Aihe on vaivannut minua tulevana asuntosijoittajana jo jonkin aikaa ja nyt bongasin jutun SalkunRakentajan sivuilta.
Logiikka lyhyesti: koska niin valtava määrä suomalaisia vuokralla asuvia ihmisiä saa valtiolta asumistukea -> vuokrataso nousee edullisillakin alueilla herkästi asumistukien avulla "maksimiin". Tai kuten Osmo Soininvaara blogissaan kirjoitti, ne joiden vuokraa maksetaan toimeentulotuella, voivat ottaa 650€/kk suuruisen vuokra-asunnon. Miksipä enää kukaan siis vuokraisi alle tuon?
Moni asuntosijoittaja on jo pidempään hieronut käsiään yhteen tuottoprosentteja laskiessaan ja yhä useampi "tavis" on halukas hankkimaan sijoitusasunnon käyttäen omaa asuinkiinteistöään päävakuutena lainaosuudelle.
Eli veronmaksajien rahat valuvat yksityisten asuntosijoittajien omaisuudeksi. VVO-yhtymä on vastaava pörssinoteerattu julkinen toimija, jonka pääomistajia ovat eläkevakuutusyhtiöt. Sikäli siis VVO:n vuokralainen sentään "petaa omaa eläkettään" asumalla yrityksen omistamassa asunnossa ;)..
Olisi mielenkiintoista löytää lisää dataa asumistuen saajista ja vastaavasti siitä, onko asuntosijoittajien määrä todellakin kasvanut ja minkälaista tahtia. En halua syyllistää tästä hyötyneitä asuntosijoittajia. Enkä väitä, että olisi erityisen helppoa löytää ja ylläpitää tuottavia sijoitusasuntoja, saati nähdä alkupääoman hankkimisen vaiva ja kantaa lainoitusriski (ja riski huonosta vuokralaisesta).
Mutta minua huolestuttaa hintojen vääristyminen ja ihmisten ajautuminen "loukkuun" siitä syystä, että ei voi enää valita esim. asua huonommalla alueella edullisemmin, kun hinnat ovat kaikkialla samoja. Minua huolestuttaa veronmaksajana valtava asumistuen saajien joukko.
Itse olen onnekseni saanut useimmiten asua sellaisissa vuokra-asunnoissa, joissa vuokra on ollut edullisempi kuin vastaavan asunnon laina+yhtiövastike yhteensä. Olen siis asunut kaupungin tai opiskelija-asuntosäätiön asunnoissa. Toki lainaosuuden maksaminen itse olisi tuonut jo muutaman kymppitonnin varallisuuttakin.
Mitä ajattelette tästä? Haluatteko vain päästä hyötymään tilanteesta vai huolestuttaako tilanne yhteiskunnalliselta kannalta?
Suomessa on vaan aivan liian hyvät tuet. Luin jonkun bloggerin tekstin, että yrittäjän asumistuki lasketaan YEL-eläkevakuutuksen summasta eli jos yrittäjänä päätät maksaa vain minimi YEL vakuutusta ja vaikka sinulla on mikä varallisuus ja vaikka saat yritykseltäsi millaista palkaa, asumistuki lasketaan tuon eläkevakuutuksen mukaan. Minusta on outoa, että vaikka saa yritykseltä palkkaa kuukaudessa 10000 euroa niin maksamalla minimi YEL niin saat asumistukea. Järkeä, onko?
VastaaPoistaNo johan on porsaanreikä!
PoistaLain mukaan eläkelaitos päättää vakuutuksen tason eikä yrittäjä: "Eläkelaitos vahvistaa yrittäjälle vakuutuksen alkaessa yrittäjän työpanosta vastaavan vuotuisen työtulon. Työtulo on se palkka, joka kohtuudella olisi maksettava, jos hänen tässä laissa tarkoitettua yrittäjätoimintaansa suorittamaan olisi palkattava vastaavan ammattitaidon omaava henkilö, tai se korvaus, jonka muutoin voidaan katsoa keskimäärin vastaavan sanottua työtä." Käytännössä eläkelaitokset taitavat hyväksyä yrittäjän oman ilmoituksen. Tässä olisi kyllä niillä skarppaamisen paikka lain noudattamisessa riippumatta siitä mitä mieltä YEListä on noin muuten. http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2006/20061272
PoistaHei! Ja ensin haluan kiittää sinua mielenkiintoisesta blogistasi. Olen lukenut kirjoituksiasi jo muutaman kuukauden, mutta nyt päätin kirjoittaa kommentinkin. Uskoakseni tiedot asumistuesta ja muista Kelan maksamista etuuksista löytyy sen ylläpitämästä Kelasto-tietokannasta. Googlettamalla "Kelasto" pääsee tietokantaan käsiksi. Tuolta löytyy muutenkin mielenkiintoista dataa esimerkiksi työttömyysetuuksiin liittyen. Suosittelen katsomaan ��
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Jukka! Kiitos tuosta vinkistä, eipä ollut tuo Kelasto ainakaan aktiivisessa muistissani.
