torstai 4. toukokuuta 2017

Oman talouden analyytikkona part 3: 2017Q1

Oman talouden tarkastelu numeroina sattuu minua sieluun ja ahdistaa. Eräs luonteenpiirteistäni yhden testin mukaan on "Maksimoija", mikä varmaan liittyy tähänkin. Säästöön kertynyt lukema ei numeroina eikä säästöprosenttina tyydytä maksimoija-mimmin mieltä. 

Vaikka lupasin ottaa vuositiliotteet myös säästötilin puolelta, ahdistaa jo ajatuskin siitä. Sillä näkisin luvuista, että huonosti menee. 

Kuva: Andrew Neel, Unsplash


Tässä tämän vuoden ekan kvartaalin lukemat tiivistettynä: 
TULOT
Palkka 6192,00
Matkat (matkakumppanilta palautusta) 658,00
6850,00
Säästöön siirretty 4388,00
Säästöstä otettu -2950,00
"Rehellisesti säästöön jää" 1438,00
Tulot 6850,00
Menot -5173,00
1677,00
Säästöprosentti 24,48 %
Q1:n suurin menoerä oli auton osto. Jos lasketaan autokaupat pois, kuukausikulut käyttötililtä jäävät 1357 €:n. Kosmetiikkaan ja vaatteisiin olen käyttänyt Q1:llä jo lähes 600 euroa. 

Eniten tässä ahdistaa se, ettei menoille näy loppua lähitulevaisuudessa. On tulossa juhlatilaisuuksia, kesälomamatka, hääjuhlat ja mahdollisesti toinenkin kesäloman matka. Lomalla muutenkin tuppaa rahaa kulumaan kulkemiseen. 

Onko Ekonomimmi enää se sama, joka vuosi sitten jaksoi vielä kerätä pulloja ja yrittää pihistellä menoissa? Mistä löytyisi kultainen keskitie, johon voisin olla tyytyväinen?

7 kommenttia:

 1. Mä ymmärrän sua! Tuo on silti säästöä ja jos lohduttaa niin enemmän kuin mulla! Jospa tulevat menot saisi hyvällä suunnittelulla ihan siedettäviksi? Sinulta juuri opin viime vuonna viikkokulutuksen seurannan ja -budjetin. Voisko se toimia myös kesälomalla? Puhun tässä nyt siis samalla vähän itselleni... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo suunnittelua tässä tosiaan tarvitaan! Ja miten saisi tehtyä niitä valintoja siten, ettei tunnu, että joutuu kauheasti jostain nyt luopumaan tai kanssaolijoille selittelemään.

   Poista
  2. Ainakin ruuan kanssa tästä on tullut jo eräänlainen jännä peli tai leikki, kun elän tolla vitosella per päivä. Sen suhteen ei tarvitse muille selitellä. Mitä sitten tapahtumiin tulee, niin mitäs jos jonkun ihmetellessä hymyiletkin iloisesti ja vastaat että sulla on nyt säästötavoite ja pihistely on sen arvoista. Enkä mä usko, että hirveän monesta asiasta joudut luopumaan. Pikemminkin vain vähän muokkamaan niitä!

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Auto pitää mielestäni kustannuksena jotenkin jyvittää kaikille käyttökuukausille. Ostit noin 1100 euron auton. Ehkä jyvität siitä 30 per kuukausi? Sitten verot, huollot, renkaat, katsastukset ja noin. Ehkä 200 euroa tulee kuukaudessa kuluja ennen polttoaineita.

  Painin itse vähän samojen asioiden kanssa. http://vaurastu.blogspot.fi/2017/04/kulut-haltuun-taydellisesti-google.html

  Tämä on omalla kohdalla parantanut huomattavasti näkyvyyttä siihen, miten rahaa kuluu. Esimerkiksi lounas maksaa todella paljon, puolet kaikista ruokakuluista. Samalla näen, miten satunnaiset erät, kuten sukeltaminen kerran vuodessa näkyy kuukausitasolla kuluina.

  Suosittelen parantamaan resoluutiota noissa kulujen tarkasteluissa, niin asiat aukeavat vähän paremmin. Ja mielestäni satunnaisia kuluja tulee aina - auton ostaminen, matkat, yllättävät rempat jne. Näillä on iso merkitys.

  Mutta sullahan on ihan fiksu säästöprosentti! Monet lähtee siitä, että pitäisi 10% saada säästettyä. Siihen verrattuna oot jo hyvin edellä. Mutta varmasti parannettavaa on. Esimerkiksi varmaan kosmetiikasta ja vaatteista olisi varaa vähentää? Oma kulutukseni on 1800 ja tuntuu, että olisin varsin tyytyväinen jos saisin sen laskettua 1400 euroon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota jyvittämistä ja pidemmälle suunnittelua en ole tehnyt, koska se on mielestäni sama asia kuin luotolla ostaminen ja psykologisesti toimii näissä budjetin tarkkailuissa myös samalla tavalla, en tiedä..

   Täytyypä ottaa haltuun nuo sinun tekemät hienot pohjat, voisi todellakin olla apua! Minulla on suuria haasteita viitsiä kirjata menoja ylös ja verkkopankista jälkikäteen tarkastelemalla siihen liittyi myös paljon haasteita, kuten luottokorttiostosten tunnistaminen ja nykyään maksan paljon myös mobile paylla, jossa sama juttu.

   Poista
 4. 24% on mielestäni oikein hyvä säästöprosentti. Tsemppiä säästämiseen. :)

  VastaaPoista