkkaan, minkälaisia vaatteita todella tarvitset arjessasi. Tee elämästäsi helppoa, ja hanki esim. alusvaatteita, sukkia ja aluspaitoja riittävästi (mukavia ja laadukkaita saa edullisestikin), että selviät arjen kiireissä päivästä toiseen.

Siistimmät työvaatteet (jos työsi niitä vaatii) osta uutena, jotta saat niille riittävästi käyttöikää. Kysy kuitenkin kaupassa hoito-ohjeet ja tiedustele, kuinka kauan vaate kestää käyttöä. Aletaan yhdessä vaatimaan kestoa ja laatua!! Esim. kauluspaitoja ja muodin uusimpia paitoja saa kyllä hyvin kirppariltakin, esim. silkkiset materiaalit tai puuvilla usein pysyvät täysin uudenveroisina ja hinta on muutamia euroja.

Luovu ajatuksesta shoppailla lomamatkoilla ja vapaa-ajalla - keksit varmasti parempaakin tekemistä! Kun itse oivalsin tämän, olen voinut reissata stressaamatta pienellä budjetilla, ja todella oppia rentoutumaan. Ostoskeskukset EIVÄT ole rentouttavia paikkoja. Jos taas olet shoppailua rakastava daami, nautit varmasti kirpputorien ja vintageliikkeiden valikoiman yllättävyydestä. Lisäksi kirppikseltä ostelua voi ja pitääkin harrastaa tarpeeksi usein, jotta löytää juuri itselleen parhaat myyntiartikkelit. Älä kuitenkaan hulluttele kirppikselläkään, eli hintatietoisuus kannattaa muistaa ja älä osta skeidaa. Epäilyttävän työvoiman käyttäminen vaatetuotannossa vaan kukoistaa enemmän, jos shop-a-holicit voivat ostaa uutuudet henkkamaukasta ja viikon jälkeen kuljettaa ne jatkuvasti pystyssä olevalle kirpparipöydälleen.

Erilaiset nettikirppikset esim. FB:ssä ovat täynnä hyviä löytöjä, ja jos omalta paikkakunnaltasi ei vielä sellaista löydy, perusta oma! Itse nautin, kun saan kesäpäivänä fillaroida kirpputoreja läpi. Oma taktiikkani on nopea, eli kävelen reippaasti käytävät läpi ja bongaan miellyttäviä kuoseja, merkkejä tai siistejä pöytiä. Ostan lähinnä vain merkkituotteita, joista tietää, että ne kestävät käyttöä. Erityisvinkkinä merkkitakkeja (myös urheilu) löytyy aina edullisesti hyvässä kunnossa!


Kosmetiikka
Olemme vahvasti mainonnan uhreja ja sorrumme erilaisiin kauneutta lisääviin keinotekoisiin lupauksiin. Itse teininä meikkailin urakalla, mutta nyt kolmeakymppiä lähestyessä siisti ja nopea arkimeikki on tärkein. Ihosta huolehtiminen on tärkeää myös ikääntymisen kannalta. Hullun kalliisiin "tieteellisiin" tuotteisiin ei kannata langeta, sillä ihon hyvinvoinnin kannalta tärkeämpää ovat muut elintavat. Ongelmaihoisen kannattaa etsiä sopivia tuotteita ja käyttää niitä säästeliäästi. Voin ilokseni kertoa löytäneeni kuivalle ja erittäin herkälle iholle sopivan edullisen tuotesarjan kotimaiselta Herbinalta! Täysin Estelle&Thildin veroinen puhdistusvaahto maksoi alle 10 € ja mahtavan tunteen jättävä kosteusvoide ehkä 6 €. Myös kosteuttava naamio toimii (se taisi olla myöskin n. 6 €)!
Ihon kuorinnassa käytän oliiviöljyn ja suolan sekoitusta. Iholle voi käyttää myös esim. kookosöljyä, jonka väitetään toimivan myös aavistuksen uv-suojaavana voiteena. Deodorantti on arjen pelastus ja siitä olen valmis maksamaan n.6€ saadakseni riittoisan ja toimivan version. Nyt kun en enää matkusta joka viikko, tarvitsen kaikkia tuotteita vain yhdet, ja yritän käyttää aina jokaisen loppuun ennen uuden hankkimista. Kokeile joskus elää vaikka viikko ilman kun joku tuote kylppäristä loppuu, niin tiedät, kuinka välttämätön se todella sinulle on.

Hiukset
Useimmilla meistä on luonnostaan meille parhaiten sopiva hiusväri. Itselläni on ollut kaikki mahdolliset värit, mutta nyt viimeiset ehkä 5 vuotta oma väri, joka onneksi on ihan tyylikäs ja vaihtelee auringonpolttamien raitojen vuoksi. Kampaajalla värjääminen ja leikkaaminen maksaa 90-300€, joten mistään säästönäpertelystä tässä ei enää ole kysymys. Itselläni on leikkuu maksanut viime kerroilla 49€, ja olen nyt kasvattamassa pitempää mallia, joten leikkausväli harvenee taas.
Jos koet välttämättömänä hiusten värjäyksen, mutta haluat säästää rahaa, pyri kohti luonnollisempaa väriä tai raidoitusta jolloin tyvikasvu ei näy tai häiritse niin nopeasti.