PoistaMinusta koko asuntoketju on paisunut liian suureksi. Tuet ovat liian suuret -> vuokrat ovat liian suuret -> asuntojen hinnat ovat liian kalliit -> ihmiset maksavat liikaa ihan joka käänteessä.
VastaaPoistaMielestäni asuntosijoittamisen tulee kannattaa, että sitä kukaan viitsisi harrastaa. Asuntojen hinnannousu kuitenkin pakottaa ottamaan isompia lainoja, joissa on isommat kuukausierät ja ne ympätään sitten sinne vuokraan. Koska vuokrat nousevat, joutuu sosiaalipuolikin nostamaan tukia.
Jos vuokraustoimintaa vaikeutettaisiin lainakatoilla, pienentämällä tukia ja verottamalla, voisi vuokra-asuntojen tarjonta laskea ja taas vuokrat nousisivat asuntopulan takia...
Koska koko ketju on kummastakin päästä itseään ruokkiva ei asialle oikein mitään voi. Jokainen haluaa kuitenkin omaisuudestaan sen parhaan hinnan ja niin inflaatio toimii.
Hyvää pohdintaa Ananas! Lyhyellä aikavälillähän tilanne menisi juuri noin. Jos taas ajattelee (pahoittelen jos menee tieteellisesti väärin) pidemmällä ajanjaksolla ja makrotasolla, esim. asumistukien pienentäminen johtaisi vuokrien tippumiseen ja asuntojen hintojen tippumiseen. Tällöin lainaerät tippuvat ja vuokratuotto sen sijaan saattaa pysyä pitkällä aikavälillä stabiilinakin! Mutta lyhyellä aikavälillä tosiaan aiheuttaisi vaikeuksia löytää vuokra-asuntoa budjettiin sopivasti ja sen jälkeen vuokrien laskettua vuokratuotto voi hetkellisesti olla heikompi isossa mittakaavassa.
VastaaPoistaKorjatkaahan te oikeat ekonomistit :)
Esimerkiksi VATT on tutkinut tätä, ei tosin ihan viime vuosina:
VastaaPoistahttp://www.vatt.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote/news_3190_id/63;jsessionid=63960F5F6B4AE003AC207FA6B37E811D
http://www.vatt.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote/news_3190_id/166
Kiitos linkkivinkeistä!! Huh huh, mikä kupla meillä tässä onkaan käsissämme. Tulee vähän kurja fiilis näitä "ahneita" asuntosijoittajia kohtaan. Mutta toki jokainen yksilö hakee omaa etuaan.. Harmi vain veronmaksajien puolesta, siirtää tuloja sijoitusasuntojen omistajille.
PoistaVuokralla asuminen ei minusta erityisemmin eroa torpparina asumisesta. Omasta työstä tietty osuus valuu jonkun muun hyödyksi, ja sitä vastaan saa asua hänen omistamissaan tiloissa.
VastaaPoistaMiksei siis vuokralainen saisi ennen pitkää lunastaa asuntonsa itselleen? Torpparilaitoskin lakkautettiin ideologisista syistä eikä siksi, että torppareilla olisi siinä vaiheessa enää ollut ongelmia vuokranmaksun kanssa.
Aloitan opiskelut ja alan samalla asuntovelalliseksi. Asumistukea en tule saamaan, koska se menisi asuntosijoittajan taskun sijaan omaan taskuuni. Järjestelmä on kieroutunut, ja pahasti.
Totta, tuo torpparisysteemi negatiivisesta maineesta huolimatta tietyllä tapaa parempi kuvio kuin vuokraus. Toisaalta vuokraus on yleistynyt kaikenlaisissa muissakin tuotteissa.
Poista