tiistai 31. toukokuuta 2016

Toukokuun kirjanpitoa

Toukokuu on pian ohi ja nyt on aika tehdä tilinpäätöstä.
Kuten yleensäkin alkukuu meni palkkapäivään asti hyvin tsempaten ja kaksi viimeistä viikkoa olivat puhdasta arjesta selviytymistä, eikä rahanmeno todellakaan ollut päällimmäisenä mielessä. Olin sairaana poissa töistä joitakin päiviä ja puolikuntoisena sitten 1,5 viikkoa siihen päälle. Lisäksi oli työmatkaa (jouduin ostamaan lentokentältä huippukalliita juomista ja syömistä, nenäliinoja ym.) ja vapaa-ajan matkaa ystävän polttareihin ja muutto! Tätä kirjoittaessani istun siis vihdoin uuden asuntomme uudella sohvalla. Väliaikainen asumismuoto solussa oli ihan mukava mutta pidemmän päälle hankala. Säästi siinä kyllä mukavasti rahaa.

Sen verran fiksuja valintoja tässä muuttohässäkässäkin tuli kuitenkin tehtyä, että ostimme edellisiltä asukkailta joitakin huonekaluja (peiliä, valaisimia, hyllyä, työpöytiä, sälekaihtimia) edullisesti, löysin nettikirpparilta hyvät verhot 3€:lla, löysimme keittiön pöydän ilmaiseksi roskiksesta (kunnostustarvikkeet n. 50€) ja Tori.fi:stä mielestäni uuden veroinen sohva 90€:lla. Muutto tehtiin itse, peräkärry lainattiin, varastointi tehtiin omissa ja ystävien häkkivarastoissa ilmaiseksi ja lisäpahvilaatikoita lainattiin. Vielä pitäisi hankkia tuoleja, vaatehuoneen säilytysjärjestelmä, astianpesukone ja jotain pientä esimerkiksi taulujen kiinnittämistä varten ja joku kukkanen parvekkeelle.

Auto perhana meni taas hajoamaan, mutta ihmeen kaupalla se saatiin edullisesti korjattua (170€).
Tilasin ystävän häihin mekon, mutta se oli liian pieni. Verkkokaupan palautussysteemin vuoksi olen nyt maksanut kahdesta mekosta (yht. 140€) ja minulla ei ole tällä hetkellä yhtään mekkoa.. Odotan jos vanhasta saisi palautuksen ja oikea mekko löytäisi tiensä luokseni. Toivottavasti näin käy enkä joudu riitelemään verkkokaupan kanssa.

Kuluseurantasysteemini ei ole riittävän kehittynyt, mutta tein karkeaa arviota menoista exceliin ja graafiksi asti. Olen kirjannut lähes päivittäin kulujani exceliin ja tarkistelen niitä mobiilipankista. Osa kustannuksista jaetaan kumppanin kanssa ja osa maksellaan ristiin. Nyt näen, että luodakseni mitään kategorioita, tulisi menot jo ostohetkellä viedä suoraan kategorioihin. Nyt olen vain kirjannut menoja per päivä ja niitäkin yhteenlaskulla ja heppoisella "avaustekstillä".

Palkkapäivänä asetin kunnianhimoisen tavoitteen säästää 40% tuloistani. Laitoin tätä vastaavan summan säästöön heti ja sain myös vanhan asuntoni takuuvuokran palautuksen. Nyt palkkapäivään on edelleen miltei pari viikkoa ja ostotarpeita olisi, joten saa nähdä miten käy. Sain toki myös todella ison palkan, kun sain 1,5 kk palkat kerralla.

Väliaikaisasuminen toi myös omat haasteensa ja en ole saanut vielä laskua täydennyskoulutukseeni liittyen. Muistin onneksi laittaa uutta osoitetta sinne tiedoksi, eli n. 400 € lasku on sieltä vielä tulossa pikapuoliin. Myös uusi vuokra (n. 270€) tulee maksuun ennen seuraavaa palkkapäivää, eli nämä aiheuttavat sen, että edellisen kuun palkan säästöprosentti ei toteudu, vaikka nämä menot realisoituvatkin vasta kesäkuun puolella..