Kengät ja laukut
Suomen neljässä vuoden ajassa säänkestävät kengät ovat tärkeät. Heppoisilla kertakäyttökengillä ei pärjää edes yhtä talvea läpi. Kengissäkin tiedustele myyjältä käytönkestävyysoletuksia ja hoito-ohjeita. Nahkakenkiä kannattaa hankkia useita pareja, jolloin niitä hoitamalla ja vaihtamalla pidennät niiden käyttöikää. Itse käytin nahkanilkkureita kolme talvea päivittäin, kunnes vetoketjut hajosivat. Käyttöikää olisi varmasti löytynyt lisää, jos olisin vaihdellut käyttöparia ja antanut nahan kuivahtaa.
Juhlakenkiä voi ehkä uskaltaa ostaa kirppiksiltäkin, mutta laadukkaat perusmallin korkkarit muutamassa värissä kopistelevat pitkälle monissa tilaisuuksissa ;). Mustat perus korkkarit käyvät mihin tahansa juhliin. Laukku kannattaa hommata samassa sävyssä kuin kengät. Nahka on jälleen hyvä asia, mutta merkistä ei kannata maksaa satasia. Itselläni ainakin laukut ovat niin kovalla käytöllä, että kulumista tapahtuu.

Juhlat
Uskallatko käyttää samaa juhla-asua eri tilaisuuksissa? Miehillä tämä on helppoa, mutta naisia jostain syystä ahdistaa käyttää samaa asua peräkkäin. Itse olen käyttänyt ylioppilasmekkoani (klassikkomerkki, materiaali puuvillaa) useissa juhlissa myöhemminkin (edellyttää tietenkin myös samassa koossa pysymistä). Ostamalla riittävän monikäyttöisen ja itseä miellyttävän mekon pärjäät pitkälle! Pikkumustalla mekolla kuittaa ihan älyttömän laajan skaalan tilaisuuksia, jos nyt ei ihan kesähäitä kuitenkaan. Älä siis turhaa säästele liikoja juhla-asun valinnassa, joskin mielikuvitusta ja kirppiksiä kannattaa hyödyntää.


11 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus :) Olen niin samaa mieltä. Varsinkin kengissä se, että pitäytyy klassisissa malleissa, ostaa laadukkaat nahkakengät ja huoltaa niitä = järkevää, silloin saa monta vuotta kestävät hyvät kengät. Se on myös lopulta ekologisempaa ostaa yhdet vähän paremmat/laadukkaammat (ja ehkä kalliimmat) vs monet halpakengät, jotka hajoavat heti ja heitetään roskiin & ostetaan taas uudet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri. Muistaakseni joku miesbloggarikin on kirjoittanut ja laskenut auki nahkakenkien todellista hintaa käyttövuosille (olisiko ollut Saituri). Ja todella jos satasen kenkiä pystyy käyttämään edes 3-5 vuotta tai jopa pidempäänkin tyylistä tinkimättä, voisin kutsua sitä elämänlaatua parantavaksi sijoitukseksi :)

   Poista
 2. Ihan totta! Hyvä pikkumusta ja mustat peruskorkkarit kattaa niin monta tilaisuutta. Vielä kun löytäisin jonkun kivan mekon kuittaamaan nuo muut (esim. juuri ne kaikki juhlat kesäisin kuten rippijuhlat, lakkiaiset ja häät). Maksan mieluummin vaikka monta sataa hyvästä mekosta jota voin sitten käyttää usein ja joka tuottaa iloa, kuin että ostaisin jonkun huonolaatuisen joka ei sitten kestäkään eikä edes istuisi niin hyvin.

  Hiuksia olen raaskinut värjätä vain ulkomailla asuessa ;) Etelä-Afrikassa leikkaus+väri tosi hyvällä kampaajalla maksoi 40 euroa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että vielä löytyy meitä samanhenkisiä naisia, jotka eivät elä shoppaillakseen. Nykyään tuntuu, että useimmat 5-65 vuotiaat törsäävät kaiken maailman vaatteisiin, sisustukseen ja muuhun tilpehööriin.

