maanantai 29. helmikuuta 2016

Kun jotain sattuu...likvidit puskurivarat

Vaikka vararahaston tai pienten säästöjen merkitystä aika paljon korostetaan, hyvinvointivaltiomme palvelut yleensä toimivat niin hyvin, ettei rahastolle ole tarvetta. Itse olen yksin asuva kahden koiran omistaja, joten vararahaston tulisi mielestäni kattaa yllättävän työttömyyden sattuessa mielellään puolikin vuotta tavallisen elämisen kuluja. Olen taloudellisessa vastuussa lemmikeistäni, mutta (onneksi) lapsia tai muita taloudellisesti riippuvaisia perheenjäseniä minulla ei ole. Olen ajatellut, että olisin tyytyväinen 10 000 euron vararahastoon. Sillä summalla voi oikeasti saada vaativaa lääkärinhoitoa, ostaa auton ja pärjätä pari kuukautta, jos kaikki mahdolliset katastrofit osuisivat yhteen hetkeen.

Tänään tuli ensimmäistä kertaa todella pitkään aikaan ns. yllättävä meno. Koiran eläinlääkärin yhteydessä selvisi, että on tehtävä vielä laajempi hoito-operaatio, jonka hinta-arvioksi tuli noin 500 euroa. Tänään lasku oli hieman alle 180 euroa. Yhteenlaskettuna siis 680 euroa lyhyellä aikavälillä.

Aloin huolehtimaan olenko tarpeeksi hyvin varautunut rahallisesti erilaisiin yllättäviin tilanteisiin. Minulla on hätävararahastossa nyt n. 3000 euroa. Kun tulevan matkan kaikki kustannukset on hoidettu ja koiran leikkaus maksettu, jäljelle ei jää enää varaa kovinkaan moneen "tilanteeseen". Vararahasto on pakko palauttaa entiselleen ja myös kasvattaa sitä äkkiä!

Menoja on yhtäkkiä hankalampi karsia, sillä olemme juuri lähdössä pienelle matkalle ja aivan taatusti maaliskuullekin tulee jotain autolaskuja tai vastaavia. Lisäksi maaliskuu on hirveän pitkä kuukausi.. heh heh.. palkkapäivien väli tuntuu niin pitkältä aina 31 päiväisinä kuukausina...onneksi ilmeisesti saan tavallista isomman palkan.

Mitähän voisin tehdä? Menoista on hankala/mahdoton karsia, eikä näpertelysäästäminen välttämättä auta tässä enää? Voin tottakai vähentää sähkönkulutusta, pyöräillä enemmän ym. mutta nuo eivät vaikuta suuriin linjoihin tarpeeksi.

Vaihtoehtona olisi auton myynti kesäkuukausien ajaksi, toisen työn etsiminen viikonlopuille, työn vaihtaminen parempipalkkaiseen ja muutto miehen kaupunkiin (olettaen, että palkka pysyy samalla tasolla ja tulisi valituksi tehtävään). Nykyistä halvempia asuntoja ei näytä olevan tarjolla ilman määräaikaista vuokrasopimusta, joten nykyisessä kaupungissa muuttaminen ei oikein auta.

Voin tietysti maksaa jonkun ison laskun erissä tai hyödyntää luottokortin kuukausilyhennystä, mutta niistä aiheutuu taas kuluja.

Minkälaisia isoja kulueriä teille on osunut kohdalle, ja kuinka hyvin varaudutte tulevaisuuteen?


18 kommenttia:

 1. Ei sitä liikaa kannata säästää puskuria. Itselläni on tilillä 1000€. Voisin nostaa pienikorkoista lainaa osakkeitani vastaan tuhansia euroja jos olisi äkkinäiselle käteiselle tarvetta. Visallakin olisi 2000€ limiittiä.

  VastaaPoista
 2. Luotatko Osinkokuningas työtilanteeseesi niin, ettei työttömyys tai muu tilanne pelota? Itselläni on vain 500 € limiitin Visa ja viimeksi nimenomaan halusin jättää sen noin pieneksi. Välillä ajattelen, että suurempi limiitti toisi kyllä turvaa.

  VastaaPoista
 3. Täytyy myöntää, että olen aika huono pitämään suurta vararahastoa. Ylimääräiset rahat tuppaavat siirtyä sijoituksiin/sijoitustilille varsin nopeasti. Toki tuo sijoitustilin käteiskassa toimii myös tarpeen tullen puskurina, vaikken sitä puhtaasti sellaisena ajattelekaan.

