tiistai 30. toukokuuta 2017

Bloggaajan anonymiteetti ja yhteistyöt

Joku blogin lukija oli tunnistanut minut samasta avautumisesta sekä blogissani että eräällä heppafoorumilla. Olen käynyt tuolla foorumilla aina silloin tällöin siitä lähtien, kun olin 11. Eli jo yli 15 vuotta. Olen jossain talouskeskustelussa myös kertonut, että tämmöinen blogi löytyy. Sinänsä tuli kommentista vähän pelko, että suojelenko anonymiteettiäni tarpeeksi, koska avaudun kuitenkin aika henkilökohtaisistakin asioista täällä enkä usein jaksa pohtia ajoitustakaan. Eli varmaan tuttavapiirissä tunnistettaisiin, jos ajankohtainen bloggausaihe on tullut puheeksi myös livenä. Ja jotkut ihmiset olen oppinut tuntemaan muuten tuolla foorumillakin vuosien varrella, eli joku saattaisi mun nimi+ikä+yhteys niin tunnistaa sitäkin kautta.

Kuva: Jamie Street, Unsplash


Toisaalta sitten pyrin aina kirjoittamaan niin, että voisin saman sanoa omalla nimellänikin.

Blogi on kuitenkin ns. terapiakeino ja paikka avautua raha-asioista, kun oikeassa elämässä kukaan ei jaksaisi kuunnella näin yksityiskohtaista sepustamista kauppakuiteista jne ;)

Yhteistyöbloggauksissakin olen esiintynyt pääasiassa sähköpostin suojissa etunimipohjalla, laskutuksessa on aina toki pitänyt käyttää koko nimeä.

Koska kaikki kanssabloggaajat ovat anonyymejä (lähinnä P.Ohattaa lukuunottamatta), minkälaisia ajatuksia tämä herättää?

Entä miten te hoidatte yhteistyökuviot?

p.s. olen tienannut omaisuutta myymällä, pulloja palauttamalla ja reklamoinnilla viime päivinä lähes 200 €! (no okei reklamointi oli tavallaan oman omaisuuden vaihtamista uuteen, samalla arvolla)

10 kommenttia:

  1. Mä ajattelen, että jos joku tunnistaa niin sitten tunnistaa. Sanoisin samat asiat ääneen muutenkin. En lähtenyt kirjoittamaan omalla nimellä, koska olisi aihealue ollut mikä tahansa olisin kirjoittanut puudeli-alteregonimelläni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No totta :) Joskus sitä ehkä märisee vähän enemmän kun voi olla anonyymi eikä tarvitse olla esim. ammatillisessa mielessä vakuuttava.

      Poista
  2. Minä en sinua tunnistaisi vaikka kävelisit kadulla vastaan. Tuskin tavallinen kadulla kävelevä suomalainen on vaarallinen. Mutta varovaisuutta ku kävelet steissillä, kaivarissa tai muilla stadin no go alueilla. Rikkautta rikkautta!

    VastaaPoista
  3. Yhteistyökuviot hoidetaan ihan koko nimellä. Musta se on vähän tyhmää että pelkää sukunimen paljastamista jos kuitenki lähettää laskulla sen sitten jälkikäteen :D Sama lopputulos kuitenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Ja toisaalta niihin kuuluu tietynlainen luottamussuhde. Vaikka ei mitään salassapitolausekkeita allekirjoitetakaan :D

      Poista
  4. Samoilla mennään. Eli yhteydenottoihin vastaaminen yleensä etunimellä ja sitten jos rahaa tms liikkuu, niin koko nimellä.

    Minuakaan ei häiritse jos joku tuttu tunnistaa. Alter egon idea on lähinnä se, että omalla nimellä googlatessa ei tule heti tämä blogi vastaan. En myöskään kirjoittele mitään, mistä en tarvittaessa voisi vastata omallakin nimellä.

    VastaaPoista
  5. Ei sattuisi olemaan ht.netti? :D Siellä itsekin tuli pyörittyä jo nuorena, nyt tosin jo muutama vuosi mennyt ilman. Ilkeää väkeä siellä ainakin on ja tosiaan ihmisiä tunnistetaan helposti, että tarkkana saa olla mitä kirjoittelee!

    Raha-asioista on nyt alettu blogeissa avautumaan enemmän omalla nimelläkin ja itsekin kun en voi kirjoitella nimimerkin suojista, minut on aika helppo tunnistaa. En ole ikinä kokenut raha-asioitani tai muutakaan elämääni hirveän salaiseksi joten kirjoitan ehkä muita helpommin julki asioita, jotka muut kokisivat epämukavaksi paljastaa. Tosin esim. en uskaltaisi kertoa mitään mitä en haluaisi vaikka pomon lukevan, eli juurikin sellainen ammatillisuus ja asiallisuus on säilytettävä teksteissä koko ajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo sepäs se hyvinkin. Harvemmin on niin tylsää, että sinne eksyy nykyään.
      Oletko muuten kokenut oikeassa elämässä kommentointia blogistasi tutuiltasi tms?

      Poista
  6. Pidä henkilöllisyytesi ja raha-asiasi piilossa muilta niin hyvin kuin mahdollista. P.Ohatta oli kyllä omasta mielestäni turhankin rohkea. Identiteettivarkaudet ovat todella yleisiä nykyisin. Lisäksi raha houkuttelee vääränlaisia ihmisiä ympärillesi.

    Jos KRP:n asiantuntijatkin pyrkivät välttämään somea niin silloin kannattaa miettiä miksi sinunkin kannattaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä. Somessa pyörin useassa eri roolissa oman elämäni lisäksi, mm. työn puolesta.

      Poista