torstai 12. tammikuuta 2017

Inspiraatiota hyviin kulutustapoihin - brittinainen eli vuoden ostamatta mitään

Iltalehtikin uutisoi kyseisestä kokeilusta, mutta The Guardianin artikkeli aiheesta oli aavistuksen syväluotaavampi ja The Telegraphin vieläkin tarkempi. Käytännössä siis Michelle eli vuoden ostamatta mitään ja kirjoitti kokemuksestaan myös kirjan. 

photo-nic.co.uk, Unsplash

Hän sai säästettyä kokeilullaan 22 000 puntaa. Aika paljon! Artikkelien mukaan eniten hän jäi kaipaamaan kosteusvoidetta (jota ei ollut laskenut pakolliseksi kuten hammastahna ja dödö) ja uusia farkkuja rikkinäisten tilalle. Kokemuspuoli karttui, pyöräily varmaankin paransi kuntoa ja alkoholin käytön vähentäminen oletettavasti piristi.

Kokeilun väliaikaisuus kiehtoo minua, mutta toisaalta itse tuskin pystyisin yhtä kurinalaiseen elämään. Jos saisin ennen jaksoa varmistaa, että minulla on työhön sopivat välineet ja varusteet, voisin hyvin kyllä kokeilla jotakin vastaavaa. Michellen tavoin itselläkin taloustaitojen opettelu on vähentänyt yleistä shoppailuhimoa ja ostamalla onnellisuuteen-ajattelua. Täytyy kyllä myöntää, että erityisesti jännittäviin uusiin tilaisuuksiin tekee edelleen aina mieli ostaa jotain uutta vaatetta. Olen antanut itselleni vähän "löysää" ja viikon sisään ostanut kolme paitaa (mulla on huomenna jännittävä tapahtuma). Toisaalta, mulla on ns. parempia paitoja ollut aika vähän (3 siistimpää paitaa ja 2 bleiseriä, jotka jopa viitisen vuotta vanhoja) ja en halua tulla valokuvatuksi ja päätyä nettiin aina samoissa vaatteissa. Esim. edellisen työpaikan asiakaslehden kansikuvassa olleessa paidassa en haluaisi julkisiin tilaisuuksiin ja samaten profiilikuvan asussa ei viitsisi joka paikkaan mennä. Enpä tiedä onko tällä merkitystä oikeasti millään tasolla. Tosin jos vaikka nyt aloittaisin tällaisen projektin ja saisin yhtäkkiä työn, joka vaatii tietynlaista pukeutumista (esim. pankki), niin olisi pakko hankkia uutta vaatetta. 

Ajattelin kypsyttää tämän kokeilun ajatusta jonkin aikaa. Entä jos toteuttaisi ostamattomuutta vaikka joka toinen kuukausi (toisaalta sitten se hämmentäisi läheisiä, milloin vaikkapa voin matkustaa ja milloin voin harrastaa maksullista liikuntaa) tai kolme kuukautta putkeen? Jos ostamattomuuden vielä perustelisi jollain reissuhaaveella, sitä tuskin edes tarvitsisi erityisemmin selitellä. Omat "ostolakkokategoriat" voi tietenkin itse määritellä, mitä tarvitsee ja mitä ei. 

Herättääkö tämä Michellen tarina teissä kokeiluhaluja?

16 kommenttia:

 1. Hui, aika hurjaa olisi! Itsekin olen miettinyt että pitäisin vuodessa muutaman "no spend" kuukauden jolloin kaikki muut paitsi pakolliset jäisi ostamatta/maksamatta.

  Vuotta en kyllä kykenisi olemaan, enkä näe siihen tarvettakaan kuin ehkä omaa maailmankuvaa rikastuttavana kokemuksena. Itse voisin kyllä kokeilla miltä tuntuu elää esim. kuukausi sillä rahamäärällä mitä saisin työttömänä tai rahabudjetti vedettynä ihan minimiin.

  Mutta ehkä sitä on niin tietoinen rahojen käytöstä jo nyt kun kaikki on tarkkaan budjetoitu että toisaalta ei ole tarvettakaan avata silmiä ihan noin ääripään kautta.