  Käteisen lisäksi luottokortti toimii jonkinlaisena puskurina (useampi tonni limiittiä jota en normaalisti käytä). Toki vakuutukset ovat kunnossa ja kuulun työttömyyskassaan. Näissä pitää vaan muistaa se, että eka voi joutua maksamaan kaikki kulut itse ennen kuin niitä saa vakuutuksesta takaisin.

  Toki puskureita on ehdottomasti oltava, mutta jos oikein hassusti käy niin siinä ei paljon 6kk:n vararahasto auta. Tarkoitan siis, että jos jostain syystä tulot tippuvat pidemmäksi aikaa niin siinä on alettava tehdä suurempia muutoksia aika nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, että ei se puskurikaan loputtomiin auta jos kaikki "kosahtaa". Mutta kalliin velan ottaminen huonossa tilanteessa johtaa yleensä täydelliseen tulevaisuuden pilaamiseen...

   Poista
 4. Oma hätävarasto on 5000€ ja luottokortilla toiset 5000€ ihan ultimatehätähätä-tilanteisiin (ei ole onneksi koskaan tarvinnut vetää "tappiin" saakka). Autoa ei välttämättä tarvitse myydä, mutta itse harrastan auton seisantaa aina silloin, kun osuu parikin kuukautta, jolloin en autoa tarvitse. Säästöä sekin, vaikka puhutaan vain satasista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voiko auton laittaa seisontaan pariksi kuukaudeksi? Tuleeko siitä jokin käyttöönottomaksu, kun sen haluaa taas ajokäyttöön? Minähän opin sinulta koko ajan uutta! :D

   T: Ananas
   Yksinhuoltajan selviytymisopas
   http://neljajalkaamaassa.blogspot.fi/

   Poista
  2. Hyvä vinkki, kiitos! Onhan se tosiaan säästöä vaikka autoaan vain seisottaisi pari kuukautta.

   Poista
  3. Ananakselle vastaten. Auton voi laittaa seisontaan vaikka vain päiväksi, netin kautta onnistuu ilmoitus molempiin suuntiin ja maksuna taitavat periä 10€ käyttöönotosta. Kun autovero nousi nyt tälle vuodelle niin laskeskelin, että oma Toyota kannattaa laittaa seisontaan jos käyttöä ei ole noin 1.5vk aikana, tulee halvemmaksi vaikka joutuukin tuon 10€ maksamaan :) Pitäs tehdä tuostakin vielä tarkemmat luvut nyt kun sain uusimmat vakuutusmaksujen määrät ja autoveron tarkan määrän tietooni tällä viikolla.

   Poista
 5. Jonkun edellisen kommentoijan blogista löysin maininnan sinusta ja sainkin nyt päivän aikana luettua blogisi läpi kokonaan.

  Oma hätävararahastoni liikkuu koko ajan. Kerään säästötilille kuukausittain rahaa ja joka kolmas kuukausi siirrän sieltä rahaa asp-tilille ja sijoituksiin. Hätärahat liikkuu noin 1000-3000 € ja sen lisäksi vielä visakortin käytettävyys 3000€.
  Tällä summalla olen ainakin vielä pärjännyt hyvin.

  Siirrän kuukausittain myös tietyn summan ns. laskunmaksutilille, jolloin normaalit laskut eivät pääse koskaan "yllättämään".

  tp

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun tutustuit blogiini! Itse olen opiskeluaikana hassaamista rajoittaakseni rajoittanut masterin limiitin alemmas, mutta nyt olen alkanut miettimään limiitin kasvattamista. Kuukausimaksut lienevät samat.

   Poista
 6. Kuulutko liittoon tai työttömyyskassaan? Jos kuuluu niin silloin työttömyys ei välttämättä vaadi valtavia käteisvaroja jos menosi ovat muuten pienemmät kuin tulosi.

  Olin juuri lomautettuna vajaa puoli vuotta osa-aikaisesti. Koska sain liitosta rahaa ja menoni ovat huomattavasti pienemmät kuin tuloni, en joutunut turvautumaan hätävaraan kertaakaan ja sain myös säästettyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulun kyllä. Oliko sinulla ollenkaan karenssiaikaa tai viivettä rahantulon kanssa?

