sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Miten seurata omaa kulutusta?

Minun on ollut äärettömän vaikeaa oppia seuraamaan omaa kulutustani. Vaikka oman talouden seuranta ja hallinta on kiinnostanut vuosikausia, vasta nyt olen  päässyt jollain tavalla jyvälle, miten sitä pitäisi tehdä. Ennen olen jaksanut käyttää jotain seurantaa maksimissaan viikon, kunnes joku poikkeustilanne on katkonut hyvän alun.

Olen kokeillut tähän mennessä:

Kuittien keräilyä ja seurantaa
-kaikesta ei saa kuittia
-unohdat ottaa kuitin
-sanot automaattisesti kaupassa, että ei kiitos, en tarvitse
-et huomaa arkistoida kuitteja samaan lompakkoon vaan ryttäät niitä laukun pohjalle ja takin taskuun
-laskut ja muut menot eivät näy tällä menetelmällä

+konkreettinen tapa
+voit tutkia kuitin sisältöä myös jälkikäteen
+voit tehdä kirjanpitotyön esimerkiksi vain kerran kuussa

Vain käteisen käyttöä
-pankkiautomaatteja on nykyään harvakseltaan
-yleensä tähän on liittynyt myös epärealistinen viikkobudjetin asettaminen, jolloin käteinen loppuu kesken
- (+) ostoksistasi ei jää jälkeä itsellesi tai kenellekään
-hankalaa jos reissaat ja tulee eri valuuttaa käyttävä valtio

+ pystyt myös asettamaan jonkun konkreettisen viikkobudjettirajan
+ käytössä oleva rahan määrä konkretisoituu
+ joissain maissa käteinen on edelleen paikoittain ainoa tapa

Verkkopankin tapahtumien poimimista exceliin
-iso työ, jos tekee vain kerran kuussa
-ei vaikuta valintoihin "matkan" varrella eli et mieti rahankäyttöä aktiivisesti

+ toimiva systeemi, jos olet jo viisas rahankäyttäjä

Tällä hetkellä käyttämäni systeemi/tapa on yhdistelmä järkeä ja luovuutta/vapautta.
Kirjaan ylös exceliin ja myös seinäkalenteriin kunkin päivän aikana käytetyt euromäärät. Minulla on excelissä valmiina joka kuukaudelle välilehdet, joille kuun alussa kirjaan varallisuuden päivitetyn määrän, lainan määrän ja kirjaan ylös myös tiedossa olevia menoja ja laskuja.
Sitten listaan joka kuukauden päivät, ja koneella käydessäni kirjaan ylös montako euroa kyseisenä päivänä tuli käytettyä. En kirjaa täydellisiä summia, mutta tyylillä: tankkaus 35 + ruokakauppa 28.
Olen huomannut, että tämä tapa blogin kirjoittamisen ohella on itselleni mielenkiintoa ylläpitävä. On hauska seurata kulutusta edes muutaman päivän välein. Näin saan tavallaan palautteen itseltäni, miten olen rahaa kuluttanut. Näin näen, miten jokainen valintani kuukauden aikana lopulta näkyy kuukausittaisessa lopullisessa kulutetussa määrässä. Tämä tapa myös houkuttaa keräämään nollan euron kulutuspäiviä mahdollisimman paljon.

Kulutuksen seurantaan on myös paljon hyviä applikaatioita, kuten Suomessa OP ryhmän Pivo. Latasin äsken S-mobiilin, mutta se ei ainakaan ollut päivittynyt ajan tasalle viikonloppuna tehtyjen ostojen osalta.

Toistaiseksi en ole lainkaan onnistunut kategorisoimaan kulutustani, mutta se olisi varmasti seuraava askel tässä kulutuksen seurannan opiskelussa.

Miten te muut seuraatte kulutustanne, ja olisiko teillä vinkkejä tuohon eri kulutuserien kategorisointiin?

Säästeliästä tulevaa viikkoa!

9 kommenttia:

  1. Pivo on tosi hyvä, mutta päivittyy raivostuttavavn hitaasti välillä debit/credit-kortin takia. Mä säästän kuitit tai painan mieleen summat ja kirjaan ne heti illalla himassa ylös exceliin, jonka avulla seuraan nyt tätä 60 euron haastetta.

    VastaaPoista
  2. hei,

    olen myös itse aloittanut kuluseurannan tämän vuoden alusta. Pyrin tekemään kaikki ostokset pankkikortilla ja 1-2 viikon välein merkkaan ne verkkopankista exceliin. Viikon välein kun kirjaa ostot niin ei montaa minuuttia aikaa kulu. Myös e-laskujen summat saa verkkopankista kätevästi tuotua exceliin.

    Itselläni nuo kulutuserien kategorisoinnit ovat etsineet muotoaan tässä alkuvuodesta ja tällaiset ne ovat minulla;

    lainanlyhennys (sis. korot ym ), yhtiövastike, sähkö, mökin kulut, netti + puhelin, vakuutukset, bensakulut, auton muut kulut, matkakassa, ruokaostokset / taloustavarat, ulkona syöminen, viihde / baarit / alko / herkut, käteisnostot, kampaaja, luottokorttilyhennys, urheilu / harrastus, palvelumaksu, lotto, matkustus *, lahjat / tarjoamiset, vaatteet / meikit, sijoitukset.

