maanantai 8. elokuuta 2016

Lottovoittosuunnitelma

Useimpien talousgurujen mukaan lottoaminen on typerää ja nekin pennoset voisi ihan hyvin sijoittaa suoraan tuottaviin kohteisiin. Itse en ole aivan samaa mieltä, sillä lottovoittotilanteen simulointi mielessä on ehkä parasta, mitä ihminen voi oman taloutensa parantamiseksi tehdä.

Ensinnäkin, unelmointi on tärkeää jo ihan elämänilon vuoksi. Mitä tekisit, jos mikään ei rajoittaisi? Mikä olisi hulluinta mitä haluaisit tehdä ja missä haluaisit käydä tai asua? Mitä unelman toteuttaminen vaatisi rahallisesti? Onko se kertaluonteinen asia vai haluatko tehdä sitä jopa päivittäin?

Toiseksi, varautuminen lottovoittoon on sama kuin varautuminen vaurastumiseen muutoinkin. Miten saat kerätyn varallisuuden riittämään niin, että hyödyt siitä koko loppuelämäsi ajan? Miten saat rahat tuottamaan? Paljonko tarvitset investointeihin ja paljonko käyttörahaa kuukaudessa? Entä mikä on sellaista mihin haluat erityisesti tuhlata, ja mistä voisit luopua?


Itse muistan aina silloin tällöin lotota, joskaan en ole voittanut kuin jonkin pikkuisen voiton joskus. Jos nyt voittaisin, kertoisin vain puolisolle. Sopisin pankin kanssa järkevän säilytyksen ja sijoittaisin osan sen kautta eri kohteisiin. Parin vuoden sisällä (hyviä kohteita ei ole välttämättä heti saatavilla) ostaisin velkavipua hyödyntäen lottosummasta riippuen 1-10 yksiötä tai pientä kaksiota tutuista kaupungeista ja remontoisin tai laittaisin suoraan vuokralle. Pyrkisin tilanteeseen, jossa voisin elää osittain sijoitusasuntojen vuokratuotoilla. En kertarysäyksenä sijoittaisi osakkeisiin tai rahastoihin kovin isoja summia, mutta todennäköisesti pyrkisin ajallisesti hajautetusti edelleen jatkamaan indeksisijoittamista ja mahdollisesti suoria osakeostoja. Jatkaisin työssäni, mutta myöhemmin yrittäisin sopia osa-aikaisuuden mahdollisuudesta. Tai sitten hakeutuisin työhön, joka aidosti inspiroisi minua. Käyttäisin myös muutaman tuhat euroa uusiin vaatteisiin, kauneudenhoitoon ja matkoihin. 

Hassua kyllä, yllä kirjoittamani suunnitelma ei välttämättä edes eroa siitä, mikä on mahdollista ihan tavallisenakin palkansaajana pitkällä aikavälillä. Lottovoitto vain nopeuttaisi suunnitelman toteutumista. Lottovoittotilanteen kuvitteleminen todeksi auttaa itseäni ainakin pohtimaan järkevämpiä valintoja elämässä. Tarkoitan siis sitä, että kun ennalta pohtii miten välttää epäonnistuminen tai erilaiset sudenkuopat äkkirikastumisessa, huomaa että kaava on sama kaikessa järkevässä taloudenpidossa. AINA kannattaisi miettiä investointeja ja elämää pitkällä aikavälillä vs. mitä haluan juuri nyt. Näinhän voi tosiaan tehdä myös ihan tavallisessa palkansaajan arjessa! 

Olen oppinut "lottovoittosimulaatiosta" sen, että en enää koe epäonnistuneeni tai ettei minulla ole varaa kun en esimerkiksi käy kampaajalla joka kuukausi. Vaan jätän sen tietoisesti omasta valinnastani tekemättä - ja käytän rahat parempiin sijoituskohteisiin. Toinen esimerkki auton suhteen, eli jos olisin lottovoittaja, olisin tyhmä jos ostaisin kalliin uuden auton. Ostaisin sen sijaan n. 5000 € hyvän käyttöauton ja jälleen kerran, olisin tyytyväinen tietoisesta fiksusta valinnasta! Näin jää enemmän rahaa järkevämpiin tuottavampiin kohteisiin. 

Edellä kuvatulla ajatusmallilla olen päässyt eroon ajattelutavasta, jossa pahaa mieltä lohdutetaan ostamalla. En tarvitse luksusmerkkejä kertomaan arvostani ulospäin enkä koe alemmuuden tunnetta jos minulla ei ole jotain, mitä jollain toisella on. En enää ajattele elämän olevan kurjaa tai arvotonta jos ei ole varaa maasturiin, kultakelloon ja valkoiseen kivitaloon. En enää ajattele muuttuvani kauniimmaksi tilaamalla nettikaupasta lisää rättejä kaappiin. Sen sijaan ajattelen taloudellisesti älykkäiden valintojen tuovan mielenrauhaa, valinnan vapautta ja etenkin hallinnan tunnetta omaan elämään!

4 kommenttia:

 1. Olen monesti miettinyt samaa... Itsekin kertoisin vain aviomiehelleni ja maksaisin talolainamme, molempien osalta. Autoa en lähtisi vaihtamaan kalliimpaan. Oikeastaan mikään ei muuttuisi, ehkä tekisin niitä asioita, joita en ole voinut tehdä aiemmin vapaa-ajan puutteen vuoksi (liikunta, luovat jutut). Töihin tuskin enää menisin, ellei jotakin todella intohimoista löytyisi. Ostaisin varmaan edelleen Pirkkaa, X-traa ja "Kotimaista"-tuotteita... Ehkä laittaisin osan hyväntekeväisyyteen, mutta muutoin katsoisin, että rahat riittävät loppuelämäkseni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On oikeasti hyödyllistä päättääkin jo etukäteen mitä tekee, ettei sitten onnen osuessa kohdalle tulekaan hulluteltua!

   Poista
 2. ite alottaisin keräämällä "porukka loton" ja ottaisin siihen ihmiset sopivalla osuudella joille haluaisin antaa osan voitosta. Tämä kannattaa tehdä jotta ei tarvitse maksella lahjaveroa.

  Loput sitte löisin erinäköisiin sijoituksiin, kohteita en tiedä, päätän sitten kun on ajankohtaista :). Täysipäiväiseen töissäkäyntiin motivaatio tuskin riittäisi, joten joku osa-aika soppari olisi hakusessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti tuo porukkalotto! Nuorempana aina ajattelin maksavani ensin vanhempien asuntolainat pois, mutta nyt olen kai kääntynyt toisiin ajatuksiin. Toisten toimintatapoja ei voi muuttaa. Lahjaksi jonkin verran rahaa tai vaikka matkoja voisi olla mukava antaa.

   Poista