torstai 5. lokakuuta 2017

Millä kuukausipalkalla raha menettää merkityksensä?

Olen tällä hetkellä siitä onnellisessa asemassa, että palkkani riittää mainiosti kaikkeen arkipäiväiseen, eikä minun tarvitse miettiä rahan riittämistä. Toki isompia hankintoja mietin kovinkin tarkkaan ja huolehdin siitä, että jääkö rahaa tarpeeksi säästöön ja sijoituksiin. Mutta arjen kaikki maksut suoritan luottokortilla ja maksan laskun sitten kerran kuussa. Välillä voi olla vaikea pysyä omassa kulutuksessa kartalla, mutta en jaksa miettiä montako kymppiä Lidlin ruokakassi tällä kertaa maksoi.

Nettona tilille tulee tällä hetkellä noin 2300 € kuussa. 
Kun tilille tuli n. 1700 € kuussa ja elämäntilanne oli erilainen, rahan riittämistä piti koko ajan miettiä. Mikä sekin on sinänsä naurettavaa, sillä moni elättää kokonaisen perheen samalla summalla.

Kuva: Pixabay.com

Voisin kokemukseni perusteella väittää, että olen saavuttanut elämäntilanteeseeni ja asumiskuluihini nähden jonkinlaisen saturaatiopisteen, jossa en enää joudu jatkuvasti miettimään rahaa. En tietenkään voi ostaa uutta autoa, kalliita huonekaluja tai merkkivaatteita mutta normaalin arjen puitteissa en ole pakotettu miettimään rahaa.

Oletko sinä saavuttanut jo tuon pisteen? Tai missä tilanteessa raha on menettänyt merkityksensä?

Tietenkin ansaitsisin mielelläni enemmänkin rahaa, mutta on selvää, että omat päivittäiset valintani ratkaisevat, paljonko pystyn säästämään ja sijoittamaan.

Sitten yksi juttu, mikä mietityttää..

Minua suoraan sanottuna vähän järkyttää, miten facebookin ryhmissä lähes kaikilla on tällä hetkellä kiinnostusta sijoittamiseen. Mistä tämä tilanne tulee? Miten sijoittamisesta on tullut koko kansan huvia? Näkyykö trendi jo tilastoissa? Mitä kasvava trendi tarkoittaa meille muille säästäjille? Välillä tuntuu, että itse olen ihan toivoton jos kaikilla muillakin on sama kiinnostus ja parempi taloudellinen tilanne...19 kommenttia:

 1. Minäkin olen laskenut tuota summaa monesti. Aina elämäntilanteen muuutuessa se myös hiukan liikkuu. Joskus elin (ilman lapsia) ihan hyvin 1000 euro budjetilla, sitten tarvitsin 1400 euroa. Törsäilybudjetti nykyään taitaa olla 3400 euroa kk. Laskelmat ovat kyllä ihania...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista. Sinäkin taidat vasta jälkikäteen katsoa, paljonko nyt menikään kokonaisuutena?

   Poista
 2. Nettona tulee n.1900 ei lapsia ja kahden aikuisen talous, jossa menot maksetaan puoliksi.

  Mitenkään leveästi ei elellä, mutta eipä sitä hirveästi joudu rahaa miettimään. Säästöön laitan aina joka palkasta n.600e ja lopuilla pitää sitten pärjätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joudutko tarkistamaan kuun loppupuolella tilitilannetta?

   Poista
 3. Supermielenkiintoinen aihe! Oma palkka on n. 1800e nettona - ja kyllä mietin rahaa jatkuvasti. Lähes joka kuukausi jää yli, vaikka en koe että luopuisin mistään. Mutta toisaalta kokoajan tuntuu että säästöön ei jää tarpeeksi. Luulen että tässä kuten monessa muussakin asiassa nälkä kasvaa syödessä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joudutko arjessa katsomaan onko tilillä riittävästi? Vai siirrätkö säästöön vasta loppukuussa?

   Poista
  2. Joudun, käyn välillä katsomassa mikä tilanne käyttötilillä. Jätän alkukuusta itselleni 1300e, jolla yritän pärjätä. Käytännössä aina rahat loppuvat ennen palkkapäivää, jolloin lainaan puskurista.

   Poista
 4. 2300 nettona, ei tunnu oikein miltään. Lähes sama määrä jää joka kuukausi säästöön. Aina on pärjätty hienosti sillä rahalla mitä lapaseen asti on päätynyt :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla tuo merkitys summa taitaa olla luontaisesti aika pieni :)

   Poista
 5. Raha ei ole minulle menettänyt merkitystään, vaikken sitä paljon ajattelekaan. Ikänsä kun on ollut köyhä niin on tottunut varsin vaatimattomaan elintasoon. Tietysti olisi kiva jos enemmän saisi säästöön, mutta koska tilanne on mitä on, niin ei voi mittään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä jonain päivänä säästösi tuottavat niin paljon, että saavutat tuon pisteen.