Vaikka sain elettyä edullisesti periaatteessa, käytännössä menoja on ollut hurjasti. Ja vielä pitää tosiaan pari viikkoa elää ennen seuraavaa palkkapäivääkin. Pitäisi muistaa käydä tsekkaamassa Nordnet ja S-pankin tilit, mutta en ole suoraan sanottuna jaksanut.

Todelliset menot ovat käsitykseni mukaan n. 1400€ + asp 50 + Nordnet 50 + opintolainan lyhennys n. 120. Alkukuu taas pitäisi yrittää nuukailla, ja sitten onkin reissua häihin luvassa. Tänään hankin kesäkausikortin uimahalliin, eli ajattelin kesällä hoitaa lihaskuntoa altaassa. Koko kesän sai 25€:lla ja 3€ meni korttiin jota käyttämällä tuokin hoituu.

Tuloja tässä kuussa oli siis 2650€ (palkka) ja jos tuloiksi voi laskea niin 575 € takuuvuokran palautusta. Olin 3 päivää poissa palkattomasti töistä koulutuksessa. Pitää vielä huomioida, että tässä laskemani työpaikkaruokailut vähennetään vasta ensi kuun palkasta.Toteumat
Työpaikkalounaat 113,4
Lahjat (äitienpäiväkortit) 15
Vuokra 150
Apteekki 69
Harrastukset (koirat 64,90 + uinti 28) 92,9
Lemmikit 60
Sähkölasku 90
Mekkotilaukset 140
Ruokakaupat 176
Vaatetta (koru+paita), bikinit 70
Hammaslääkäri 32
auton vakuutus 70
Huonekaluja 170
Bussi ja junamatkoja 25
Verhot (sisustus) 3
Vakuutuslasku 40
Muuta? Ravintolat ym ???


Tämmöinen kuukausi takana :) Auton vaihto ei tunnu lähestyvän sitten millään ja kesällä reissuja ja muuta kuluerää on taatusti tulossa... Mutta näillä mennään ja katsotaan mitä uskaltaisi asettaa seuraavan kuun säästöprosentiksi, ja pitäisikö ottaa silloin heti kuukausibudjetti käteisenä tai s-pankkiin...4 kommenttia:

 1. Pieni parannusehdotus: myös menojen kokonaissumma olisi hyvä =)

  Aika kiva palkka sulla toukokuussa, oliks toi nyt se sun uus palkka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tekstiin ujutinkin eli n. 1400-1500€ käsittääkseni se oli :) Osa jäi kategoriaan X mikä varmaan sisältää ravintoloita ja käteisen käyttöä ainakin. Palkka oli 1,5kk ajalta vähentäen siitä kolme palkatonta opiskelupäivää.. Ei sentään ihan näin luksuspalkkaa tavalliselta kuukaudelta vielä kerry, ehkä jonain päivänä :)

   Poista
 2. Minä en uskalla varmaan edes tehdä toukokuun loppulaskelmaa (teen kyllä kunhan ennätän). Minun piti säästää toukokuussa, vaikka tiesin, että olen reissussa viikon tai kaksi. Reissu lomani venyy yhtä ja rahaa palaa. Lisäksi autoon tarvitsin korjausta 540 euron edestä, eilen ostin harrastejuttuja (siis ihan ylimääräistä, mutta halusin nämä) noin 300 eurolla. Toukokuun budjettiin olin varannut ylimääräistä toiveikkaana 100 euroa. Ja nyt noilla jo menee 740 euroa yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että muillakin sattuu ja tapahtuu.. Tuntuu vain että joka kuukausi tulee ihan hirveä määrä näitä menoja. Miten sitä opiskelijana pärjäsikin?

   Poista