    Kategoriat etsivät edelleen muotoaan ja saattavat lisääntyä jos tulee uusia ideoita. Noilla nyt saa hieman eriteltyä omaa kulutustaan.

    Hyvää talven jatkoa! Sinulla on mielenkiintoinen blogi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Muistaakseni ainakin Saituri (saituri.org) on myös jakanut kulutuskategoriansa. Samoin sinulle ihanaa talven jatkoa!

      Poista
  3. "Spending"- niminen appsi on minulla käytössä :)
    -Paula

    VastaaPoista
  4. Itse olen todella huono säästämään rahaa ja ajattelemaan sen käyttöä. Yleensä päätän vain kuukaudessa jonkin näköisen käyttösumman minkä saan käyttää ylimääräiseen. Tietyn määrän laitan suoraan säästöön toiselle tilille. :) Voisin kokeilla sinun vinkkiäsi seinäkalenterin kanssa, siinä näkee konkreettisesti paljon on tullut tuhlailtua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kia, kiitos kun kävit täällä ja jaoit kokemuksesi. Itse olen ainakin huomannut, että muistin alussa tekemiäni ostoja todella huonosti! Eli saatoin muistaa yhden päivän aikana tehdyn ostoksen ja jopa kirjata sen ylös, mutta unohdinkin ihan täysin jonkun toisen ostoksen. Nyt olen alkanut paremmin muistamaan kaikki päivän aikana tulleet tapahtumat, myös ne arkisemmat ja pienimmät.

      Poista
  5. Minulla on käytössä Excel taulukko. Säännöllisen epäsäännöllisesti olen tätä käyttänyt jo vuosia. Kullekin kuukaudelle on oma taulukkonsa joista vielä yhteenvetotaulukko. Lisäksi on budjettitaulukko jossa kukin viikko omana rivinään, johon on helppo merkitä ylös aina jo vuoden alussa tiedetyt toistuvat kulut ja tulot omiin asianomaisiin sarakkeisiinsa heti vuoden alussa.
    Kuluseurannassa on kätössäni melko samanlainen jaoittelu kuin kukkaron herraksi ohjelman sivustolta löytyvässä Tilikirjassa. Tarvittaessa olen säätänyt omat sarakkeensa tarkemmin seurattaville kuluille. Sinun tapauksessasi voisi esim. olla lemmikkien kulut oma sarakkeensa (ruoka, tarvikkeet, lääkärit, vakuutukset jne.)
    Nykyisin pyrin täyttämään jos en päivittäin niin parisen kertaa viikossa. Olen opetellut myös tavan ottaa kuitit aina talteen ja jos jostakin syystä kuittia en saa pyrin merkitsemään oston ylös jonkin toisen kuitin taakse mahdollisimman pian (päivä, mistä ja mitä sekä summa). Kuitit säästän aina vähintään kuukauden, no jos totta puhutaan niputan yhteen ja laitan laatikkoon jossa taitaa olla tallessa vielä kaikki viimevuodenkin kuitit kun en ole tullut heittäneeksi vanhoja pois.
    Tämän tavan etu on että sitä löytää omista kulutustottumuksistaan yllättäviä rahareikiä joita ei ole tiedostanutkaan ja näin ollen niihin puuttua.
    Esim. lähes joka kaupankäynnin yhteydessä ostettu iltapäivälehti/suklaapatukka/veikkausarpa jne. mä vain halusin kategoriaan käytetty summa on jo iso raha kuussa ja pitkä penni vuodessa.
    Tärkeintä on että itse kokee seurannan käytön riittävän vaivattomaksi ja saa siitä haluamansa erittelyn tehtyä.

    VastaaPoista
  6. Minä kerään kuitteja ja päivitän niitä google docs:iin muutaman kerran viikossa. Google on docs on kätevä kun sitä pääsee tarkastamaan missä vaan jos on internet yhteys.

    Kuittien keräämiseen auttaa se, että nykyään kassahenkilöstöllä on velvollisuus tarjota kuitteja joten niiden keräämiseen voi opetella :) ihan muutaman kerran kuussa jää kuitti saamatta. Meillä on kaksi ihmistä taloudessa joten kuiteilla on helppo seurata kummankin menoja jos on yhteiset rahat!

    VastaaPoista
  7. Itse seuraan kulutustani merkkaamalla Spending tracker sovellukseen heti maksamisen jälkeen ostoksen ylös. Kotona illalla tai parin päivän välein laitan exceliin ylös oikeaan sarakkeeseen ostoksen. Puhelinsovellusta käytän vain jotta en unohda merkata ostosta, excelissä minulla on tarkat kategoriat, jotta seuranta on helppoa.

    Kuittien keräily on turhaa ja vaivalloista. Otan kuitin mukaan vain ruokakaupasta ja siitäkin otan heti kuvan, jolloin analysoin ostoksiani kotona exceliin merkkailun yhteydessä. Muutoin aina muistan summan, minkä maksan ja merkkaan sen kännykkään esim. autossa tai kävellessä kotiin.

    VastaaPoista