   Poista
 6. Tällä hetkellä jää palkasta käteen noin 2300-2400€/kk josta 300€ menee sijoituksiin ja 300€ lainoihin. Jos en sijoittaisi ja olisin velaton niin tuolla palkalla voisi käyttää rahaa jo melko surutta, lainat ja sijoitustoiminta huomioon ottaen sanoisin, että joku 3000€ olisi itselle se raja jonka kohdalla ei tarvitsisi miettiä raha-asioita käytännössä ollenkaan :)

  Sijoitusblogien ja kiinnostuksen nousu on ainakin menneinä vuosina ollut liitettävissä pörssikupliin ja ennustavan tulevaa laskukautta. Tällä kertaa tilanne on tietysti keskuspankkien tukiostojen vuoksi ihan erilainen kuin menneisyydessä, mutta kaikki merkit osuisivat kyllä hyvin kohdalleen parin vuoden sisällä tulevaan isompaan notkahdukseen. Saa nähdä kuinka käy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai jos saisit nettona 3000 € olisiko sijoituksiin menevä osuus kasvanut niin paljon, että raja nousisi taas ;)?

   Poista
 7. Itse mietin tässä taannoin, että tasan 5 vuotta sitten bruttopalkkani oli 5.500€/kk. Tuolloin käteen jäi se 3.000€/kk ja se oli suorastaan luksusta! Tällä hetkellä kun palkasta saa käteen 1.465€/kk ja kaikki lapsilisät + elatusmaksut huomioiden summa on n. 2000€/kk, niin aika tiukkaa tekee perheellisellä. Varmaan se 2.500€/kk olisi "sopiva". Tuo 3.000€/kk oli jo "liikaa" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on kyllä tosi mielenkiintoinen tilanne. Ehkä sait tuolloin luksusaikoina tehtyä esim. asunnon isot hankinnat ja muuta kodin tarpeistoa, mitä ehkä nyt voi sitten hyödyntää.

   Poista
 8. Edellisessä työpaikassa sain nettona palkkaa n. 1300 €. Tulin kyseisellä summalla ihan hyvin toimeen. Tällä hetkellä tienaan n.2400 € nettona ja kulutukseni on vieläkin melko saman suuruista. Säästöön kuukaudessa jää n. 1000-1300€. Itsellä on kuitenkin niin monta rautaa tulessa samaan aikaan, että rahaa joutuu siltikin miettimään about päivittäin.(sijoittaminen, asunto- ja opintolainan nopeampi lyhentäminen, säästäminen sijoitusasuntoa/mökkiä varten, kummilapsille sijoituksiin säästäminen, käteiskassan kasvattaminen Norwegian Bankiin jne.) Se ei ole itseäni kuitenkaan haitannut, kun tykkään pyöritellä lukuja ja suunnitella tulevaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, voi säästämisen ja sijoittamisen tavoitteitakin joutua raha-asioina miettimään ihan huolella. Ja sehän se on se "suola ja sokeri" tässä hommassa, että saa laskelmia.

   Poista
 9. Enemmän rahan riittävyyttä ja sossun luukulla juoksemista tärkeämpää on mielestäni se panos/tuotto -suhde, jonka töiden eteen joutuu tekemään. Jos esim. teet 10 tuntisia päiviä ja kuukeuden lopussa palkkakuitti näyttää 1800 euroa verojen jälkeen, niin mielestäni siinä työnantaja on löytänyt itselleen ihannetyöntekijän, jota voi lypsää niin kauan kunnes duunari saa burnoutin. Sitten toinen ääripää on nämä jalat pöydällä "duunia tekevät" managerit, konsultit, directorit ja leaderit, jotka repii sen 3500 euroa miniimissään ja ei ainakaan työn rasitus tunnu heidän naamassaan mitenkään. Molempia ääripäitä nähnyt entisessä työelämässä.

  Ja mitä tulee Facebook sijoittamispöhinään, niin meillä on selvät merkit olemassa talouden piristymisestä. Yhä useammalla on näköjään töitä ja rahaa riittää rillutteluun, säästöön ja sijoittamiseen. Monta pörssiromahdusta nähneeni veikkaan, että parin vuoden sisällä viimeistään nähdään pörssien huiput ja sitten taas lasketellaan alamäkeen 5 vuotta. Toki suursijoittajat ehtivät putsata salkut hyvissä ajoin ennen romahdusta, jolloin piensijoittajille jää taas mustapekat käteen a lá Nokia 60 eur, Sonera 35 eur, Rovio 100 eur, jne jne...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo panos/tuotto -suhde on kyllä hyvä pointti. Arvostan suuresti kaikkia, jotka tekevät oikeasti fyysisesti tai henkisesti raskasta työtä. Ja arvostan sitä, että itse olen saanut kokemusta monista sellaisista ammateista nuorena.

   Poista