   Poista
 3. Mä olen vuosia etsinyt lisää tapoja säästää juuri näissä kategorioissa. Vuosi sitten kun nuukailin Australiaa varten pari kuukautta kaikessa, äidyin ihan hurjaksi ja aloin värjäämään ja leikkaamaan itse tukkani. Purkkiväri oli luojan kiitos tismalleen oikea sävy ja maksaa 9,60€ kuussa. Itseleikattu fleda kuulostaa aikamoiselta, mutta mulla on onneksi niin tuuhea ja elävä tukka, että siinä ei näy, jos leikkausjälki on himpusti epätasainen. Mutta nyt tein läpimurron ja löysin freelancer-kampaajan, joka tulee leikkaamaan hiukset kotiin 20 eurolla. Ja vielä kerroksittain!
  Kirppikselle kun pääsisi vielä kollaamaan. Sinnekin varaan yleensä tietyn summan, jota ei saa ylittää.
  Kengät on mun murheenkryyni. Olen niin tottunut siihen etteivät ne kestä vuotta paria kauempaa, joten mieli taipuu hirveän huonosti ostamaan kalliita ja laadukkaita popoja. Tällä saralla jatkan harjoituksia, koska tiedostan, ettei köyhän kannata ostaa halpaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kenkäasia on kyllä hankala! Olen kuluttanut alle 50€ lenkkarit parissa kuukaudessa ja yli 100€ lenkkarit parissa päivässä. Nahkakenkien olen "odottanut maagisesti kestävän" kuitenkaan antamatta niiden levähtää ja kuivua välillä riittävästi. Nahan huoltovälikin aina välillä meinaa jäädä pitkäksi. Toivottavasti löydät hyviä lähialueesi kirpputoreja!

   Poista
 4. Hyvää tekstiä. Meillä suurimmat kinastelun aiheet on nimenomaan avokin suhteellisen höveli rahankäyttö vaateostoksilla. Omat vaatteeni mahtuvat neljään elfakoriin ja kahteen lipaston laatikolliseen kun toisella on neljä lipaston laatikkoa ja kymmenen elfakoria täpöten täynnä. En uskalla enää edes pesun jälkeen alkaa ahtamaan toisen vaatteita noihin koreihin koska niillä on tietty järjestys jonka sotkisin kuitenkin kun koitan änkeä niitä paikalleen, jätän mieluummin vaatteet viikattuna sängynreunalle vinkiksi :D

  Muutaman kympin kenkälipsuttimia ilmestyy eteiseen säännöllisesti "kun vanhat olivat rikki ja nää sai niin halvalla". Työ jossa joutuu kävelemään paljon ei todellakaan suosi noita halpoja kenkiä ja kun toinen ei tajua, että kannattaisi kerrankin laittaa se satanen ja harkita mitkä kengät ostaa jotta saa varmasti hyvät, ristiriitahan siinä on valmis minun pääkopassani.

  Itse kun tyypillisenä miehenä uusin yhdet kengät vuodessa tai kahdessa neljän kokonaisparin arsenaalista (sis. saappaat ja lenkkarit, ei työn vaatimia turvakenkiä), ja paidan jos kaikki vanhat on koi syönyt tai farkut silloin tällöin kun miehiset lisäkkeet melkein vilkkuu haaroihin kuluneista rei'istä, niin en voi oikein samaistua naisen tilanteeseen joka tarvitsee parikymmentä samanlaista toppia joita erottaa toisistaan vain väri :D Mutta yritys sopeutumiseen on kova, joitakin asioita voi hyväksyä vaikkei niitä voikkaan ymmärtää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saahan vaatteista ja laittautumisesta nauttiakin, kunhan se ei ole pääsisältö tai estä esimerkiksi lähtemästä pitämään hauskaa (kun ei nyt ole sopivaa asua päällä tai omistuksessa). Voisithan hienovaraisesti ohjata esim. noissa kenkävalinnoissa pitämään budjettia tai järkeä. Esim. että vuodessa kenkiin saa mennä yht. 150€ joten mieti tarkkaan mitä hankit :)

   Poista
 5. Itse olen viime aikoina käyttänyt pääosin nimenomaan markettikosmetiikkaa. Käyttäisin mieluusti luomukosmetiikkaa, jos se olisi yhtä toimivaa, mutta usein se vaan ei ole. En ole esimerkiksi löytänyt kasvoputsaria, joka löisi laudalta Neutrogenan greippiputsarin ja Nivean tuotteet ovat olleet ihan ok kasvojen ja vartalon iholle. Shampoista käytössä on suomalainen XZ. Markettikosmetiikka on myös sen verran edullista, että se mahtuu kuukausiruokabudjettiin, enkä joudu ostamaan niitä kuukausittaisesta käyttörahasta. Tässä kuussa on tosin taas Madaran -40% päivä ja saatan sortua tilaamaan sieltä jotain, vaikka kaikki Madaralta testaamani tuotteet ovat olleen joko ok tai välttäviä.

  Tuo on ihan totta, että hyvät kengät kestävät, mutta siitä huolimatta sorruin ostamaan nyt halpistennarit. Kun kuukausittainen käyttörahabudjetti (tai "höpöraha") on sata euroa, niin kunnon tennarit nielaisisivat sen käytännössä kokonaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Madaralta ostin myös itse jonkun tuotteen eikä se ainakaan ollut minun ihotyypilleni sopiva voide. Käytin sen kuitenkin. Ite käytän myös suomalaisia edullisia shampoita, joissa ei ole silikonia tms. "haitallisuuksia". Toisaalta parin kympin tennarit saattavat toimia ihan hyvin pari kesää, eikä niitä tarvitse yhtään hoitaa, joten ajavat asiansa. Saat hyvien kenkien hinnalla viisi paria näitä :)

   Poista