  -Neiti Nuukailija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, esim. kuukausi voisi olla realistinen etappi. Vaikka palkkapäivien väli tuntuu nykyään itsestänikin niin hirveän pitkältä :D

   Poista
 2. Kiinnostava tapaus, kiitos Ekonomimmi linkkauksesta! :)
  Vaikka viime vuonna kaikki menoni oli alle 310 €/kk, ja joku voisi siten kuvitella, että muka kieltäytyisin aivan kaikesta ylimääräisestä, niin näin ei todellakaan ole, enkä mä olisi kyllä valmis tällaiseen vuoden "en osta mitään"-kokeiluun. Ei se mun kohdalla olisi sen arvoista. Että ei saisi yhtään mitään koskaan ostaa esim. baarissa, tai edes herkkuja kaupasta! Tai ettei saisi ostaa harvoin jotain kivaa vaatetta kirppikseltä tai ettei saisi kertaakaan käyttää bussia. :( Ja kosteusvoide olisi kyllä ehdottomasti itselläni pakollinen!
  Mutta jotenkin ymmärrän kyllä sen, että jos havahtuu siihen, että on vuosikaudet shoppaillut ihan hulluna kaikenlaista, voi radikaali vuoden kokeilu olla paikallaan, jos ei koe suorilta pystyvänsä vain vähentämään maltilliseen kulutukseen.
  Eli ei, kokeiluhalut ei ainakaan täällä herännyt. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen mennyt pääosin pyörällä tänäkin talvena, mutta pahimpina jäätikkö- ja pakkaspäivinä nappasin bussin. Ihan mukavaa ja järkevääkin luksusta.

   Poista
 3. Kappas.
  Huomasin, etten ole vuosiin käynyt elokuvissa, matkoilla, ravintolassa syömässä tai shoppailemassa.

  Vissiin pitäis?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, jos säästäväinen elämäntapa tulee sinulle luonnostaan ja on mielekästä. Itse istuin eilen eräässä ns. konferenssityyppisessä tilaisuudessa - ja kaikille näytti ulkonäkö ja asu olevan hyvinkin tärkeää.

   Poista
  2. Maailmassa riittää kaikenlaisia ihmisiä ja jokainen tekeekin valintansa mihin ryhmään kuuluu =) Mikä on sinun valintasi?

   Poista
  3. Hyvä kysymys. Ikä tuo näissäkin asioissa varmuutta. Mikä taso riittää ja mitä asioita arvostaa.

   Poista
 4. Itselleni sopii tällainen kultainen keskitie mitä kuljen nyt. Jos yrittää säästää liikaa niin ei enää tunnu mukavalle. Ravintolat, matkat... miksi haluaisin nämä jättää edes vuodeksi väliin =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Vuosi elämästä on pitkä aika, ja sinäkin olet tehnyt tätä duunia jo niin pitkään, ettei tarvitse repäistä ja viettää koko vuotta "ankeasti".

   Poista
 5. Kriittinen kuluttaminen on järkevää ja itsekin pyrin tähän. Esimerkki kuitenkin vaatii tietynlaista elämäntilannetta. Kodin remontointi ja reissaaminen opiskelun vuoksi on vaikeaa mahduttaa kuvattuun yhtälöön. Olen myös valmis maksamaan siitä, että vietän mukavaa aikaa kahvilassa ystävän kanssa.

  Oma pohdintani asian tiimoilta kiteytyi, kun tein tämän vuoden budjettia. Mietin mm. vaatteiden osto kieltoa tälle vuodelle. Kaikkea tarvittavaa on kaapissa. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että järkevä vaatteiden ostaminen tuo minulle enemmän iloa kuin totaalinen kieltäytyminen. Jos tarvitsen uudet juoksulenkkarit, niin menen kauppaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun laamee tulit kommentoimaan! Kultainen keskitie tekee elämästä helpompaa. Silti minua jotenkin kiehtoo tuo kokemus askeettisuudesta ja keskittymisestä oleelliseen.

   Poista
 6. Hyvää pohdintaa. Kaikki tietysti tekee kuten huvittaa. Rikastumaan ei helposti pääse, jos kulutustaan ei mieti. Tuskin tarvitsee ihan noin ääripäähänkään silti lähteä. Harvaa asiaa oikeasti tarvitsee, montaa kuitenkin haluaa. Itselleni on toiminut hyvin tunnistaa ero näiden välillä. Tuollainen kokeilu saattaa kirkastuttaa sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva Eelis kun kävit ja kommentoit! Oma blogisi oli minulle uusi, pitääpä laittaa lukulistalle!

   Poista