   Poista
  2. Lomautuksen suhteen karenssiaika oli vain viisi päivää. Ensimmäisen kuukauden tulot viivästyivät hieman ja olivat pienemmät kuin muuten tulot lomautuksen aikana. Muuten lomautuksen aikana tulot eivät olleet huomattavasti pienemmät kuin normaalisti. Mutta tuhannen euron puskurilla olisi pärjännyt hyvin. Toisaalta on totta jos karenssi aika on pidempi ja työn menettää kokonaan niin silloin hieman suurempi hätävara voi olla tarpeen :)

   Poista
 7. Itselläni kasvoi hätävara rahasto työssä ollessani noin 15000 € ja ihan vahingossa kun en vain tiennyt mitä muutakaan rahoille olisin tehnyt kuin tilillä makuuttaminen. Työttömyyden iskiessä voi pahimmillaan tulla tuloihin jopa 3 kuukauden katkos kun mahdolliset lomarahat jaksotetaan, omavastuuaika ja kaikki käsittelyajat huomioidaan. Sen verran siis on hyvä olla omia säästöjä. Itse en ole onneksi joutunut rokottamaan vielä hätävararahastoani kuin muutaman keran työttömyyni pitkittyessä. Osa kiitos tästä ei kuulu suurille tuloille vaan pienille menoille, joita työttömyyden myötä pienensin entisestään.
  Auton seisontavakuutukseen laittoa on tullut harrastettua vuosia sitten. Verot menevät seisonta ajalta, mutta vakuutusmaksusta hyvitetään kannattaa kysäistä oman vakuutusyhtiön käytäntö. Auton myyminen ja toisen hankkiminen ei mielestäni kannata. Ensinnäkin liikkeet eivät käytettyjä autoja juuri ota kuin vaihdossa ja huonoon hintaan. Yksityiselle myydessä on ihan tuurista kiinni meneekö auto edes kaupaksi. Vastaavan auton hankkiminen muutaman kuukauden kuluttua maksaa jälleen ja käytetyn auton kyseessä ollessa auton todellinen kunto voi olla ihan mitä vain vaikka liikkeestä ostaisi ja erityisesti silloin. Taloutemme kokemuksista saisi jo useammankin blogikirjoituksen, mutta ei siitä sen enempää kuin että vaihtoturvasta kannattaa maksaa autoa hankittaessa vaikka se tuntuisikin turhalta menoerältä.
  Oletko tutustunut blogeihin Tuitturan kukkaro (ei päivity enään), Unelmia ja velattomuutta sekä Mä en shoppaa enään (ei myöskään päivity enään). Vaikka pidänkin itseäni nuukailun konkarina olen em. blogeista saanut uusia ajatuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun kävit blogissani Megi. Mielenkiinnolla lukisin ajatuksiasi ja kokemuksiasi vaikka täällä kommenteissa ☺ Mainitsemasi blogit ovat tuttuja ja olen niitä aiemmin seurannut innolla.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Jäljestä päin vielä muistin asian joka myös vaikuttaa tuohon säätettävän summan suuruuteen. Puhelin ja autoetu. Mitä jos työsuhteen päättyessä lähteekin auto alta ja puhelin korvalta? Kummankin toki saa osamaksulla jos oikein kovin tarvitsee, mutta säännöllinen lisäkulu kuukausittain kun tulotaso muutoinkin tippuu ei ehkä ole se kaikkein fiksuin veto. Eli jos näin on kannattaa miettiä etukäteen tarvitseeko em. kapistuksia siinä elämänvaiheessa ja miten ne silloin rahoittaa.

   Poista
  4. Lomarahojen jaksotuksesta on luovuttu useampi vuosi sitten. Työttömyyskassaan kuuluessasi, mikäli täytät jäsenyysehdon, eli olet ollut jäsen, maksanut jäsenmaksut sekä tehnyt työttömyyttä edeltävän 26 viikkoa työtä, jossa työaika on vähintään 18 tuntia/vko; sinun pitäisi olla oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan 5 päivän omavastuun jälkeen.

   Karenssin saat, jos irtisanoudut työstä itse tai aiheutat omalla toiminnallasi työ- tai virkasuhteen päättymisen. Karenssin kestö on kolme kuukautta.

   Poista